Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Vuoden kristillinen kirja -kilpailun voittaja Kai Kortelainen: ”Halusin kunnioittaa tarinan voimaa”

 

Voittajan tuuletus. Kai Kortelainen kertoo olevansa otettu Vuoden kristillinen kirja -kilpailun voitosta. Kuva: Sari Savela

Uutisankkuri Keijo Leppänen valitsi Vuoden kristillinen kirja 2022 voittajaksi Jipun ja Kai Kortelaisen kirjoittaman Jippu – Kun perhonen lakkaa hengittämästä -teoksen. Voittaja julkistettiin tänään Helsingin kirjamessuilla.

Vuoden kristillinen kirja 2022 -kilpailun julkistamistilaisuuden juontanut Jouni Lallukka kertoi, että kilpailun voittajateoksen valitsijalla Keijo Leppäsellä oli erikoinen pyyntö. Hän halusi saada kilpailun kuusi finalistiteosta luettavakseen ilman kansia ja muita kirjan kustantajan tai tekijän paljastavia tunnuksia, jotta puhtaasti teksti vaikuttaisi päätöksentekooon.

Keijo Leppänen kertoi painottaneensa voittajan valinnassa yllätyksellisyyttä,rohkeutta ja hyvää tekstin juoksutusta.

Leppänen valitsi voittajateokseksi Jipun tarinan: Jippu – Kun perhonen lakkaa hengittämästä. Hän kuvailee teosta hämmentäväksi tarinaksi, joka on läpeensä rehellinen. Kirja kuvaa, kuinka lapsuuden kokemukset heijastuvat luovuuteen, ihmissuhteisiin ja mielenterveyteen, ja kuinka suhde uskoon voi olla hankala; samaan aikaan on uskossa sisällä ja ulkona.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

– En ole koskaan lukenut tällaista, Leppänen sanoo viitaten kirjan rehellisyyteen ja avoimuuteen.

Myös tekstin sujuvuus saa Leppäseltä kehuja.

– Erittäin hyvä teksti.

Kirjan yhdessä Jipun kanssa kirjoittanut Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen vastaanotti palkinnon. Puheenvuorossaan hän kertoo olevansa hyvin otettu tunnustuksesta. Kirjan päähenkilö Jippu ei konserttikiertueen vuoksi voinut itse olla paikalla messukeskuksessa.

– Tämä on minulle henkilökohtaisesti suuri kunnia. Olen monesti haastatellut kirjailijoita täällä kirjamessuilla ja katsonut heitä ylöspäin, Kortelainen tunnustaa.

Kortelainen kertoo, että hänellä oli kaksi kantavaa ajatusta kirjaa kirjoittaessa. Yhdessä Jipun kanssa heille oli tärkeää, että kirja on rehellinen. Toiseksi Kortelainen halusi tehdä kirjan, joka ei sorru kristillisille kirjoille tyypilliseen helmasyntiin, jossa tarina alistetaan julistukselle.

– Halusin kunnioittaa tarinan voimaa.

Kortelainen muistuttaa, että kaikki elämässä ei aina jos koskaan ole sitä miltä päällepäin näyttää. Jipun elämän käänteistä on tehty lukuisia iltapäivälehtien lööppejä.

– Elämä ei avaudu lööppien kautta, Kortelainen sanoo.

Hän korostaa, että kirja on hengellinen kirja, jossa muita keskeisiä teemoja ovat mielenterveyteen, ihmissuhteisiin ja riippuvuuksiin liittyvät kysymykset.

– 20 vuotta sitten Jippu sai täällä messukeskuksessa Emma-palkinnon. Sitä hakiessaan hän sanoi: ”Kiitos elämä, kiitos Jumala.” Yhdyn näihin sanoihin ja lisään vielä: Kiitos Keijo.