Helluntailaiset pohtivat pastorin valtakirjaa

 

Helluntaiherätyksen Talvipäiviä vietetään Hämeenlinnassa. Verkatehtaan Vanajasali on täyttynyt osallistujista. Kuva: Anssi Tiittanen

Helluntaiherätyksen ”kirkolliskokous” on alkanut Hämeenlinnassa. Tämän vuoden Talvipäivät paneutuu työhyvinvoinnin ja kutsumuksen kysymyksiin. Päivillä pohditaan myös, tarvitsevatko helluntailaiset pastorit herätysliikkeen sertifikaatin eli pastorivaltakirjan voidakseen toimia liikkeen piirissä.

Helluntaiherätyksen vuosittainen ”kirkolliskokous”, ensi vuonna Syyspäiviksi muuttuva Talvipäivät, alkoi torstaina ja kestää lauantaihin asti.

Noin 700 pastoria ja seurakuntien vastuunkantajaa kokoavilla Talvipäivillä käsitellään tänä vuonna erityisesti työhyvinvointikysymyksiä. Helluntaiherätyksen 250 seurakunnassa kannetaan huolta varsinkin nuorten pastoreiden jaksamisesta. Tämä erityiskysymys on pohdinnassa paneelikeskustelussa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Tapahtuman koordinaattori Seppo Kaski on innostunut tehtävästään.

– Päivien teema on ajankohtainen, sillä herätysliikkeemme tämänhetkiset kipupisteet liittyvät juuri paimenten hyvinvointiin. Eräs indikaattori näistä haasteista ovat seurakuntien työntekijöiden rekrytointiongelmat, Kaski sanoo.

– Palkattujen paimenten puute ja erityisesti nuorten paimenten uupuminen ovat yhteinen rukousaiheemme. Uskon, että kun työhyvinvointi seurakunnissa saadaan kuntoon, rekrytointiongelmatkin helpottavat.

Yksi Talvipäivien puhujista, seniorikonsultti, henkilöstön kehittämisen ammattilainen Teuvo Toivanen on nähnyt muun muassa pastoreita valmentaessaan, miten niinkin myönteinen ja välttämätön asia kuin kutsumus voi uuvuttaa.

– Silloin, kun koetaan kutsumusta, ihmisen tunnemaailmassa kaikki, mikä liittyy työhön ja yhteisöön, koetaan voimakkaampana. Kutsumuksessa on paljon positiivista, mutta toinen puoli on, että se kysyy aika paljon tekijältään, Toivanen toteaa.

Työhyvinvoinnissa onkin kyse monella tapaa tasapainosta.

Helluntaiherätyksessä mietitään tällä hetkellä pastorin valtakirjan käyttöönottoa. Pastorivaltakirjan valmistelun aloittamisesta äänestetään Talvipäivillä perjantaina. Esimerkiksi Vapaakirkossa on käytössä pastorivaltakirja, jonka myöntää Vapaakirkon hallitus.

– Aiheesta on käyty keskustelua parin vuoden ajan Helluntaikirkon sisällä. Viime vuonna Talvipäivillä Lahdessa asiaa ei nostettu mitenkään voimakkaasti esille, mutta nyt se on esitetty viralliseksi keskustelunaiheeksi, Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen kertoo.

– Kyse ei ole siis vielä päätöksestä tuleeko valtakirja vai ei, vaan siitä, lähdetäänkö sitä valmistelemaan, Matikainen painottaa.