”Kristinusko on vapaudessa ykkönen”

 

Daniel Shayesteh kertoi

– Ajatolla Khomeinin sanoma veti minua puoleensa aivan niin kuin ISIS [Islamilainen valtio] vetää puoleensa joitakin suomalaisia nuoria miehiä. Radikaalissa islamissa on jotain mikä kiehtoo ihmisiä, tohtori Daniel Shayesteh sanoi viime lauantaina Kyrkhelg-tapahtumassa Kokkolassa.

Iranista kotoisin oleva Shayesteh radikalisoitui opiskeluaikoinaan ja hän liittyi Iranin vallankumouksellisiin, jotka ajoivat ajatolla Khomeinia valtaan. Vuosien mittaan Shayesteh kuitenkin pettyi siihen, ettei ajatolla pitänyt lupaustaan antaa kansalle vapaus ja käyttää öljyrahat kansan hyväksi.

Niinpä Daniel Shayesteh’sta tuli ajatollan poliittinen vastustaja.

– Perustimme uuden puolueen, joka voitti vaalit, ja eräästä toveristani tuli presidentti. Ajatolla kuitenkin terrorisoi hallitusta armeijallaan, ja presidentti pakeni maasta. Kaikkiaan 600 000 ihmistä sai surmansa Khomeinin aikana. Minut pidätettiin, ja odotin kuolemantuomiota kuolemansellissä. Neljä sellitoveriani hirtettiin.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Vaikutusvaltaisten ystävien avulla Shayesteh pääsi vankilasta ja pakeni Turkkiin. Maanpaossa hän alkoi kirjoittaa väitöskirjaa siitä, miten uskonto ja kulttuuri vaikuttavat ihmisen asenteisiin. Väitöskirjaa varten hän joutui perehtymään islamin, kristinuskon, hindulaisuuden ja buddhalaisuuden pyhiin kirjoituksiin, samoin kommunismiin, sosialismiin ja muihin ismeihin. Niiden vertailu oli järisyttävä kokemus miehelle, jolle oli aina opetettu, että islam oli maailman paras uskonto.

Raamattu teki vaikutuksen

Raamattu teki mieheen niin suuren vaikutuksen, että kristinusko, joka oli siihen asti näyttäytynyt hänelle uskonnoista pahimpana, nousi nyt parhaimmaksi.

– Kristinusko on vapaudessa ykkönen. Länsimaat perustuvat Raamatun sanomalle. Monet länsimaalaiset eivät tiedä sitä vaan väittävät: ”Ei, me olemme keksineet tämän itse.”

Kun Shayesteh menetti säästönsä kavalluksen uhrina, hän uskaltautui kirkkoon ja avaamaan Raamatun. Häntä puhutteli sanoma Jumalasta, joka ilmoittaa itsensä.

– Sellaista en ollut koskaan löytänyt muista uskonnoista. Raamatussa Jumala ilmoittaa itsensä niin, että ihminen saa yhteyden häneen.

Häntä puhutteli myös kristinuskon opetus, että Jumala on persoona.

– Islamissa Jumala on persoonaton. Mutta jos hän on persoonaton, hän ei voi luoda eikä pelastaa, ei rakastaa eikä tuntea sääliä.

Nuoria muslimeja tulee uskoon

Tohtori Daniel Shayesteh on nykyisin islamilaisen maailman tapahtumien johtavia asiantuntijoita, joka näkee myös niiden hengelliset ulottuvuudet.

– Varsinkin nuoria muslimeja tulee uskoon Jeesukseen, sillä monet ovat pettyneet islamiin. Moni voisi kertoa samanlaisesta elämänmuutoksesta kuin minä, Shayesteh sanoo.

Kyrkhelg-tapahtuma kokosi viikonvaihteessa 12.-14. syyskuuta runsaat 2500 kuulijaa Kokkolan kirkkoon ja seurakuntakeskukseen. Tapahtumaa isännöi Kokkolan ruotsalainen seurakunta suuren vapaaehtoisjoukon voimin. Järjestäjäkunnassa ovat mukana kaikki Porvoon hiippakunnassa vaikuttavat herätysliikkeet.

TEKSTI: AUNE-INKERI BJÖRKSTRÖM/UT

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie