Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Radio Dein runokilpailu Suomalaisen messun teksteistä tuotti runsaan sadon

 

Lasse Heikkilän (kuvassa) säveltämää Suomalaista messua on esitetty jo vuodesta 1998 lähtien. Ensi vuonna valmistuu Suomalaisen messun uudistettu juhlaversio.

Suomalaisesta messusta toteutetaan vuonna 2017 uudistunut versio Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Laulutekstejä etsittiin runokilpailun avulla.

Lasse Heikkilän Suomalainen messu on messun muotoon rakennettu sävelteos. Suomalaisten syviä tuntoja sanoittava Suomalainen Messu sai alkunsa vuonna 1997 säveltäjä Lasse Heikkilän kansallissävyisistä melodioista. Se esitettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 1998 Turku-areenalla. Tanssi- ja kansanmusiikkiryhmä Valkia on esittänyt Suomalaisen messun peräti 250 kertaa. Nuottikirjan ja äänitteen innoittamana myös muun muassa monet kuorot ovat esittäneet sävelteosta Suomessa ja ulkomailla. Messusta tehty levy on ylittänyt kultalevyn rajan myymällä yli 20 000 kappaletta.

Joulukuussa 2017 Suomi täyttää sata vuotta ja kuukautta aikaisemmin Radio Dei kaksikymmentä vuotta. Itsenäisen Suomen juhlavuoden kunniaksi on luvassa uusi Suomalainen messu -levy sekä konserttikiertue, jonka aikana sävelteosta tullaan kuulemaan sekä kirkoissa että konserttisaleissa ympäri Suomen. Myös Radio Dei tulee olemaan vahvasti mukana konserttikiertueella.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Runokilpailuun toivottiin tekstejä, jotka käsittelevät itsenäisyyttä eri näkökulmista

Lasse Heikkilä järjesti tammi-maaliskuussa yhteistyössä Radio Dein kanssa runokilpailun, jossa etsittiin uusia suomalaista sielunmaisemaa kuvaavia runoja ja laulutekstejä Suomalaisen messun juhlaversiota varten. Radio Dein kuuntelijoiden lähettämistä runoista on suunnittelilla myös runokirja.

Kilpailuun osallistui sekä pöytälaatikkorunoilijoita että ammattilaisia. Runokilpailu tuotti todella runsaan sadon: maaliskuun loppuun mennessä vastaanotettiin noin 1000 tekstiä noin 400 eri osallistujalta.

Lasse Heikkilä toivoi kilpailuun erityisesti tekstejä, joissa tuotaisiin esiin kiitollisuus itsenäisestä Suomesta ja sanoitettaisiin sitä, mitä Suomi ja suomalaisuus itselle merkitsee. Hän kaipaili myös tekstejä evakkoteemasta, mikä hänen mielestään linkittyy nykyaikaan pakolaisvirtojen kautta.

Radio Dein musiikkipäällikkö Antti Suonio ja Lasse Heikkilä ovat iloisesti yllättyneitä siitä, miten moni innostui ottamaan osaa runokilpailuun.

– Paljon tuli selvästi tätä uudistuvaa Suomalaista messua varten kirjoitettuja runoja, mutta myös runsaasti aiheeseen liittyviä valmiita runoja pöytälaatikoista. Mukana oli myös sota-aikana kirjoitettuja runoja, joiden syntyhetkeen liittyi koskettavia tarinoita. Evakkoteemainen runo saa käsinkosketeltavaa tarttumapintaa, kun se on kirjoitettu evakkomatkalla vuonna 1939, Antti Suonio tuo esiin.

Radio Dein musiikkipäällikön mielestä runoista paistaa paljon vahvempana kiitollisuus satavuotiaasta Suomesta kuin huoli Suomen tulevaisuudesta.

Lasse Heikkilä kertoo, että luonto ja luonnonilmiöt nousivat teemoina vahvasti esiin tekstien joukosta. Hän paljastaa löytäneensä jo sekä uudelle levylle sopivia että muuten inspiroivia tekstejä.

– Tällainen runomäärä on luonnollisesti hyvinkin kirjava. Nostalgisesta kansallisromantiikasta rappiin ja kaikkea siltä väliltä. Kärki kapenee ja pääsen kuluvan viikon aikana luonnostelemaan jotain musiikkia niihin. Juhlaversion esitykset ovat ensi vuoden puolella, mutta yhteistyöhön hakeutuvat kuorot pääsevät harjoittelemaan lauluja jo syksyllä, säveltäjä tuo esiin.

Lue Seurakuntalaisen artikkeli Suomalaisen messun juhlaversiosta:

Kultaa myynyt suomalainen messu haastaa laulutekstien tekijät