Ihmisiä ja ilmiöitä: Eksorkismi – vieläkö on pahoja henkiä? Ihmisiä ja ilmiöitä: Pimeydestä valoon – Raamatun mukaan ”hyvä mieli on kuin alituiset pidot”, mutta mikä auttaisi pääsemään juhlatunnelmaan kaamoksen keskellä?

Jari Jolkkonen: ”Pelottelu ei synnytä vapautunutta luottamusta Jumalaan”

 

Jari Jolkkonen. Kuva: Hannu Keränen/Kirkkopäivät

Kuopion piispa Jari Jolkkonen puhui Kirkon evankelioimisen päivillä Joensuussa 15.4. evankelioimisen oikeasta ymmärtämisestä.

Piispa Jari Jolkkosen mukaan termi ”evankelioiminen” on saastunut ja kaipaa puhdistamista. Piispan mukaan monien mielikuvissa evankelioiminen merkitsee jonkinlaista aivopesun synonyymia.

– Vikaa on varmasti maailman kovasydämisyydessä ja penseydessä. Mutta vikaa on myös kristityissä itsessään.

TV7 neliöb 24.11.-10.12.MJa

Jolkkonen kertoi tapauksesta, kun Hakaniemen torilla raitiovaunuun astui ahdistuneen näköinen mies, joka huusi vihaisella äänellä: ”Tehkää parannus!”

– Hän ehkä onnitteli itseään rohkeasta toiminnasta, mutta synnytti vain ahdistusta ja vastustusta. En voi syyttää matkustajaa, jos hän päättelee, että tullakseen kristityksi täytyy ilmeisesti ahdistua ja tulla hulluksi.

Piispa viittasi myös uhkaaviin traktaatteihin, Jeesus tulee -varoituskyltteihin ja ”kiiluvasilmäisiin käännyttäjiin” kotiovella.

– Mutta suostummeko toimimaan tällaisten epäonnistumisten ja väärintulkintojen ehdoilla? Eikö silloin mene lapsi pesuveden mukana? Onko kasteveden tarkoituksena vihkiä ihminen Kristuksen seuraajaksi vai tehdä hänet evankeliumille immuuniksi? Jolkkonen kysyi.

”Evankelioiminen on kirkon ydintoiminto”

Jari Jolkkonen korosti, että evankelioiminen on kirkon ydintoiminto. Aitoon evankeliointiin kuuluu toisen ihmisen kunnioittaminen ja palveleminen. Jolkkosen mukaan on tärkeää ottaa huomioon, että evankeliumi on myönteinen sanoma ja leviää tehokkaammin vetoamalla myönteisiin tunteisiin.

– Ahdistelu ja pelottelu eivät synnytä vapautunutta luottamusta Jumalaan. Synti on kyllä sanottava synniksi ja kadotuksen mahdollisuus on kiistattomasti osa Jeesuksen julistusta. Paavali kyllä edellyttää evankeliumiin myös Jumalan tuomion.

– Mutta totisten torvensoittajien ja tuomiopäivän pasunistien sopii muistaa Paavalin kysymys: ”Etkö ymmärrä, että Jumalan hyvyys johtaa sinut kääntymykseen?” Jolkkonen sanoi.

Jari Jolkkonen korosti myös, että Kristuksen evankeliumilla on tietty sisältö. Sanoman sisältö ei muutu, vaikka se välitettäisiin eri tavoin.

Puheensa lopuksi Jolkkonen totesi, että evankelioinnista puhuminen on perusteltua, vaikka ”jotkut ovat sanaa vieroksuneetkin.”

– Uskon, että meidän tehtävämme on rohkeasti mutta samalla lempeästi kutsua ihmisiä. Voimme kutsua ihmisiä elämään kristittyinä, osallistumaan kirkon rikkaaseen hengelliseen elämään. Me emme ole uskon synnyttäjiä ja ylläpitäjiä, vaan tämän voi tehdä vain Pyhä Henki.

Puheen voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä.