Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Maata Näkyvissä -festarit käynnistyivät iloisissa tunnelmissa – ensi vuonna festareiden järjestelyvastuu siirtyy ohjelmatoimistolle

 
nuoria lavan edessä messuhallissa

Maata Näkyvissä -festareille osallistui aloituspäivänä perjantainan vajaa 4000 festarivierasta. Kuva: Minna Penkkimäki/Maata Näkyvissä -festarit

Maata Näkyvissä -festarit järjestävä Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys on solminut ohjelmatoimisto Puisto Live Oy:n kanssa sopimuksen vuoden 2023 tapahtuman tuotannosta.

Pohjoismaiden suurin kristillinen nuorisotapahtuma Maata Näkyvissä -festarit käynnistyi eilen Turussa Gatorade Centerissä ja Messukeskuksessa. Ilo on ollut kantavana  teemana läpi perjantain festariohjelman ja -tunnelman. Päälavalla on ollut vahva kattaus gospelmusiikkia, kun lavalle nousivat kotimaiset Freesia ja Vanamo sekä ruotsalainen  energinen sisarustrio Lin D. Tapahtuman yhdysvaltalainen pääpuhuja Matt Popovits muistutti kuulijoita siitä, että vaikka usein etsimme onnellisuutta somea selaamalla, ei pysyvä ilo kuitenkaan löydy sieltä. Mukana ovat olleet myös suosikkitubettajat Arttu Laitinen ja Nino Ärling, jotka haastavat festarikävijöitä energiseen ja iloiseen tekemiseen tapahtuma-alueella koko viikonlopun ajan.

Tänä vuonna Maata Näkyvissä -festareilla on haluttu nostaa esiin nuorten omia lahjoja ja taitoja. Lavalla nähtiinkin nuoria tanssimassa, puhumassa ja laulamassa.  Etukäteen mukaan hakeneista talenteista festariperjantaina lavalle nousi Juuso Leppämäki. Hän soitti säveltämänsä kappaleen ja sai koko yleisön eläytymään mukana kännyköiden valojen tuikkeessa.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

Festareiden organisaatio vaihtuu, johto pysyy

Ensi vuonna Maata Näkyvissä -festarit jatkavat uudistuvalla organisaatiolla. Riina Halmeen jättäessä projektipäällikön tehtävän tapahtumatuotanto laaditaan uudella tavalla.

– Tahdon kiittää Riina Halmetta sitoutuneesta työstä Maata Näkyvissä -festarien projektipäällikkönä halki vaikeiden koronavuosien. Ensi syksynä koemme Puisto Liven tuottamana tunnelmansa säilyttäneen, mutta uudistuneen kristillisen nuorisotapahtuman, Sleyn kotimaantyön johtaja Juhana Tarvainen kertoo.

Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen jatkaa edelleen tapahtuman johdossa. Projektipäällikön tehtävät, kuten sopimusasiat, markkinointi ja viestintä sekä valtavan talkoo-organisaation johtaminen jaetaan Puisto Live Oy:n tekijäjoukon kesken.

– Olemme Maata Näkyvissä -festareiden kanssa uuden edessä. Uskon, että tämä joukkue antaa Maata Näkyvissä -festareille parhaan mahdollisuuden voittaa nykyhetken asettamat haasteet. Miika Luomaranta, Samuli Luomaranta, Lauri Halme ja Juhani Tikkanen tuntevat tapahtuman. Eikä tuotannon jakautuminen useille harteille ole mitenkään uusi asia Maata Näkyvissä -festareiden historiassa, Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen kertoo.

– Kiitän Puisto Liveä kohtaan osoitetusta luottamuksesta. Maata Näkyvissä -festareilla on pitkä historia, ja se on ainutlaatuinen tapahtuma, joka ansaitsee paljon tekijöiltään. Riina Halme ja Maaria Toskala ovat tapahtuma-alan ammattilaisina tehneet upeaa työtä viime vuosina tapahtuman eteen. Uskon, että meillä on tarvittava osaaminen Maata Näkyvissä -festareiden tuottamiseksi sekä kehittämiseksi jälleen eteenpäin, Puisto Liven toimitusjohtaja Miika Luomaranta sanoo.

Keräys onnistui yli odotusten

Maata Näkyvissä -festarien tulevaisuus herätti aiemmin tänä vuonna suurta huomiota. Yli 1 700 ihmistä kokoontui elokuussa Facebook -ryhmään laatimaan keräystä, jonka tarkoituksena oli koota vähintään 50 000 euroa projektityöntekijän palkkaamiseksi. Ryhmä teki ihmeen: rahaa koottiin yhdessä 160 000 euroa. Ensi vuoden Maata Näkyvissä -festareita tehdään tästä lahjasta kiitollisina: mahdollisimman tehokkaasti ja tulevaisuuteen katsoen.

Pohjoismaiden suurin kristillinen nuorten tapahtuma Maata Näkyvissä -festarit järjestetään tänä vuonna 18.–20.11.2022 Turussa Gatorade Centerissä ja Messukeskuksessa. Tänä vuonna Maata Näkyvissä -festarit järjestetään jo 37. kerran ja teemana on Ilon päivä. Tapahtuma lähti liikkeelle vuonna 1984 menehtyneen turkulaisen lukiolaispojan muistojuhlana. Paikalle odotetaan tänäkin vuonna saapuvan yli 15 000 kävijää eri puolilta Suomea. Tapahtuman järjestävät Sleyn nuorisotyö ja joukko Turun evankelis-luterilaisia seurakuntia. Ensimmäisenä päivänä kävijöitä oli vajaa 4000.