Korona peruuttaa kiertueen – Jaakko Löytty julkaisee uuden levyn keittämällä kahvit

 

Jaakko Löytty julkaisee 21.8.2020 Blues taivaan portilla -levyn, jolla vanhenevan miehen sydänääni pohtii niin Amerikan mustien tuntoja, elämän rajallisuutta kuin omaa olemista ja toisen vierelle asettumista.

Jaakko Löytty istahtaa autoonsa ylöjärveläisen kaupan parkkipaikalla. Auto kuumottaa artistia paahteisen päivän johdosta, mutta Löytty vastaa puhelimeen ihmeen hyväntuulisena. Tämä ei sinänsä ole vielä uutinen. Onhan hän ollut viime vuosina hymyilevän hyväntuulinen laskettuaan eletyn elämän taakkojaan niin terapeutille kuin nuottipapereilleen. Jo parikymppisenä Löytty sanoi itselleen, että ”yritä kestää ja katso sitten nelikymppisenä, miltä elämä näyttää”. Kun Jaakko täytti 40 vuotta eikä elämä ollut muuttunut paljonkaan helpommaksi, hän päätti katsoa, josko kuusikymppisenä elämä olisi helpompaa. Tuon ikäpyykin ylittäneenä Löytty on todennut Radio Dein Raatihuone-ohjelmassa:

”Kai se ikä tekee tehtävänsä, että on vain tyynempi mieli. Pahimmat nuoruuden taistelut ja sapelin taistelut on käyty. Ne ovat olleet usein itsensä kanssa. Sitten on huomannut, että ilo ja toivorikkaus on vahvempia aseita kuin otsan rypistäminen ja hampaat irvessä niitä vastaan käyminen. Sitä vain yrittää uudella ja ovelalla asenteella, joita ovat ilo ja myötämielisyys”. 

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

Viime vuosien ilo ja myötämielisyys kuuluvat uudella Blues taivaan portilla -levyllä, jota 65-vuotias Löytty on työstänyt kaikessa rauhassa reilun neljän vuoden ajan. Levylle on päätynyt sekä uusia kappaleita että uusia versioita joistakin Löytyn vanhoista lauluista muutamalla coverilla ja parilla Siionin virrellä höystetynä. Musiikkimaailman ihmisoikeustaistelijana tunnettu Jaakko Löytty on tuonut esille vuoden 1974 debyyttilevystään alkaen sekä hiljaisen että sorretun ihmisen ja vierellä kulkevan Jumalan ääntä. Jo Löytyn lapsuusmaisemissa Namibiassa mustien rukouslauluissa kuului yhteiskunnallinen tiedostavuus.

Lopunaikojen levy?

Levyn alaotsakkeen artisti mieltää teemaan ”Pettuleipägospelia näillä viimeisillä kaskimailla”. Lopunajoilla Löytty viittaa henkilökohtaisiin lopunaikoihin, jolloin viimeistään pitää ruveta miettimään loppusijoituspaikkaa.

– Omaan ikään ei pysty vaikuttamaan. Hivenen omaan terveyteen voi. Aika on mitattu Suuremmissa käsissä. Maapallon hyvinvointi ja ihmisten hyvinvointi on aika paljon meidän käsissä. Me ollaan siinä Taivaan isän apulaisia. Meidän täytyy vaan tehdä hommamme ja kantaa vastuumme.

Elämän mollien kanssa kanssa koputellaan siis Taivaan duurin haltijan ovea. Tämän Löytty tekee itselleen luontevalla tavalla, vaikka päätyi luovuttamaan kappaleiden taiteellisen ulkoasun albumin tuottaneiden Jarkka Rissasen ja Dave Forestfieldin käsiin.

Kiertue peruuntuu

Jaakko Löytty on valmistautunut Blues taivaan portilla -levyn myötä saman nimiselle kirkkokiertueelle lokakuulle 2020. Korona-tilanteen johdosta kirkkokiertue kuitenkin peruuntuu. Tämä saa artistin surulliseksi varsinkin siitä syystä, että osa kiertueen tuotoista oli tarkoitus kerätä Heränneen kansan lähetysrahaston kautta Suomen Lähetysseuran tekemään koululaistyöhön Senegalissa. Nyt kuitenkin tarkoitus on puuhata livestream-konserttia, jolla on tarkoitus esittää aiotun konsertin koko kokonaisuus. Samalla osa striimauksen tuotoista voitaisiin kerätä Senegaliin.

– Täytyy yrittää ottaa omasta pussista varoja, jos ei saa otettua muiden pusseista rahaa, Löytty toteaa ja laittaa kahvin tippumaan. Samalla juuri ilmestynyt levy asettuu soittimeen. Ehkäpä näkymä ikkunasta ja uutisista maailman muistuttavat edelleen, ettö muuttuvan maailman keskellä laulunaiheet eivät pääse vanhenevalta konkariltakaan loppumaan.

 

 

 
Dei, Mooses, artikkeliban. (1/2) 29.6.- MJa