Caspari-keskuksen Elisabeth Levy: ”Jeesus antaa vapauden juutalaisille”

 

– Jeesus on alku ja loppu. Hän on kaikkein tärkein minulle

Jerusalemilaisen tutkimus- ja opetuskeskus Casparin johtaja kohtaa työssään kristinuskosta kiinnostuneita juutalaisia. – Heille tärkeintä on nähdä, miten kristityt elävät, hän kertoo.

Norjalainen Elisabeth Levy vieraili viime viikonloppuna Suomessa, Kansanlähetysopistolla järjestetyillä Israel-päivillä. Hänellä on takanaan vuosi haastavaa, mutta samalla palkitsevaa juutalaistyötä Caspari-keskuksen johdossa. Keskuksessa järjestetään muun muassa kursseja ja luentoja opiskelijoille ympäri maailmaa ja julkaistaan materiaalia, jonka tarkoituksena on tukea messiaanisia juutalaisia ja levittää tietoa kristinuskosta muille juutalaisille.

– Lähetystyö Israelissa on vaikeaa. Siellä ei olla samalla tasolla kuin joissakin muslimimaissa, joissa voi menettää hengessä kertoessaan Jeesuksesta, mutta työn voi menettää tai oma perhe voi hylätä uskon tähden. On oltava tarkkana siinä, mitä tekee, Levy selittää.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Samalla hän kokee työnsä etuoikeutena ja sen, että hän saa asua kristinuskon historiallisilla juurilla Jerusalemissa.

– Hienoja hetkiä ovat ne, kun saan nähdä, miten juutalaiset avautuvat evankeliumille ja oppivat tuntemaan Jeesuksen ja kun ihmiset ovat iloisia työstä, mitä teemme.

Uusi testamentti tutuksi

Israelissa on vain noin 15 000 messiaanista juutalaista, jotka uskovat Jeesukseen. Monet Elisabeth Levyn kohtaamista juutalaisista eivät halua sanoa tai edes kuulla Jeesuksen nimeä eivätkä nähdä kuvia rististä. Hänen mukaansa läpi historian jatkunut vihanpito kristittyjen ja juutalaisten välillä heijastuu nykypäivään. Myös Uusi testamentti pysyy usein koskemattomana. Caspari-keskuksessa ihmisiä johdatetaan varovasti avaamaan se.

– Juutalaisille täytyy näyttää, ettei kristinusko ole vieras uskonto ja että se oli aluksi osa juutalaisuutta. Jotkut ajattelevat nämä kaksi uskontoa ovat todella erilaisia, Levy toteaa.

– Jeesus pitää tuoda takaisin kotiin. Yritämme tehdä hänet jälleen tutuksi. Kun juutalaiset tajuavat, että myös Jeesus oli juutalainen, heidän reaktionsa on usein ”wau”. Mutta on haaste saada heidät lukemaan Uutta testamenttia.

Levy kuitenkin huomauttaa, että juutalaiset tuntevat kristittyjen Vanha testamentin. Siksi heitä ei voi evankelioida niin kuin ihmisiä, jotka eivät lainkaan usko Jumalaan.

Juutalaisille ei voi puhua ikään kuin he olisivat tyhmiä, sillä usealla heistä on paljon tietoa.

Hän on havainnut työssään, että juutalaiset vaikuttuvat nähdessään kristittyjen elämää. Monet kaipaavat rakkautta, joka vallitsee uskovien kesken.

– He haluavat jotain muuta kuin tiukkuutta, jota varsinkin ortodoksijuutalaisuus edustaa. Aina sanotaan vain, ettei saa tehdä sitä ja tätä. Jeesus antaa juutalaisille vapauden, jota heillä ei ole, hän korostaa.

Hiljattain Levy sai todistaa Jeesuksen työtä Alfa-kurssin jälkeen, joka pidettiin Caspari-keskuksessa. Kukaan osallistujista ei ollut kurssin alussa uskossa, he olivat vain kiinnostuneita ei-uskovia juutalaisia. Kymmenen tapaamiskerran jälkeen osa lakkasi olemasta ateisteja ja osa tuli uskoon ja lähti seurakunnan toimintaan mukaan. Moni osallistuja halusi myös jatkaa kurssia, kun se loppui. Edelleen ryhmä kokoontuu keskuksella, hän iloitsee.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie