Perhevapaa synnytti toimittaja Ariel Neulaniemessä oivalluksen: ”Sitä huomaa miten keskenkasvuinen itse voi olla”

 
– Naiset ovat metatason ajattelijoita. Tämän huomaa, kun hyppää sellaisen saappaisiin, joka suunnittelee lasten kavereiden lahjat, pitää kirjaa neuvolakäynneistä ja oikeanlaisista resepteistä. Kuva: Sakari Röyskö

– Naiset ovat metatason ajattelijoita. Tämän huomaa, kun hyppää sellaisen saappaisiin, joka suunnittelee lasten kavereiden lahjat, pitää kirjaa neuvolakäynneistä ja oikeanlaisista resepteistä. Kuva: Sakari Röyskö

Koti-isyydestä nauttinut Ariel Neulaniemi oppi lapsiltaan kärsivällisyyttä. Suosittu juontaja palaa parin vuoden tauon jälkeen radioaalloille.

Kun kolmen lapsen koti-isän rooliin solahtanut toimittaja vastaa kotonaan puhelimeen, taustalla kuuluu iloisia lasten ääniä, ja välillä hän huikkaa pukeutumisohjeita ulosmenevälle lapselleen. Edes korona ei ole päässyt sotkemaan pahasti perheen arkisia kuvioita.

Perhe- ja opintovapaita kotonaan viettänyt Ariel Neulaniemi on touhuillut kahden vuoden ajan intensiivisesi sekä lastensa että perheen kotitöiden kanssa; pyykännyt, siivonnut ja kokkaillut. Hän kykenee näkemään pandemia-ajan poikkeusoloissa hyvääkin.

– Tämä on ollut mahdollisuus sisaruksille. On löytynyt yhteistä tekemistä enemmän. Ollaan oltu paljon luonnossa retkeilemässä.

Haikeus kuuluu miehen äänessä vain, kun hän harmittelee koronan vuoksi poisjääneitä uinti- ja savusaunahetkiä yhdessä vaimonsa kanssa.

Radiotoimittajaksi kirjaston poistolaatikon kautta

Ariel Neulaniemen isä oli kova kuuntelemaan radiota. Pojalle radio loi tutun ja turvallisen äänimaiseman jo lapsuudenkotiin. Ohjelmien kuunteleminen sekä kirjojen lukeminen ovat ruokkineet mielikuvitusta.

Ariel Neulaniemi on myös lauluntekijä. Musiikilliseen ilmaisuunsa hän kokee saaneensa innoitusta suosikkiartisteiltaan, jotka hän löysi – radiosta. Musiikki olikin avainroolissa, jotta ovi radiomiehen ihmeellisiin seikkailuihin avautui.

– Taisin pelastaa jostain kirjaston poistolaatikosta Jake Nymanin rock-tietokirjat. Sieltä löytyivät tutut 60- ja70 -luvun suosikkibändit.

Ahmittuaan opukset nuorukainen marssi paikallisradion toimitusjohtajan ovelle ja kysyi: ”Voisinko tulla tekemään ohjelmaa? Minulla olisi levyjä ja vähän sanottavaakin.”

Seuraavana kesänä työ jatkui gospel-ohjelman juontajana. Radio Deihin Neulaniemi päätyi valtakunnallisen kanavan Pohjanmaan aluelähetysten kautta.

– Soitin Kirsille [toimitusjohtaja Kirsi Rostamo] ja kysyin, haluaisitteko ilmaista työvoimaa.

Lapset opettavat nöyryyttä

Hiekkakakkujen ja korvapuustien leipomisen ohella Neulaniemi on ehtinyt parin vuoden ”vapaillaan” opiskella teologiaa sekä viestintää avoimessa yliopistossa. Motiivina on ollut ”hyöty sekä elämää että työtä varten”.

Helmikuussa laulunikkarilta ilmestyi single Tyttöni tuollainen. Laulu kuvaa isän ja tyttären välistä suhdetta. Vuodet lasten kanssa ovat opettaneet nöyryyttä.

– Se on ollut vähän surullinenkin juttu. Sitä huomaa miten keskenkasvuinen itse voi olla.

”On ollut ikävä ihmisten kohtaamisia.”

Lapset ovat venyttäneet koti-isän vieteriä, mutta ovat antaneet myös paljon ilonaiheita.

– Luontoretket ovat sellainen asia, että kun otetaan kahvia ja yhdessä leivottuja korvapuusteja mukaan, niin tulee hyvä poljento elämään.

Tiski- ja villakoiravuorien pienentäminen on toki kuulunut aina normiarkeen, mutta syvempi tutustuminen koulurepun ja lasten arjen sisältöön on syventänyt samalla äidin roolin arvostamista.

– Naiset ovat metatason ajattelijoita. Tämän huomaa, kun hyppää sellaisen saappaisiin, joka suunnittelee lasten kavereiden lahjat, pitää kirjaa neuvolakäynneistä ja oikeanlaisista resepteistä.

”Yritän olla mahdollisimman hyvää seuraa – ja varmasti vuorovaikutteisesti”

Ariel palasi töihin tällä viikolla.

– On ollut ikävä ihmisten kohtaamisia. Samoin sitä, että pääsee suunnittelemaan ja ideoimaan, mitä sisältöä voisi tuottaa ja mistä jutella kenenkin kanssa.

Arielin ääntä tullaan kuulemaan ensi maanantaista alkaen Radio Dein iltapäivälähetyksessä Toivon Päivässä arkisin kello 14-17. Heinäkuussa ovat vuorossa aamulähetykset.

– Yritän olla mahdollisimman hyvää seuraa – ja varmasti vuorovaikutteisesti. Rakennetaan yhdessä hyvää iltapäivää jutellen ja eri teemoihin uppoutuen.

Ariel Neulaniemen haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä.
Tilaa itsellesi näytenumero tai liity Radio Dein ystäviin, jolloin saat lehden neljä kertaa vuodessa suoraan kotiisi.

 
Radio Dei RADIOT_FI 2