Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kehitysyhteistyöhanke Etiopiassa valmistui

 

Ennen vasta valmistunutta koulutaloa Buban ja sen lähiympäristön lasten oli käveltävä lähimpään äidinkieliseen kouluun pisimmillään kymmenen kilometri

Suomen Kansanlähetyksen kehitysyhteistyöhanke Lounais-Etiopiassa on saatu päätökseen. – Aineellisessa kehityksessä siellä ollaan veden, kastelun ja sanitaation suhteen paljon Suomea jäljessä. Järviä ei ole. Apu, jonka olemme voineet antaa, on ollut erinomaisen tarpeellista ja odotettua, ja se parantaa ratkaisevasti ihmisten elämisen ehtoja ja elämisen laatua, sanoo Kansanlähetyksen talousjohtaja Jouko Jääskeläinen.

Valmistuneet rakennukset sisustuksineen, vesihuoltojärjestelmät ja kirjallisuus luovutettiin joulukuussa alue- ja paikallistason vesi- ja kouluviranomaisten haltuun. Projektinjohtajana hankkeessa toimi Kebede Beyene, teknisenä asiantuntijana LVI-asentaja Raimo Tuppurainen ja hygieniakouluttajana diakonissa Pirkko Tuppurainen. Lisäksi hanke työllisti kaksi työnjohtajaa ja varastonhoitajaa, tulkki-kouluttajan ja neljä vartijaa. Rakennustöitä tehtiin osittain paikallisväestön talkootyönä. Hankkeessa on suojattu lähteitä, ja niistä on rakennettu vedenottopisteisiin kilometreittäin putkistoa pumppuineen ja suodatusjärjestelmineen. Lisäksi on pystytetty uusia koulurakennuksia ja varustettu ne kalustein, muun muassa tietokonein, sekä annettu terveys- ja puhtausopetusta niin koululaisille kuin aikuisillekin.

– Mekane Yesus -kirkolla oli suuri rooli tämän hankkeen toteuttamisessa. Sain sen käsityksen, että seurakunnat ovat vahvasti mukana kaikessa, mitä tapahtuu niiden ympäristössä paikallisella tasolla, kertoo Jouko Jääskeläinen, joka järjestön edustajana osallistui luovutusjuhliin Ammayassa ja Terchassa ja tutustui hankkeen aikaansaannoksiin köyhissä maaseutukylissä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Hankkeen noin 672 000 euron kuluista suurimman osan kattoi Suomen ulkoministeriöltä saatu tuki. Kansanlähetyksen oma rahoitusosuus oli sääntöjen mukaiset viisitoista prosenttia kokonaiskustannuksista eli noin satatuhatta euroa.
Jääskeläinen arvioi, että valtio ja lähetysjärjestöt saavat melko vähillä varoilla Etiopiassa paljon hyvää aikaan.
– Tätä työtä voi pitää hyvin motivoituna. Se koituu myös kirkon hyödyksi. Soisin mielelläni, että siihen voitaisiin satsata enemmänkin.

Lue koko uutinen Uuden Tien nettisivuilta www.uusitie.com