Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Laaja EU-maissa tehty kyselytutkimus paljastaa antisemitismin kasvaneen rajusti Euroopassa

 

Kuvituskuva: Sari Savela

Maanantaina julkaistun kyselytutkimuksen mukaan juutalaisvastaisuus on vakava ongelma Euroopassa. Moni Euroopan juutalainen on huolestunut antisemitismin kasvusta. Ruotsissa antisemitismi on kasvanut yllättävän voimakkaasti.

Juutalaisvastaisuus on erityisen suuri ongelma Ranskassa, missä jopa 95 prosenttia juutalaisväestöstä pitää antisemitismiä melko tai erittäin vakavana ongelmana. Myös Belgiassa, Saksassa, Ruotsissa, Italiassa ja Britanniassa juutalaisvastaisuus on selkeästi kasvanut vuodesta 2012.  Euroopan unionin perusoikeusviraston teettämästä kyselytutkimuksesta ilmenee, että yli 80 prosenttia Belgian, Saksan, Puolan ja Ruotsin juutalaisväestöstä kokee, että juutalaisvastaisuus on melko tai erittäin vakava ongelma yhteiskunnassa. Tutkimuksen tuloksista uutisoi BBC News.

Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi viime kuussa, että Saksassa on totuttu siihen, että juutalaisinstituutiot tarvitsevat erityisiä turvatoimia ja poliisin suojelua. Antisemitismi on kasvannut viimeisen kuuden vuoden aikana Saksan ohella erityisen voimakkaasti Ruotsissa ja Britanniassa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Tukholman juutalaisyhteisön pääsihteeri Isak Reichel arvelee, että moni Ruotsin juutalainen pelkää ja varoo ilmaisemasta olevansa juutalainen. BBC:n haastattelema Reichel kertoo, että Ruotsin juutalaiset välttävät esimerkiksi kipan käyttämistä ja pitävät mahdollisia kaulassaan olevia Daavidin tähti -koruja piilossa. Juutalaisia on Ruotsissa noin 20 000.

Tutkimukseen haastatelluista juutalaisista jopa 80 prosenttia oli törmännyt antisemitistisiin kommentteihin internetissä ja yli puolet (56 %) muissa medioissa. Yli 40 prosenttia vastaajista oli kuullut juutalaisvastaisia näkemyksiä polittiisissa tapahtumissa, sosiaalisissa tilanteissa tai julkisilla paikoilla.

Kyselytutkimukseen haastateltiin 16 395 juutalaista eri Euroopan maista. Tutkimuksessa mukana olevat maat ovat: Belgia, Britannia, Espanja, Hollanti, Italia, Itävalta, Puola, Saksa, Ranska, Ruotsi, Tanska ja Unkari. Euroopan juutalaisväestöstä arviolta 96 prosenttia asuu näissä maissa.