Kanadalainen mies väittää valtion painostavan häntä suostumaan eutanasiaan

 

Kuvakaappaus CTV:n uutisvideosta.

42-vuotias Roger Foley on haastanut oikeuteen muun muassa Kanadan valtion ja Ontarion provinssin oikeusministerit, Ontarion provinssin terveydestä ja pitkäaikaishoidosta vastaavan ministerin ja Foleyta hoitavan sairaalan.

Foleyn mukaan haaste on laadittu, koska häntä on vaadittu maksamaan joko 1800 dollarin päivittäisiä sairalaamaksuja, palaamaan häntä hoitaneen kotihoitoyhtiön asiakkaaksi tai suostumaan eutanasiaan. Foleyn mukaan hänen kohtelunsa rikkoo Kanadan perustuslakia.

Foley kärsii parantumattomasta, kuolemaan johtavasta neurologisesta sairaudesta, jonka vuoksi hän ei muun muassa pysty liikuttamaan raajojaan kunnolla eikä puhumaan selvästi. Sairauden vuoksi häntä hoiti kotona valtion valitseman hoivayhtiö. Hoito oli Foleysta kelvotonta. Hän esimerkiksi sai vääriä lääkkeitä, keittimiä jätettiin päälle ja asunnossa syttyi tulipalo. Foley joutui yhtiön toiminnan vuoksi sairaalaan, kerran ruokamyrkytyksen vuoksi ja toisen kerran itsetuhoisten ajatusten takia.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Parantumattomasta sairaudestaan johtuen Foley ei kuitenkaan tahdo kuolla. Sairaalassa makaamisen sijaan hän tahtoisi päästä kotihoitoon, jossa voisi valita häntä hoitavan henkilökunnan ja hoidon itse. Tämän rahoituksen Ontarion lainsäädäntö mahdollistaa. Foleyn hakemukset ”itseohjautuvaan hoitoon” kuitenkin hylättiin. Sairaala tarjosi sen jälkeen hänelle kolme vaihtoehtoa: paluuta kotihoitoon sen hoivayhtiön pariin, jonka vuoksi Foley sairaalaan päätyi, sairaalamaksujen maksamista tai avustettua itsemurhaa eli eutanasiaa.

CTV:n haastatteleman kanadalaisen vammaisjärjestön (Institute for Research and Development on Inclusion and Society) johtaja Michael Bachin mukaan “avustetusta itsemurhasta on tullut vain yksi terveydenhuollon vaihtoehto muiden joukossa, mikä ei koskaan ollut sen tarkoitus.”

Foleyn asianajajan Ken Bergerin mukaan hänen asiakkaansa on ”sinnikäs ja taistelee loppuun asti”.

Uusi Tie on aiemmin uutisoinut eutanasiakäytäntöjen lipsumisesta muualla länsimaissa. Erään tutkimuksen mukaan 32 prosenttia Belgian flaamilaisalueen eutanasioista suoritettiin ilman potilaan suoraa pyyntöä ja vain 53 prosenttia eutanasioista raportoitiin lain vaatimalla tavalla.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet

,