Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Laulaja Pentti Hietanen: ”Uutuuslevyni on uskontunnustukseni”

 

Pentti Hietanen jakoi nimikirjoituksia Kirkkopuistossa soi -konserttinsa päätteeksi Porissa 16.7.2022. Kuva: Erja Taura-Jokinen

– Korkealla-levyn sanat ovat niin jyhmeää, väkevää evankeliumia, ettei minulla ole niihin mitään lisättävää, sanoo Pentti Hietanen. Hänen ja säveltäjä Lasse Heikkilän pitkä tuttavuus ja yhteistyö huipentuivat yhteiseen äänitteeseen.

Lasse Heikkilä (vas.) esiintyy laulaja Pentti Hietasen kanssa seuraavan kerran Heinävedellä. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Kuluvana kesänä tenori Pentti Hietanen ja säveltäjä Lasse Heikkilä ovat esiintyneet yhtyeen kanssa mm. Keuruun kirkkokonsertissa ja Porin Kirkkopuistossa soi -tapahtumassa.

Heinäkuun lopulla heidän vaikuttavaa ja vakuuttavaa, hengellistä musiikkia saadaan kuulla Heinäveden Kirkastusjuhlilla.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Korkealla-levy julkaistiin viime vuoden puolella Kangasala-talon konsertissa, mutta vasta nyt – koronarajoitusten poistuttua – miehet ovat päässeet vauhtiin ja ”tien päälle”.

Uutuuslevyn kappaleet ovat Lasse Heikkilän tuotantoa, jonka hän on sovittanut varta vasten Pentti Hietaselle. Yksi niistä on Palaneet siivet, jonka Heikkilä paljastaa säveltäneensä Hietaselle jo parikymmentä vuotta sitten – aikana, jolloin miehet eivät yhteislevyä edes suunnitelleet.

Hietanen pitää levyä uskontunnustuksenaan ja seisoo jokaisen sanan takana.

– Olen puhelias ihminen ja mielelläni juttelen yleisölle konserteissa, laulujen välissä. Nyt olen jättänyt juttelut vähemmälle. Lassen kappaleissa on sanottu kaikki oleellinen ja tarpeellinen. Minulla ei ole mitään lisättävää.

Jo levyntekoprosessi oli tavanomaisesta poikkeava.

– Läheskään kaikki levyni eivät ole syntyneet yhtä vaivattomasti ja stressittömästi. Olen levyyn ja yhteistyöhömme hyvin tyytyväinen. Se on pitkäaikaisten haaveidemme täyttymys, laulaja summaa.

Raskas korona-aika

Lasse Heikkilä ja Pentti Hietanen tutustuivat toisiinsa jo 1980-luvulla, kun miehet sattuivat opiskelemaan yhtä aikaa Tampereen konservatoriossa.

Yhteys on pysynyt vuosikymmenten ajan.

Eniten Hietanen on laulanut perheensä kanssa yleisöille Täällä Pohjantähden alla -laulujen sikermää, jossa on mukana myös Heikkilän sävellys.

Haave yhteislevystä putkahti ilmoille jo 2010–2012, mutta otollinen aika sille tuli vuonna 2021, kun korona-aika sulki konserttipaikkojen ovet.

Hietanen kuvaa kulttuuri- ja tapahtuma-alan kurimusta rajuksi.

– Meiltä estettiin työn tekeminen, eikä kaikille riittänyt avustuksia. Niiden hakeminen oli työlästä ja hankalaa, tiivistää laulaja tuntonsa.

Eikä tilanne vielä alkuvuonna 2022 normaalistunut, sillä tuottaja perui 15 Suurimmat Klassikot -konserttia, joista 13:ssa Pentti Hietanen olisi laulanut Tarja Turusen kanssa ja kahdessa viimeisessä Arja Korisevan kanssa.

Tällä hetkellä laulaja suhtautuu varovaisen valoisasti lähitulevaisuuteen.

– Kesään on kuulunut perinteiseen tapaan paljon yksityistilaisuuksia – ja konsertit Lasse Heikkilän kanssa. Onneksi työnteko on nyt mahdollista, vaikka korona yhä jyllää.