Mukautumisen ja säilyttämisen väliin avautuu lähetyksen kolmas tie

 
Mies puhuu lavalla.

– Meidän on tarpeen keskittää ja rajata visiomme siihen, mitä yhä harvemmat toimijat kirkossa pitävät tärkeänä: ei-kristittyjen tavoittaminen Kristuksen evankeliumilla, Jukka Kääriäinen painotti. Kuva: Jussi Valkeajoki

Jukka Kääriäinen asemoi Kylväjän liberaalin kristillisyyden ja puhdasoppisen luterilaisuuden väliin. Eväät kolmannelle tielle poimitaan globaalista evankelikaalisuudesta ja luterilaisista aarteista.

Kylvävän kesäpäivät käynnistyivät Tampereella 10. kesäkuuta. Puheessaan lähetysjohtaja Jukka Kääriäinen määritteli Kylväjän asemoitumista ja avasi näkemystään tiestä eteenpäin.

Kääriäinen huomautti, että parhaillaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysnäkyä muokkaa liberaali luterilaisuus, joka vierastaa pelastuksesta puhumista, painottaa toimintaa yhteiskunnan ja maailman hyväksi, ja muokkaa kirkon lähetysnäkyä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Kokonaisvaltaiseen lähetykseen vedoten lähetystyötä määritellään yhä vahvemmin kansainvälisenä diakoniana, palveluna, kehitysyhteistyönä ja humanitaarisena apuna. Samalla liberaalit tahot tekevät vahvaa vaikuttamistyötä seurakunnissa, jotta klassista kristinuskoa ja lähetysnäkyä edustavia järjestöjä ei tuettaisi.

Kääriäisen mukaan lähetyksen kenttä määritellään Suomessa kaksijakoisesti liberaaliin ja konservatiiviseen siipeen, ja näissä molemmissa leireissä toissijaiset asiat nousevat keskiöön.

– Liberaali leiri sumentaa evankeliumin olemuksen ja evankelioimisen keskeisen aseman lähetyksessä yhteiskunnallisen hyväksynnän nimissä. Konservatiivi leiri kutsuu herätysliikespesifien painotusten ja luterilaisen puhdasoppisuuden äärelle. Se tavoittelee raamatullisuutta ja puhdasoppisuutta tavalla, joka koetaan poissulkevana ja turhan jyrkkänä.

Moni ei koe kumpaakaan ääripäätä omakseen. Näin liberaalin ja konservatiivisen siiven väliin on revennyt ammottava aukko, johon tulisi rakentaa uusi tie: lähetyksen kolmas tie. Tie, joka on puoleensavetävä, relevantti ja evankeliumille uskollinen juuri siksi, että se kokoaa lähetyksen äärelle sitomatta toissijaisilla asioilla.

– Se tarjoaa rohkeasti ja häpeämättä luterilaisia aarteita siunauksena muille: yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen tähden. Se torjuu väärät evankeliumit: lakihenkisyyden, sosiaalieettisen evankeliumin ja ihmisen nostamisen kaiken mittariksi ohi ristiinnaulitun ja ylösnousseen Kristuksen. Samalla se keskittyy Jumalan valtakuntaan, armolahjojen käyttöönottoon, rukoukseen, yhteyden luomiseen sekä uusien, kristillisten yhteisöjen ja kirkkojen istuttamiseen.

Nämä evankelikaaliset painotukset haastavat laimeaa kristinuskoa, joka keskittyy enemmän rakenteisiin, talouteen ja valtaan kuin Jeesuksen lähetyskutsun todesta ottamiseen, Kääriäinen huomauttaa.

– Evankeliumin vuoksi luomme rohkeasti strategisia kumppanuuksia Suomessa ja maailmalla. Haluamme innostaa, kutsua puoleensa, varustaa lähetyselämään Suomessa ja maailmalla sekä kirkastaa yli kaiken Kristuksen hyvyyttä, ”jotta Valtakunta leviäisi.”

Kylväjän kesäpäiviä vietetään lauantaina Tampereella hotelli Rosendalhissa. Tapahtuman teemana on Loistakoon valonne. Tapahtuma jatkuu sunnuntaina juhlamessulla Kalevan kirkossa kello 10. Messussa siunataan kaksi uutta lähetystyöntekijää diasporatyöhön.

Tallenne kesäpäiviltä on kuultavissa Radio Deissä maanantaina klo 19.45-21.00. Tallenteessa kuullaan Jukka Kääriäisen linjapuhe sekä Hanna Lindbergin raamattuopetus.

Jukka Kääriäisen linjapuhe on kuunneltavissa Kylväjä Podissa.

Paneelikeskustelu Valo ja vaikutusvalta löytyy Kylväjä Podissa 25.6. Paneelissa keskustelivat Eija-Riitta Korhola, Taneli Hassinen sekä Taneli Skyttä. Juontaja toimi Hanna Räsänen.

Lue lisää:
Kun Jeesus täyttää sydämen, se näkyy
Vuonna 2022 Kylväjän kesäpäivillä siunattiin yhdeksän uutta lähetystyöntekijää

 
Kylvaja artikkelibanneri