Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden puolesta pidetty vain vähän rukoushetkiä

 

Kuva: sxc.hu

Suomen luterilaisessa kirkossa on puolentoista vuoden ajan ollut tarjolla rukous parisuhteensa rekisteröineiden puolesta. Vain harva nais- tai miespari on tarttunut rukoushetken mahdollisuuteen, kertoo Yle.

Kirkon tutkimuskeskuksen syksyllä julkaistavasta kyselystä selviää, että rukoushetkien käyttö on vähäistä, sillä niitä on järjestetty vuonna 2011 koko maassa kaikkiaan 30.

Reilusta 400:sta seurakunnasta vain 18:sta on toimitettu rukous homopareille. Seurakuntia, joissa rukoushetki oli toteutettu, olivat muun muassa Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Karjasillan seurakunta, Joensuun seurakunta ja Janakkalan seurakunta.

Ajankohtainen kakkonen kysyi eri hiippakuntien seurakunnilta rukoushetkien järjestämisestä ja siitä, miten moni seurakunnan papeista suostuu rukouksen pitämiseen.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Kyselyyn vastasi 42 seurakuntaa, joista suurimmasta osasta löytyi pappi, joka suostuisi rukoukseen. Kuitenkin esimerkiksi Pielaveden seurakunnan kirkkoherra Matti Salomäki kertoo, että ei sallisi rukoushetken järjestämistä kirkossa.

Myös Kuhmon seurakunnan kirkkoherra Timo Suutari kirjoittaa kyselyvastauksessaan, että seurakunnan kymmenestä papista vain yksi mahdollisesti haluaisi rukoilla liiton puolesta. Yhdeksän muuta rukoilisi lähinnä ”eheytymistä ja Jumalan tahdon kirkastumista”, jos katsoisi tarpeelliseksi rukoilla.

Seurakuntia, joissa kaikki papit ovat valmiita mies- ja naisparien rukoushetkeen ovat muun muassa Helsingin Vartiokylän seurakunta, Vantaankosken seurakunta, Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta, Kajaanin seurakunta, Joensuun seurakunta, Virtain seurakunta ja Kotkan seurakunta.

Kirkolliskokous päätti 10. marraskuuta 2010, että pappi tai kirkon työntekijä voi rukoilla parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan. Piispainkokous antoi 9. helmikuuta 2011 rukousta koskevan ohjeen. Rukous ei ole kirkollinen toimitus, eikä siinä saa käyttää avioliiton vihkimiseen tai sen siunaamiseen kuuluvia osia. Pappi tai muu seurakunnan työntekijä voi kieltäytyä rukouksen pitämisestä. Seurakuntien tilojen käytöstä rukoushetkeen päättää kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto.

Rekisteröityjä parisuhteita on solmittu Suomessa kaikkiaan 2 576 vuosina 2002 – 2011.

 
Artikkelibanneri perussanoma