Lupaus on nyt lunastettu: 41-vuotiaana kuollut Kikka pyysi siskoansa kertomaan, miten kaikki oikeasti meni

 
Kikka esiintyy valkoinen avaruuspuku päällä intensiivisesti tanssahdellen syksyn sävel -kilpailun lavalla MTV:n studiossa.

Kikka esiintyi Syksyn Sävelessä 20. lokakuuta 1990 pukeutuneena itse suunnittelemaansa avaruuspukuun. Lehtikuva / Jaakko Avikainen.

Laulaja Kikan elämästä kertova kirja näyttää laulajasta täysin uuden puolen: mukana ovat lapsuuden rankat kokemukset mutta myös usko Taivaan Isään. Radio Deillä pikkusisko Kati kertoi, miksi Kirsi-siskon tarina oli nyt aika kertoa kaikille.

Kai Kortelaisen kirjoittama Kikka – Traaginen elämä sisaren silmin (Minerva Kustannus 2023) on pysytellyt kesän 20 luetuimman tai kuunnelluimman kirjan joukossa Suomessa ja tietokirjojen äänikirjoissa sen sija on peräti viides. Kirja on herättänyt median huomion ja niittänyt suosiota, mutta myös saanut toimintaa aikaan. Tampereen seurakuntien viestinnästä on kerrottu kirjailijalle, että kirjan ilmestymisen jälkeen Kikan haudalle on alkanut virrata ihmisten tuomia kukkia.

Kirjailija ja Kikan eli Kirsi Viilosen pikkusisko Kati Lahti olivat kesällä Radio Dein Herätys-aamuohjelmassa Matias Villbergin vieraana. Artistina Kikka laulunsa sanojen mukaisesti viihdytti ja kiihdytti Suomen kansaa. Pikkutuhmista hiteistä Mä Haluun Viihdyttää, Sukkula Venukseen tai Tartu Tiukasti Hanuriin tunnetun Kikan takana oli kuitenkin oikea Kirsi, jonka traagista elämää ja myös uskoa tuore elämäkerta avaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Kun kirja kesäkuussa julkaistiin, kutsuja erilaisiin medioihin tuli heti tulvimalla. Se yllätti myös Kati Lahden.

– Tottahan toki sitä tiedettiin vähän kuitenkin odottaa, että se kiinnostusta herättää, sillä kirja on erilainen, kuin mitä Kikasta on tähän mennessä kirjoitettu. Monta palstametriä on hänestä juttuja tehty.

– Ja vaikka nimi on Kikka, kirja kertoo Kirsistä sekä myös Katista, meidän yhteisestä elämästä ja elämän polusta, sisko selvittää.

Kati Lahti on onnellinen siitä, että kirjan kautta ihmiset saavat nyt erilaista kuvaa hänen artistisiskostaan. Lupaus on nyt lunastettu, sillä Kikka pyysi siskoaan kertomaan, miten kaikki oikeasti meni.

Sisko mietti vuosien ajan, koska olisi aika kertoa Kikan tosi tarina. Lapsuuden ja nuoruuden valokuvia selatessaan hän tajusi pari vuotta sitten, että nyt se pitää kertoa.

”Jos ihan rehellinen olen, ajattelin aluksi, että tähän en taida itse lähteä mukaan.”

Kai Kortelainen löytyi kirjan kirjoittajaksi, sillä hän oli juuri saanut valmiiksi kirjan toisesta naislaulajasta, Jipusta. Jippu – Kun perhonen lakkaa hengittämästä (WSOY) herätti huomiota vuonna 2022 ja valittiin myös vuoden kristilliseksi kirjaksi.

– Jos ihan rehellinen olen, ajattelin aluksi, että tähän en taida itse lähteä mukaan. Mietin, että onko Kikasta mitään uutta kerrottavaa, Kortelainen tunnustaa.

Syttyi kuitenkin toimittajan uteliaisuus ja hän päätti, että haluaa Kati Lahden tavata. Tapaaminen helsinkiläisessä kahvilassa venyi yli kaksituntiseksi keskusteluksi.

– Hän alkoi avata Kirsin tarinaa ja heidän yhteistä tarinaansa. Tajusin, että siellä on täysin kertomattomia lehtiä. Kikka-fantasiahahmon takaa löytyy oikea ihminen, jonka tarinaa ei ole kerrottu. Se sytytti minut tähän, Kortelainen perustelee.

Sisar Kati Lahti ja Kikan elämäkerran kirjoittaja Kai Kortelainen avasivat teoksen syntyvaiheita viime viikolla Kirjojen yö -tapahtumassa Tampereella. Kuva: Kirsi Kuukkanen.

Artistin maine esti avun hakemisen

Kirja käy Kikan elämää läpi nimenomaan pikkusisko Katin silmin. Lähtökohdat lapsuudessa eivät olleet sisaruksilla helpot.

Kai Kortelainen huomasi kirjaa kirjoittaessaan, että sisarusten lapsuus oli puhutteleva. Se aika on hänen mukaansa leimannut sitä, miksi Kirsistä tuli Kikka. Alkoholistikodissa oli väkivaltaa, jolta Kirsi yritti suojella nuorempia sisaruksia, ja myös rankka seksuaalinen hyväksikäyttö jätti jäljen.

Lapsuuden vaikeista vaiheista kertominen oli tasapainoilua. Kirjailija sanoo, että rankoilla asioilla ei ole haluttu mässäillä.

– Mutta ei niitä ole voitu pimentoon jättää. Kirsi halusi, että myös nämä elämän pimeät kohdat ja vääryydet kerrotaan, jotta kenellekään ei kävisi samalla tavalla, Kortelainen kertoo.

Suuren unelman toteutumisella oli lopulta kova ja kohtalokas hinta.

Kaikesta kokemastaan Kirsi olisi kirjailijan mukaan tarvinnut apua ja terapiaa. Mutta hän oli itse sanonut, että ei voi mennä keskustelemaan asioista, ”koska on Kikka”. Esteenä oli kysymys, mitä ihmisetkin siitä ajattelevat ja sanovat? Suuren unelman toteutumisella oli lopulta kova ja kohtalokas hinta.

Pikkusisko Kati Lahti on itse hakenut apua menneiden selvittämiseen, mutta jälkiä on silti jäänyt.

– Minulla arvet ovat aina läsnä elämässäni. Mutta Kirsillä ei niitä enää ole. Nyt Kirsi saa olla oman ”terapeuttinsa” kanssa tuolla ylhäällä ja tanssia twistiä muiden tähtien kanssa, Kati-sisko sanoo.

Artisti-Kikka ja arka Kirsi

Kai Kortelainen sanoo, että Kikka ja Kirsi olivat kaksi eri persoonaa. Kikka oli esiintyjähahmo, roolihahmo, joka meni rohkeasti ja rempseänä lavalle.

– Moni ajattelee, että se oli se todellinen ihminen siellä kaiken takana. Keikoilla ja myös takahuoneissa roolihahmo pysyi tiukasti Kirsissä kiinni. Sen roolin Kirsi ihan itse valitsi ja rakensi.

Roolinsa kautta Kikka pystyi toteuttamaan unelmansa ja näyttämään kaikille, että hän nousee esiintymislavoille, vaikka oli alun perin ujo ja herkkä lapsi. Samaan aikaan takana oli kuitenkin hauras ihminen, jolta julkinen esiintyminen vaati paljon.

Pikkusisko Kati kertoo, että ainoastaan läheisten ihmisten seurassa Kikka oli aito Kirsi. Keikan jälkeen Artisti-Kikka jakoi nimikirjoituksia ja osallistui fanitavaran myyntiin. Kun työ oli tehty, hän oli taas Kirsi muutamille lähimmille ystävilleen ja siskolle kotona.

Sisarukset Kati ja Kirsi. Kuva: Kati Lahden kotialbumi.

Kirsi oli Jeesus-laulujen laulaja

Kirsi Viilosen eli Kikan suhteesta uskoon ei ole aiemmin puhuttu.

– Kun Kirsiä oli lapsena satutettu ja kohdeltu väärin, hänessä heräsi ajatus, että tämä ei voi olla kaikki tässä. Joku oikeus tässä maailmassa täytyy toteutua ja täytyy olla jotain korkeampaa, Kai Kortelainen kertoo.

Kirjailija sanoo, että Kirsi oli puhunut paljon Taivaan Isästä jo lapsuudesta asti. Nuorena hän oli paljonkin kirkon toiminnassa mukana. Läheiset ystävät ovat kuvailleet, että Kirsi oli sellainen Jeesus-laulujen laulaja.

”Kirkossa hän istui jumalanpalveluksessa ja kävi ehtoollisella joka ainoa sunnuntai.”

– Kun tullaan 2000-luvulle ja Kirsin viimeisiin vuosiin, silloin hän kertoi läheisille ihmisille, että hän on tullut aidosti uskoon. Nokialla hän liittyi myös raamattu- ja rukouspiiriin, jossa hän kävi säännöllisesti. Kirkossa hän istui jumalanpalveluksessa ja kävi ehtoollisella joka ainoa sunnuntai, Kortelainen kertoo.

Kirsi Viilonen (Sirén) kuoli 3. joulukuuta vuonna 2005 vain 41 vuoden ikäisenä. Silloin sisko kertoi lehdelle kuolinsyyksi sydänkohtaukseen menehtymisen. Uudessa kirjassa Kati Lahti paljastaa kuitenkin todellisen kuolinsyyn, minkä vuoksi häntä kohtaan tehtiin kesällä rikosilmoitus. Helsingin poliisin tuoreen päätöksen mukaan asiassa ei ole kuitenkaan syytä epäillä rikosta.

– Vaikka ihminen on kristitty ja rukoilee apua itselleen, ei se tarkoita, että hänet täällä maan päällä ongelmista irti päästettäisiin ja vapautettaisiin. Kirsille tulivat päihteet riippuvuudeksi elämässä, ja ei hän niistä pystynyt kuitenkaan vapautumaan. Mutta uskon, että todellisen vapautumisen ja uskonsa myötä Kirsi on nyt paremmassa paikassa. Me täällä vielä sinnitellään maan päällä, kirjailija pohtii.

Niin uskoo myös sisko Kati.

– Hän saa nyt olla Kirsi sellaisena kuin Kirsi on ja hän riittää nyt itselleen.

 

Kikan hautakivi, jossa lukee Kirsi Siren. Haudan edustalla runsaasti kukkia kesäisenvihreän ruohomaton päällä.
Kikan haudalle Tampereen Kalevankankaan hautausmaalle on alkanut virrata kukkia. Kuva: Kai Kortelainen

Kuuntele koko haastattelu Dei Plus -palvelusta.

Kai Kortelainen ja Kikan sisko Kati Lahti kertovat kirjasta ja kirjan tekoprosessista Helsingissä Kirjojen yö -tapahtumassa Suomalaisessa kirjakaupassa (Aleksanterinkatu 15) torstaina 17.8. kello 19.00 sekä Helsingin kirjamessuilla Kikan syntymäpäivänä 26.10. kello 11.00.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)