Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Itä-Hakkilan kirkko on nyt Aikakeskus – Taloksi asettuu ensimmäisenä helluntailaisten digipaino Aikaprint

 

Aikakeskukseksi nimetyssä Itä-Hakkilan kirkossa lasten piirustukset muistuttavat lähihistoriasta. – Talossa on muutenkin kaikki lähes niillä sijoillaan, kun edellinen omistaja poistui täältä vuonna 2015, Olavi Kumpulainen kuvailee.

Kustannusyhtiö Aikamedia elää kasvuvaihetta vaisujen vuosien jälkeen.

Kustannusyhtiö Aikamedia on saamassa uuden toimitilan Vantaalla.

Aiemmin Itä-Hakkilan kirkkona tunnetussa rakennuksessa palavat jälleen valot vuosien hiljaisuuden jälkeen. Kirkko muuntautuu Aikakeskukseksi. Aikamedia asettuu tilaan vuokralaisena.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Ensimmäisenä kirkon alakertaan entisiin päiväkotitiloihin muuttaa helmikuun lopulla aiemmin Juutiprintinä tunnettu Aikaprint, jonka Aikamedia hankki joulukuussa.

– Digipainokoneet tulevat tähän, toimitusjohtaja Olavi Kumpulainen sanoo osoittaen aikanaan päiväkerhon käytössä ollutta salia.

Keuruun toimitilat jatkavat entisellään.

Aikamedia on kasvu-uralla. Puolentoista vuoden sisällä yrityksen henkilöstön määrä on kasvanut yhdestätoista kahteenkymmeneen. Yritys on päässyt tappiokierteestä, ja päätyi esimerkiksi vuonna 2021 178 000 euron voitollisen tulokseen.

Suotuisan kehityksen taustalla on muun muassa tilitoimistopalveluiden asiakasmäärän kasvu ja tiivistynyt kirjojen kustannusohjelma. Myös laskevien lehtilevikkien harmeja on pystytty kompensoimaan toimitustyötä virtaviivaistamalla.

Uusiin rekrytointeihin liittyy luonnollisesti tulevaisuudenuskoa. Alkavana vuotena Aikamedialla ollaan kehittämässä myyntiä ja uutta digiympäristöä saatellaan maaliin. Aikaprintillä työskentelee jatkossakin kolme työntekijää, ja painopalveluille tuntuu olevan kysyntää. Aikamedia voi myös nyt tehdä tuotteitaan, etenkin pehmytkantista kirjallisuutta, omana työnä.

Seurakuntalainen.fi: Helluntailaisten Aikamedia pyöritteli laajentumista hautausurakointiin tai hoivapalveluihin, mutta päätyi ostamaan digipainon

Aikamedia on viime vuodet toiminut kahdessa eri toimitilassa, Keuruulla ja pääkaupunkiseudulla.

– Keuruun toimitilat jatkavat entisellään myös jatkossa. Uudet vuokratilat Vantaalla ovat hyvä ja taloudellinen ratkaisu Aikamedialle, ne myös mahdollistavat liiketoiminnan kehittämisen jatkossakin, hallituksen puheenjohtaja Waltteri Haapala sanoo.

Uutena vuokranantajana toimii toimitusjohtaja Olavi Kumpulaisen omistama yhtiö Kumpu Group Oy, joka osti Itä-Hakkilan kirkon talvella.

– Hallitus ei näe tässä ongelmaa. Kun kummankin osapuolen oikeuksista ja velvollisuuksista sovitaan yhdessä kirjallisesti, kokonaisuus on toimiva kaikille, Haapala kuvailee.

 

Uusiin rekrytointeihin liittyy tulevaisuudenuskoa.

 

Olavi Kumpulainen kuljeskelee Aikakeskuksen käytävillä. Kirkkorakennus siirtyi uuteen käyttöön sisältäen koko rakennuksen irtaimiston.

Ja irtaimistoa kyllä riittää.

Talossa on runsaasti sakraaliesineistöä ja muun muassa pappien aiemmin käyttämät jumalanpalvelusasut. Päiväkotiajoista muistuttavat alakerran lelut, pöydät ja pelit – kaikki yhä kaapeissaan kuin uutta riemukasta päivää odottamassa.

Kalenteri seinällä kertoo, että viimeksi täällä on kokoonnuttu vuonna 2015, kahdeksan vuotta sitten. Kirkolla voi tuntea ”ylöstempaustunnelmaa”. On kuin tilasta olisi poistuttu silmänräpäyksessä. Toimistossa paperit ovat hyllyillä, kynät kynätelineissä, muistilaput niillä sijoillaan, jonne ne vuosia sitten jätettiin.

Aiempi omistaja poisti rakennuksen käytöstä, kun sitä alettiin epäillä sisäilmaongelmaiseksi. Rakennukseen on tehty viime vuosina korjauksia. Luterilainen seurakunta ei kuitenkaan enää halunnut kirkkoon palata. Se keskittää alueen toimintoja läheiseen Hakunilan kirkkoon.

Pyhän Annan lastenkirkkona viimeiset vuodet tunnetusta kirkosta luopuminen on osa kehitystä, jossa seurakunnat joutuvat luopumaan hyvistä, mutta kokonaisuuden kannalta liian kalliiksi muodostuvista tiloista. Kirkon ylläpitokulut tyhjänä ja käyttämättömänä ovat olleet seurakunnalle tähän asti vuosittain kymmeniä tuhansia euroja.

 

Aikakeskuksessa, entisessä kirkossa, on rakennuksen alkuperäisessä hengessä tarkoitus järjestää myös hengellistä toimintaa. Yksi vapaakristillinen seurakunta Vantaalla on siirtämässä jumalanpalveluksiaan ja toimintaansa keskukseen.

Entinen Itä-Hakkilan kirkko sijoittuu uljaasti mäen päälle keskellä omakotitaloaluetta. (AT)

– Useampi seurakunta on ollut tiloista kiinnostunut. Kartoitamme muun muassa mahdollisuutta rakentaa keskukseen nykyaikainen studiotila, Olavi Kumpulainen kertoo.

Kirkkosali on tunnelmallinen ja jylhä. Kirkkotaideteokset jäävät Vantaan luterilaisen seurakunnan omistukseen, mutta niitä säilytetään toistaiseksi salissa vanhoilla paikoillaan.

HS: Lastenkirkko myytiin yrittäjälle

Kotimaa: Yrittäjä Olavi Kumpulainen osti Pyhän Annan lastenkirkon ja suunnittelee siitä kristillistä tapahtumakeskusta ja mediataloa