Ilmahälytykset Tel Avivin arkea

 

Asukkaita Tel Avivissa on varoitettu Gazasta ammutuista raketeista. Kuva Samuel Laukkanen

Tel Avivissa vapaaehtoisena työskentelevä ulvilalainen agronomi Anna Talvitie on joutunut juoksemaan turvaan useita ilmahälytyksiä viime päivien aikana. Anna Talvitie on työskennellyt Jakov Damkanin ”Trumpet on Salvation” -järjestössä kahden ja puolen viikon ajan. Kärjistynyt tilanne Israelin ja Gazan välillä on tuntunut ilmaiskuina rajan läheisissä kaupungeissa, kuten Tel Avivissa.
Israelin ilmatorjunta on tähän asti pystynyt tuhoamaan miltei kaikki ohjukset ennen kuin ne ovat osuneet kohteisiinsa. Yksi tällainen torjuttu ohjus tuntui voimakkaana räjähdyksenä ja talon tärinänä sunnuntai-iltana (18.11.) Jaffa-talossa, jonne Damkanin tiimin vapaaehtoiset työntekijät ovat majoittuneet.
Talvitie oli muiden tiimiläisten kanssa tuohon aikaan hotelli Gilgalin ruokasalissa, jonne hälytys ei edes kuulunut, koska ruokasali sijaitsee kellarikerroksessa.

Anna Talvitie liittyi Damkanin tiimiin 3. marraskuuta. Jakov Damkani on messiaaninen juutalainen, jonka näkynä on kertoa juutalaisille Jeesuksesta.

Viikon Israelissa olon jälkeen alkoi kuulua viestejä siitä, että Gazasta on ammuttu raketteja Israelin puolelle lisääntyvässä määrin.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Keskiviikkona 14.11. Jaffa-talomme israelilainen isäntä Ziv kertoi, että nyt on jotain isompaa tapahtumassa ja että pitäisi todella rukoilla Israelin puolesta. Seuraavana iltana tänne oli kutsuttu hotelli Gilgalissa kokoontuva seurakunta ja tietysti me talon asukkaat illalliselle, jollaisia järjestetään kerran kuukaudessa. Moni oli jo saapunut taloomme, kun ensimmäinen ilmaiskuhälytys tuli. Meitä kehotettiin tulemaan keskimmäiseen huoneeseen, jossa aloimme rukoilla. Hetken päästä kuului jonkinlainen jysähdys. Tunteet olivat sekavat ja epätodelliset. Toisaalta tuntui hienolta Jumalan johdatukselta, että olimme juuri silloin isolla joukolla koolla ja saimme ylistää Jumalaa hänen varjeluksestaan. Vaikka itse olinkin epävarma ja jännittynyt, ympärillä oli paljon ihmisiä, joilla oli suuri luottamus Jumalan huolenpitoon, Anna Talvitie kertoo.

Kerran tai kaksi päivässä tuleviin hälytyksiin alkoi jo tottua, kunnes lauantai 17.11. muutti myös arjen Jaffa-talossa. Silloin Ziv kutsuttiin armeijan palvelukseen. Damkanin tiimissä juuri hän oli vastuussa kansainvälisestä ryhmästä.

– Tämä tapahtuma oli todella koskettava ja sai vielä paremmin ymmärtämään asian vakavuuden. Rukoilimme Zivin puolesta ja lähetimme hänet matkaan, Anna Talvitie sanoo.

Psalmista lohtua ja turvaa

Anna Talvitie kertoo, että ennen matkaansa Israeliin hän sai sydämelleen psalmin 91.

– Ajattelin sen olevan sekä sana itselleni että myös sanoma muille kerrottavaksi. En kuitenkaan osannut ajatella, että tulisin takertumaan siihen niin konkreettisesti. Ensimmäisen ilmaiskun iltana ennen nukkumaanmenoa tartuin erityisesti psalmin 91 viidenteen jakeeseen: ”Et sinä pelkää yön kauhuja, et päivällä lentävää nuolta.”

Talvitie oli mukana katuevankelioinnissa kohtaamassa ihmisiä, rohkaisemassa heitä luottamaan Jumalaan ja kertomassa, että Jeesusta rakastavat ihmiset maailmassa rukoilevat Israelin ja tilanteen ratkeamisen puolesta.

– Rukoilen, että Suomessa kohdeltaisiin Israelia, Jumalan silmäterää, siunaavalla, kunnioittavalla ja tukevalla tavalla. Rukoilemme tietysti myös Gazassa asuvien ja rajan läheisyydessä asuvien puolesta, Anna Talvitie lisää.