Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Lentokonemekaanikon hämmästyttävä ura: Mediatalon toimitusjohtaja Olavi Kumpulainen on nyt myös lähetyslentäjien puheenjohtaja

 
Cessna Citation, jolla Olavi Kumpulainen lensi muutaman vuoden. 2010. Kuva: MAF Suomi / Olavi Kumpulainen

Cessna Citation ja Olavi Kumpulainen vuonna 2010. MAF Suomi

Olavi “Ola” Kumpulainen on koulutukseltaan lentokonemekaanikko, lentäjä sekä lennonopettaja – ja nyt myös kristillisen mediatalon toimitusjohtaja sekä Suomen Lähetyslentäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Suomen Lähetyslentäjät valitsi perjantaisessa vuosikokouksessaan hallituksensa puheenjohtajaksi Olavi Kumpulaisen. MAF Suomi nimellä tunnettu järjestö on uudelle puheenjohtajalle ennestään tuttu – mutta tyystin eri perspektiivistä kuin kokouspöydän ja puheenjohtajan nuijan äärestä.

 Lentäjä-mekaanikko Olavi Kumpulainen palveli MAF:n tehtävissä Etiopiassa 1994 ja vuosina 1996–2004 Papua-Uudessa-Guineassa.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

– Jeesuksen tärkeimmän käskyn toinen osa kosketteli juuri lähimmäisenrakkautta. Sitä minäkin olen saanut olla välittämässä ihmisille MAF:n työn kautta, ja se on minulle elämänmittainen kutsumus, tunnustaa tuore puheenjohtaja.

54-vuotias Kumpulainen tunnetaan yrittäjähenkisenä nopeiden käänteiden miehenä. Sen ovat panneet merkille myös vantaalaiset, jotka valitsivat entisen lähetyslentäjän pari vuotta sitten kaupungin vuoden yrittäjäksi.

Kirkko hengelliseen käyttöön neljännesmiljoonalla

Vuodenvaihteessa mies kohautti pääkaupunkiseudun seurakuntapiirejä ostamalla Vantaalta Pyhän Annan kirkon.

– Kirkko ei ole ollut koskaan virallisesti myynnissä. Kuulin loppukesällä kaveriltani, että kirkko saattaisi olla kaupan. Seurakuntayhtymässä oli vaihtunut kiinteistöjohtaja ja hän olikin valmis keskustelemaan asiasta. Aikaisempi johtaja ei ollut, taustoitti Kumpulainen neljännesmiljoonan kirkkokauppojaan joulun alla.

Hankinnalle löytyi Kumpulaisen mukaan paras mahdollinen järkiperuste. Vantaan seurakunnilla ei ollut enää mahdollisuuksia tai haluja säilyttää kiinteistöä kirkkotilana. Vantaan seurakuntayhtymä kaavaili jopa Itä-Hakkilassa sijaitsevan rakennuksen purkamisesta, jolloin asukkaat nousivat vastarintaan.

– On tärkeää, että tila pysyy hengellisessä käytössä, Kumpulainen totesi.

Olavi ja Olga Kumpulainen muuttivat pois ukrainanvenäläisestä Simferopolista Krimin niemimaalta Vantaan Itä-Hakkilaan ennen kuin Venäjä valloitti kaupungin vuonna 2014. Olga Kumpulainen kuvailee olevansa kansallisuudeltaan venäläinen mutta mieleltään ukrainalainen. Kuvassa pariskunta pienkoneen ohjaamossa vuosi Krimiin kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen. Kuva: MAF
Olavi ja Olga Kumpulainen muuttivat pois ukrainanvenäläisestä Simferopolista Krimin niemimaalta Vantaan Itä-Hakkilaan ennen kuin Venäjä valloitti kaupungin vuonna 2014. Olga Kumpulainen kuvailee olevansa kansallisuudeltaan venäläinen mutta mieleltään ukrainalainen. Kuvassa pariskunta koneen ohjaamossa vuosi Krimiin kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen. Kuva: MAF

Papua-Uudesta-Guineasta pari vuosikymmentä sitten Suomeen palattuaan Olavi Kumpulaisen ura jatkui lennonopettajana, pääohjaajana ja lentotoiminnan johtajana Scanwingsillä, Airfix Aviationilla ja viimeksi KumpuAirilla.

Hänen tehtäviinsä ovat kaikissa yrityksissä kuuluneet lentokoneen hallinnointi, tyyppimekaanikon, lentäjän ja kouluttajan tehtävät.  Nyt mies vaihtaa koneen ohjaimet järjestön ohjaimiin, hallitustyöskentelyn johtamiseen. Kumpulaiselle tehtävä on hengellinen pesti.

– Minulle elämän tarkoitus on valmistautua kohtaamaan Jumala, sekä auttaa myös toisia tähän samaan kohtaamiseen. MAF:n työ on juuri tätä. Autamme ihmistä kokonaisvaltaisesti ruumiin ja hengen alueella.

”Olalla on monipuolisen kokemuksen lisäksi poikkeuksellinen kyky nähdä uusia mahdollisuuksia.”

MAF:n puheenjohtajuus on luottamustehtävä. Kumpulaisen leipätyö ankkuroituu helluntailiikkeen mediatalon, Aikamedian, kipparointiin. Kristillisen kustannus- ja mediatalon toimitusjohtajuus ei ole estänyt miestä jättämästä yrittäjyyttä – eikä ilmailua. Ilmailualalla toimivan Kumpu Group Oy:n yritystiedoista löytyy tuttu nimi. Toimitusjohtaja: Olavi Kumpulainen. Omistaja: sama mies.

– Olavi Kumpulaisen valinta hallituksen puheenjohtajaksi on lähetyslentäjien työn kannalta mainio uutinen, uskoo MAF Suomen toiminnanjohtaja Janne Ropponen.

Kauppatietieteen tohtoriksi ja liikennelentäjäksi kouluttautunut Ropponen ei peittele innostustaan kehittää lentokonelähetystyöhön erikoistunutta järjestöä yhdessä ”Kumpu-Olan” kanssa.
– Odotan yhteistyötämme innolla. Olalla on monipuolisen kokemuksen lisäksi poikkeuksellinen kyky nähdä uusia mahdollisuuksia.

Juttua päivitetty 3.6. lisäämällä täydentäviä linkkejä.

 

Fakta: Mikä MAF? 

  • MAF eli Mission Aviation Fellowship on vuonna 1945 perustettu kristillinen järjestö, joka operoi noin 120 koneen lentoja kehittyvien maiden alueilla, missä etäisyydet ovat pitkiä, maantiet puuttuvat tai ne ovat vaikeakulkuisia ja turvattomia.
  • Maailmanlaajuisesti MAF toteuttaa noin 60.000 avustuslento-operaatiota vuosittain.
  • MAF Suomi on osallistunut avustuslentojen toteuttamiseen vuodesta 1976.
  • Suomessa MAF järjestää nuorten ilmailuleirejä, lentokoulutusta sekä tukee emojärjestön lento-operaatioita ja niissä palvelevia suomalaisia työntekijöitä.
  • MAF toimii ekologista ja sähköistä lentämistä kehittävän kansainvälisen konferenssin pääjärjestäjänä.
Paikallisia Olavi Kumpulaisen koneen kupeella Papua-Uudessa-Guineassa vuonna 2004. Kuva: MAF Suomi