Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”En ole koskaan jännittänyt niin paljon” – Kirja kuvaa Päivi Räsäsen Via Dolorosan Priden katukiviltä valtakunnansyyttäjän kammioihin

 
Päivi Räsänen hymyilee Radio Dein studiossa sylissään kirja Päivi Räsänen - Valtakunnansyytetty

– Voitto oli upea. Yksimielinen kolmen tuomarin päätös. Ajattelen sen olleen rukousvastaus, kommentoi kolme vuotta syytteiden kanssa painut Päivi Räsänen käräjäoikeusprosessin lopputulosta Radio Deille tänään torstaina. Kuva: Mikael Juntunen

”Ihanaa!” kuului Päivi Räsäsen suusta, kun käräjäoikeuden vapauttava päätös 30. maaliskuuta 2022 tuli hänen tietoonsa. Hetkeä edelsi jännitys, jollaista entinen sisäministeri ei ole koskaan aiemmin kokenut.

Ensi viikolla ilmestyvässä kirjassa Päivi Räsänen Valtakunnansyytetty (Perussanoma 2022) toimittaja ja tietokirjailija Danielle Miettinen dokumentoi kansanedustaja Päivi Räsäsen elämää vuoden 2019 Pride-tapahtumasta viime kevääseen. Silloin Helsingin käräjäoikeus ratkaisi, onko Räsänen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– En muista, että mitään olisin niin paljon jännittänyt, kuin ensimmäistä käräjäoikeuspäivää, koska tiesin, että media on läsnä, sekä kotimainen että kansainvälinen. Onhan se jännittävä paikka olla tuomarien edessä, kun valtakunnan ykköstykit ovat syyttäjinä, tunnusti tänään torstaina Radio Dein Herätys!­-aamulähetyksessä vieraillut Räsänen.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Tuolloisia tuntojaan hän kuvaa myös uudessa teoksessa:

Entä jos pyörryn median edessä. Tai saan migreenin. Tai ei tule mieleen mitään sanottavaa ja jäädyn suorastaan. Mutta eihän Jeesuskaan vastannut kaikkiin Pilatuksen kysymyksiin.

Jännitys hävisi Räsäsen mukaan sinä hetkenä, kun hän näki mielenosoittajien sankan joukon oikeustalon edessä.

– Siellä olivat ihanat ihmiset vastassa.

”On hyvin paljon vereslihalla olemista ja vaikeutta ymmärtää toinen toisiamme.”

Radio Deissä Päivi Räsänen kuvaili hämmästystään, jonka oikeuskäsittelyn sisältö hänessä herätti.

– Kun toimittajat ensimmäisenä alkoivat kysyä nimenomaan Raamatusta, sain suorien striimien kautta viedä evankeliumin sanomaa suomalaisiin koteihin. Ylen toimittaja tiivisti tilanteen hyvin: ”Nämähän ovat Raamattukäräjät.”

Päivi Räsänen koki, että syytettynä ei ollutkaan enää hän vaan Raamattu.

– On aika puolustaa sanan- ja uskonnonvapautta. Koen, että tämä minulle annettu tehtävä, kutsumus, jonka puolesta taistelen loppuun asti.

Kustantaja hyväksyi moniäänisyyden

Teoksen kirjoittaja Daniel Miettinen korostaa, ettei Päivi Räsänen – Valtakunnansyytetty -työ ollut hänelle helppo. Miettinen on päässyt kirjaa tehdessään haastattelemaan myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista ja poliisille Räsäseen kohdistuvia tutkintapyyntöjä tehnyttä pastori Harri Merosta.

– Kertoo paljon tästä ajasta, että on hyvin paljon vereslihalla olemista ja vaikeutta ymmärtää toinen toisiamme. Minulle oli tärkeää, että kustantaja antoi mahdollisuuden moninäkökulmaisuuteen. Toivon, että se lisää halua ja mahdollisuutta ymmärtää asiaa eri tavoin ajattelevien kannalta, totesi Miettinen Radio Dein aamulähetyksessä.

– En tarkoita, että tarvitsee lähteä vesittämään raamatullisiksi ymmärtämiään näkökulmia. Aina voi kuitenkin yrittää ymmärtää toisella tavalla ajattelevien maailmaa ja katsoa sitä lähempää.

Toimittajan työssä hänen havaintonsa on ollut, että vaikka Suomessa moni yhä arvostaa kristilliset arvot korkealle, julkisuudessa nämä näkemykset nousevat esille verraten harvoin. Ja silloinkin ne liittyvät Päivi Räsäsen syyteoikeudenkäynnin kaltaisiin erilaisia näkemyseroja korostaviin uutistapahtumiin.

– Meitä on aika paljon, jotka jaamme kristinuskon klassisen käsityksen avioliitosta ja seksuaalietiikasta. Kuitenkin meitä on tuolla julkisuudessa aika vähän sen takana. Itse tulin heittäneeksi rukouksen, voisinko jotakin omalta osaltani tässä tehdä, valotti Miettinen kirjan taustoja.

Jatkoa seurataan Suomessa ja ulkomailla

Jo nyt tiedetään, että Räsäsen oikeusprosessi jatkuu ylemmissä oikeusasteissa.

– Käräjäoikeuden päätös oli voitto minulle. Mutta jos hovioikeudesta ja korkeimmasta oikeudesta tulee voitto, niin se on voitto paljon laajemmalle yleisölle. Silloin se on ennakkotapaus, jota voidaan käyttää muissa vastaavissa tilanteissa tulevaisuudessa, näkee Päivi Räsänen.

Ennakkotapauspäätöksiin viitataan oikeusistuimissa myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Ruotsista on korkeimman oikeuden tapaus, johon omassakin puolustuksessanikin viitattiin.

Valtakunnansyytetty-kirja päättyy kansanedustajan tiedotteesta napattuun sitaattiin.

Perjantaina 29. huhtikuuta syyttäjä valittaa hovioikeuteen käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä. Päivi Räsänen kirjoittaa tiedotteen: ”Taistelu Raamatusta jatkuu.”

Kuuntele Päivi Räsäsen ja Danielle Miettisen haastattelu Dei Plussasta [Herätys! 11.8.2022].

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)