Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Historia, nykyhetki ja tulevaisuus löivät kättä Hyvinkään Medialähetyspäivillä

 
Mies puhuu mikrofoniin ja kolme miestä katsoo.

Medialähetyspäiviä ja Sansan 50-vuotisjuhlia vietettiin viikonloppuna Sansan kotikaupungissa Hyvinkäällä. Kuvassa Sansan va. toiminnanjohtaja Marko Pihlajamaa (vas.), kotimaantyön johtaja Mikko Matikainen, hallituksen puheenjohtaja Ville Hoikkala ja yhteistyökumppani MediaWorksin johtaja David Fry. Kuva: Ari Suomi.

− Jos myyt samaa tuotetta kuin joku toinen, olet liike-elämän termein kilpailija. Mutta lähetystyössä jos pyrit toisen kanssa samaan tavoitteeseen, olet kumppani, totesi Susie Pek, Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja.

Yhteistyö ja kumppanuus olivat konkreettisesti läsnä, kun Hyvinkään kirkossa kokoonnuttiin valtakunnallisille Medialähetyspäiville ja Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan 50-vuotisjuhlille 9.–11. kesäkuuta. Mukana oli kymmenen Sansan kansainvälisen kumppanin edustajaa kahdeksasta maasta.

Mukana oli kirkon täydeltä myös suomalaisia. Jotkut olivat olleet mukana Sansan toiminnassa aivan alusta asti, mutta mukana oli myös ensikertalaisia.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Yhteistyötä vuodesta 1973

Kun Sanansaattajat perustettiin Hyvinkäällä 9.6.1973, uusi lähetysyhdistys ryhtyi heti yhteistyöhön ulkomaisten toimijoiden kanssa. Toki kontakteja etsittiin myös Suomesta. Nuoret perustajat ja vastuunkantajat kokivat kutsukseen lähettää hengellisiä radio-ohjelmia maihin, joissa kristityt eivät saaneet vapaasti kokoontua.

− Ohjelmien toteuttamiseen tarvitaan niitä, jotka pystyvät äidinkielellään julistamaan. Tarvitaan äänitekniikkaa ja lähetystekniikka ja turvallinen alue, jossa toimia. Taloudellinen ja hengellinen tuki ovat välttämättömiä. Niinpä ihmisille tarjottiin tilaisuus tulla mukaan, kertoi toiminnan alkuajoista Pekka Kiuttu, yksi perustajajäsenistä ja hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja, myöhemmin myös lähetystyöntekijä.

− On selvää, että koko matka on perustunut laajaan yhteiseen työhön. Monet lähtivät jo aivan alussa mukaan. Useita on liittynyt vuosien varrella. Tervetuloa nytkin mukaan, hän kutsui Medialähetyspäivä-yleisöä.

Mahdollisuuksien verkosto

Sansan ensimmäisiä yhteistyökumppaneita vuodelta 1973 oli TWR, joka aiemmin tunnettiin nimellä Trans World Radio. Yli 230 kielellä toimivalla järjestöllä on kumppaneita 65 maassa.

− Tämä verkosto tuo mahdollisuuksia tehdä työtä paikoissa, joihin emme mitenkään muuten pääsisi. Kumppanuuksien kautta saamme myös sellaisia suhteita, joita emme muuten saisi, pääjohtaja Lauren Libby sanoi.

Verkoston tuomista mahdollisuuksista kertoo esimerkiksi se, että TWR:n ohjelmia kuullaan nytkin päivittäin kriisien keskellä Ukrainassa ja Venäjällä, Afganistanissa, Sri Lankassa sekä tulehtuneiden suhteiden Kiinassa ja Taiwanilla.

Far East Broadcasting Company eli FEBC on ollut Sansan kumppani vuodesta 1974. Erityisesti Aasiassa toimivaa järjestöä edusti Hyvinkäällä FEBC-Australian maajohtaja Kevin Keegan.

− Medialähetystyö tavoittaa ihan oikeita ihmisiä. Kyse on paikallisten ihmisten tekemistä ohjelmista, joissa kohdataan paikallisia tarpeita. Kyse ei ole vain sanoista radiossa, vaan mennään myös tapaamaan kuuntelijoita ja osoitetaan heille rakkautta. Kun mukana on sana ja rakkaus, silloin evankeliumi Jeesuksesta on voimallinen, hän muistutti.

Jumala myös varustaa

Yksi Sansan tuoreimmista kumppaneista on MediaWorks, joka kuuluu laajaan Operaatio Mobilisaation (OM) verkostoon. Tällä hetkellä Sansan lähetystyöntekijöistä Erja Tillgren työskentelee järjestön palveluksessa Itävallassa mediastrategina.

MediaWorksin johtaja David Fry totesi lauantai-illan kiitosjuhlassa, että työtä Jumalan valtakunnan eteen riittää, mutta työntekijöitä tarvittaisiin enemmän. Hän heitti ilmoille myös kutsun:

− Tunnen olevani liian vanha johtamaan digitaalisen median järjestöä. Jos olet nuori, olisitko valmis ottamaan uskon askeleen ja lähtemään tähän työhön? Vakuutan, että jos Jumala lähettää sinut, hän myös varustaa sinut.

Kristillinen media edelläkävijänä

− Kristillinen media oli 50 vuotta sitten eräänlainen edelläkävijä. Neuvostoliittoon ja tiettyihin maihin, joissa oli vain yksi totuus, lähetettiin mahdollisuutta ajatella toisin, muistutti sunnuntain päätösjuhlassa Sansan hallituksen puheenjohtaja Ville Hoikkala.

Sansa on Ville Hoikkalan mukaan jatkossakin ulkolähetysjärjestö, mutta työn pitää puhutella myös suomalaisia. Hän mainitsi hyvänä esimerkkinä Toivoa naisille -työn, jossa globaali ja paikallinen kulkevat käsi kädessä.

Sansan tulevaisuutta visioi väliaikainen toiminnanjohtaja Marko Pihlajamaa. Hän esitteli puheessaan kolme hengellistä näkökulmaa, joista hän toivoi huomisen Sansalle linjatauluja eli turvallista väylää osoittavia merkkejä.

− Ensimmäinen on asettuminen Jumalan eteen vartiopaikalle. Se tuo meille kunnioituksen ja terveen Jumalan pelon. Toiseksi haluamme julistaa kaikkialle maailmaan sitä sanomaa, että jokainen voi tulla vapaasti, ilman ansioita ja suorituksia Isän kotiin.

Ja kolmanneksi:

− Voisiko Sansa olla tulevaisuudessa yhä enemmän rakkauden lähde, joka kutsuu viluisia, yksinäisiä ihmisiä kaikkialla maailmassa rakkauden lämpöön ja huolenpitoon? Marko Pihlajamaa kysyi.

Ensi vuonna Kuopiossa

Tämänvuotiset Medialähetyspäivät järjestettiin Sansan kotikaupungissa yhdessä Hyvinkään seurakunnan kanssa. Seuraavia valtakunnallisia Medialähetyspäiviä vietetään Kuopiossa Kallaveden kirkossa 23.−25.8.2024.

Katso Medialähetyspäivien tallenteita!

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa