Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirja seksistä ja seurustelusta etiopialaisnuorille

 

Pastorit Genneti Woyessa ja Iteffa ihastelevat Helena ja Tapio Räisäsen kanssa juuri valmistunutta kirjaa. KUVA: SEKL

Seksi on Etiopiassa tabu, josta on ollut tapana vaieta niin kodeissa kuin seurakunnissa. Samaan aikaan vapaa seksi ja HIV ovat vakavia ongelmia erityisesti nuorison parissa. Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät Helena ja Tapio Räisänen haluavat puhua vaietusta asiasta ja opettaa raamatullista seksuaalietiikkaa. Alkuvuodesta heiltä ilmestyi seurusteluun ja seksiin liittyvä kirja Strengthening youth.

Helena ja Tapio Räisäseltä ilmestyi tammikuussa etiopialaisnuorten seksuaalikasvatukseen liittyvä kirja Strengthening youth (Nuorten vahvistamiseksi). Se on tarkoitettu niiden avuksi, jotka opettavat etiopialaisnuorille rakkauteen, seksuaalisuuteen, seurusteluun ja avioliittoon liittyvistä teemoista.

– Pääsanomamme on, että seksuaalisuus on Jumalan luoma asia ja hänen meille antamansa lahja. Hän on myös antanut siihen käyttöohjeet: pidättyvyyden ennen avioliittoa ja uskollisuuden avioliitossa, Räisäset kertovat.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Heidän mukaansa seksuaaliopetus on tärkeää Etiopiassa erityisesti siksi, että seksi on Etiopiassa tabu, samalla kun vapaa seksi ja HIV ovat vakavia ongelmia.

– Kun aloitimme koulutuspäivien pitämisen syksyllä 2005, tilastot kertoivat julmaa kieltä: suurin osa HIV:iin sairastuneista on 15-24-vuotiaita, ja 90 prosenttia heistä saa taudin seksin kautta. Samalla seksistä ei ole juuri puhuttu kodeissa eikä seurakunnissa. Kaukaisimmassakin puskassa on videobaareja, jotka näyttävät pornofilmejä mainostaen vapaata seksiä.

HIV:n ehkäiseminen ei ole ainut syy opettaa pidättyvyyttä ennen avioliittoa. Räisästen mukaan esiaviollinen seksi tuo myös muita ongelmia.

– Se vaikuttaa meihin aina myös henkisesti, emotionaalisesti ja hengellisesti, vaikka se olisi kuinka hyvin suojattua. Kondomi ei suojaa sieluamme, vain osittain ruumistamme. Jokaisessa seksiyhteydessä jaamme jotain itsestämme partnerillemme. Avioliiton ulkopuolinen seksi on Raamatun mukaan synti. Synnillä on seuraukset, joita monet nuoret katuvat jälkeenpäin.

Osa kirkon virallista opetusta

Kirja on kirjoitettu englanniksi ja sen oromon- ja amharankieliset käännökset ovat jo työn alla. Käännösten odotetaan tulevan painosta syksyllä. Räisästen projektilla on täysi evankelisen Mekane Yesus -kirkon tuki.

– Mekane Yesus -kirkko haluaa kaikessa raamatullista opetusta. Kirkon kahdeksan papin tiimi tarkasti kirjamme sisällön ja antoi siihen korjaus- ja lisäysehdotuksensa, jotka otimme huomioon. Tämä on siis kirkon virallisesti hyväksymää opetusta. Olemme pitäneet aiheesta koulutuspäiviä eri puolilla maata, ja vastaanotto on ollut rohkaisevaa.

– Myös nuoret suhtautuvat opetukseen myönteisesti. Eräällä koululla jopa muslimioppilas tuli kiittämään opetuksesta ja sanoi: ”Tämä on todella hyvää ja tarpeellista opetusta. Missäkähän kohden Koraania puhutaan näistä asioista?”.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie