Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Itä-Afrikan avuntarve on valtava

 

Kuva: ACT/DCA/Binyan Mengesha

Itä-Afrikan nälänhätä laajenee edelleen. Nyt voidaan puhua jo pahimmasta nälänhädästä 60 vuoteen. Nälänhätä johtuu poikkeuksellisen pitkästä kuivuusjaksosta, joka on tehnyt erityisen pahaa tuhoa Somaliassa.

– Tilanne oli nähtävissä jo helmikuussa, mutta nyt nälänhätä on paisunut äärettömän vakavaksi. On selvää, että tämä operaatio tulee laajenemaan entisestään, Fidan Itä-Afrikan alupäällikkö Juha Virtanen summaa.

Tällä hetkellä 11,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä hätäapua. Asiantuntijat arvelevat, ettei kriisin huippua ole vielä saavutettu.

– Tämä tulee olemaan pitkä taistelu nälkää vastaan. Annettu ruoka riittää vain kuukausiksi. Ensin täytyy kylvää pellot, ja vaikka vettä sataisikin riittävästi, sato ei tule heti, Fidan humanitaarisen avun asiantuntija Prakash Lal muistuttaa.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Tilanteesta kärsivät erityisesti lapset. Henkiin jääneiden lasten kehitys voi kärsiä merkittävästi, jos he eivät saa apua riittävän nopeasti.

YK:n arvion mukaan nälänhädän voittamiseen tarvitaan noin 1,75 miljardia euroa, jotta voidaan tehdä, mitä tehtävissä on. Nyt lahjoituksia on saatu reilut 0,7 miljardia euroa.

Fida toimii Itä-Afrikassa kumppaneinaan Full Gospel Church of Kenya ja Ethiopian Full Gospel Believers Church, joiden kanssa Fida on tehnyt yhteistyötä jo toistakymmentä vuotta.

”Pakolaisleiri on kova paikka elää”

Kirkon Ulkomaanapu tukee pakolaisleirejä Etiopiassa.

– Tänään Dolo Odossa avattiin neljäs leiri. Leiri pystyy vastaanottamaan 40 000 ihmistä. Parin viikon sisällä tehdään päätös siitä, tarvitaanko viideskin leiri, Kirkon Ulkomaanavun Etiopian aluekoordinaattori Bjarte Birkeland kertoo.

Birkeland vieraili Dolo Odossa viikonloppuna ja kuvailee leiriä kovaksi paikaksi elää.

– Ihmiset asuvat teltoissa vieri vieressä. Koska leiri on niin täynnä, osa ihmisistä on pystyttänyt oksista ja kankaista rakennettuja omia suojiaan leirin ulkopuolelle. Telttojen sisällä makaa aliravittuja lapsia.

– Uusi leiri, Hilowen, sijaitsee kohdassa, jossa maaperä on hyvin kovaa ja kivistä. Siihen on vaikeaa kaivaa käymälöiden kuoppia. Työhön tarvitaan kaivureita, jotka ovat tulossa pääkaupungista Addis Abebasta.

Viikossa tulee noin 200-300 ihmistä. Mutta tilanne voi vielä muuttua. Kaikkein kipeimmin tarvittaisiin nyt kauttakulkukeskukseen lisää vesipisteitä sekä vaatteidenpesupaikka, Birkeland sanoo.

Etiopiassa apua tarvitsee vähintään seuraavan sadekauden, loka-joulukuun, alkuun asti vähintään 4,5 miljoonaa ihmistä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie