Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Negative-yhtyeen ex-kitaristi päätti kokeilla rukousta

 
Lauri Markkula

Kuva: Ali Niemelä

Maailmalla suositun rockyhtyeen kitaristi väsyi keikkailuun ja paloi loppuun. Huumeiden ja sekoilun myötä kaikki kuviot kaatuivat. Äitinsä kylpyhuoneessa mies romahti täydellisesti, mutta vastassa olivatkin auttavat kädet.

Lauri Markkula soitti Negative-yhtyeen kitaristina kymmenen vuotta 2000-luvun alussa. Yhtye kiersi maailmaa Japanissa, eri puolilla Eurooppaa ja Etelä-Amerikassa. Laulaja Jonne Aaronin ja rumpali Janne Heimosen perustama tamperelaisbändi sai kultalevyjä ja valittiin vuoden 2007 parhaaksi suomalaiseksi yhtyeeksi.

Vuonna 2011 kitaristina, säveltäjänä ja sanoittajana tunnettu Larry Love eli Lauri Markkula ilmoitti eroavansa yhtyeestä. Radio Dein Ex-Criminals -ohjelmassa hän kertoi väsyneensä totaalisesti rock-elämään.

KRS Krito 10.-23.6.

– Olin vannonut itselleni tekeväni sitä hommaa elämän loppuun asti. Mutta kirjaimellisesti sellainen burnoutin tapainen siinä tuli. En tajunnutkaan silloin, kuinka väsynyt olin ennen kuin tein päätöksen, että lähden, Markkula kertoo.

Suositussa yhtyeessä elämä ei ollut aina yhtä juhlaa.

– Nuorena sitä kuvitteli, että se olisi jonkinlainen ulospääsy tästä yhteiskunnan oravanpyörästä. Mutta sitten huomasikin, että kyllä se tosi väsyttävää oli. Paljon matkustamista, odottelua lentokentillä ja bussissa istumista. Show-puoli ja lavalla oleminen on vain se pari tuntia, entinen kitaristitähti kertoo.

Taakka putosi harteilta

”Tuli kauhean vapautunut olo, ja synnin taakka ikään kuin tipahti harteilta”

Kitaristin bändikuviot loppuivat vuonna 2011, ja seuraavana vuonna tuli avioero, pitkälti päihteiden käytön seurauksena. Kaikki kuviot romahtivat, luottotiedot menivät ja nimi pääsi rikosrekisteriin.

– Asuin äidin nurkissa ja tuli olo, että kaikki on menetetty. Koin tippuvani tyhjän päälle äidin kylppärissä ja romahdin siihen lattialle polvilleni. Jotenkin oletin, että siellä ei olisi ketään, joka ottaa vastaan. Sitten koin, että siellä oli jotkut kädet, jotka pidättelivät. Etten tullutkaan hulluksi tai tipahtanut tyhjän päälle, Markkula muistelee.

Hän kiinnostui uskoon liittyvistä asioista, katseli dokumentteja ja luki. Miehelle aukesi asioita maailman pahuuden kautta, kun vastaan tuli systemaattisesti suunniteltuja veljeskerhoja, joissa Jeesusta painettiin alas.

– Aloin miettiä, mikä siinä on, että tämä on niin järjestelmällistä?

– Päätin kokeilla, mitä tapahtuu. Rukoilin syntejäni anteeksi ihan sydämestäni. Tuli kauhean vapautunut olo, ja synnin taakka ikään kuin tipahti harteilta, itkukin taisi päästä. Olin ihan äimänä, että miten tässä nyt näin kävi. Ja siitä eteenpäin olen sitten ollut uskossa.

Vähän ajan kuluttua Markkula tapasi nykyisen vaimonsa, joka tuli myös uskoon.

– Kerran Turussa sain täyttyä Pyhällä hengellä. Ja vanhana päihteiden käyttäjänä tajusin, että tämä on kyllä parempi olo kuin mikään.

Markkula tunnustaa, että ongelmat eivät häipyneet saman tien uskoontulon myötä.

– Sain taistella niiden kanssa, ja vieläkin tarvitsen tiettyjä lääkityksiä. Mutta mulla vaan tuli silloin sisäinen tajuaminen siitä, että on ulospääsy ja toivo.

* * Kuuntele Lauri Markkulan haastattelu Radio Deistä, Kristityt Yhdessä ry:n Ex-Criminals -ohjelmassa ti 28.3. klo 22.03, la 1.4. klo 24.00, su 2.4. klo 16.03 tai milloin sinulle parhaiten sopii Dei Plus -palvelusta.

Teksti: Heikki Paatelma, Ali Niemelän ja Lauri Johanssonin haastattelun pohjalta

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)