Belgiassa eutanasioita tehdään myös luvatta

 

March for Life kokosi väkeä eutanasian vastaiseen mielenosoitukseen Brysselissä maaliskuussa. KUVA: Lehtikuva/Afp photo/Belga/Nicolas Maeterlinck

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että Belgiassa eutanasioita suoritetaan usein ilman lupaa tai niitä jätetään kokonaan raportoimatta. Helmikuussa Belgiasta tuli ensimmäinen maa, joka sallii kaikenikäisten lasten eutanasian.

Vuonna 2010 Kanadan lääketieteellisen seuran lehdessä (Canadian Medical Association Journal) julkaistu tutkimus paljasti, että 32 prosenttia Belgian flaamilaisalueen eutanasioista suoritettiin ilman potilaan suoraa pyyntöä. 78 näistä tapauksista eutanasiasta ei edes keskusteltu potilaan kanssa. Syiksi ilmoitettiin muun muassa, että potilas oli koomassa, hänellä oli dementia, tai että ”keskustelu olisi ollut haitallista potilaalle”.

British Medical Journalin julkaisema tutkimus puolestaan sai selville, että vain 52,8 prosenttia kaikista eutanasiakuolemista raportoitiin virallisesti, kuten Belgian laki vaatii. Vastanneiden lääkärien nimettömyyden turvannut tutkimus kertoi myös, että osa (2,3%) raportoinneista jätetään tekemättä ”mahdollisten oikeudellisten seuraamuksien vuoksi” tai koska kaikki hoitovaatimukset eivät ehkä täyttyneet (11,9%). 18 prosenttia vastaajista jätti eutanasian raportoimatta, koska se koettiin ylimääräiseksi hallinnolliseksi taakaksi.

Aiemmin tänä vuonna Belgia on laatinut uuden eutanasialain, joka sallii kaikenikäisten lasten surmaamisen. Helsingin Sanomien mukaan laki sallii lapsen eutanasian, jos hän on ”tajuissaan” ja ”arvostelukykyinen”. Lisäksi lupa pitää saada myös psykiatreilta, lääkäreiltä ja vanhemmilta.

Jotkin belgialaiset kansalaisjärjestöt ja katolinen kirkko vastustavat eutanasialakeja kiivaasti. Eutanasia on ollut Belgiassa laillista 12 vuoden ajan.

Lue myös:
Masennuksen vuoksi tehty armomurha oikeuskäsittelyyn

 
Uusi Tie ilmainen