Päivi Räsänen: ”On ollut tunne, että onko tämä totta vai onko tämä unta”

 
Alliance Defending Freedom Internationalin (ADF) toiminnanjohtaja Paul Coleman, kansanedustaja Päivi Räsänen ja tämän eduskunta-avustaja Evamaria Kyllästinen

Alliance Defending Freedom Internationalin (ADFI) toiminnanjohtaja Paul Coleman, kansanedustaja Päivi Räsänen ja tämän avustaja Evamaria Kyllästinen keskustelivat maaliskuussa 2020 eduskunnan käytävillä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo itseensä kohdistuvan esitutkinnan hämmentävän. Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja uskoo kuitenkin viranomaiskuulusteluista koituvan myös hyviä asioita.

Päivitetty 20.3. lisäämällä jutun loppuun Päivi Räsäsen haastattelu Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä 17.3.2020.

Räsäsen kirjoituksia ja medialausuntoja on asetettu esitutkintaan neljästä eri tapauksesta. Kristillisdemokraattien kansanedustaja on ollut myös kuulusteluissa niihin liittyen.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Vaikeita aikoja on Räsäsen elämässä ollut aiemminkin, mutta missään vaiheessa hän ei ole omien sanojensa mukaan kokenut pettyneensä elämäänsä tai Jumalaan.

Tänään tiistaina Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä vieraillut Päivi Räsänen kertoo päinvastoin olevansa ”kiitollinen sananvapausprosessista, jossa on nyt ollut – sen kummallisuudesta huolimatta”. Poliisi oli Räsäsen mukaan tehnyt ”erittäin laajasti perustellun päätöksen olla käynnistämättä esitutkintaa”, mutta valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan aloitettavaksi.

– Siinäkin on ollut semmoinen tunne, että onko tämä totta vai onko tämä unta, että poliisikuulusteluissa käydään Suomessa keskustelemassa Raamatusta ja selittämässä sitä, miten Raamatun ymmärtää, Räsänen hämmästelee.

”Koen olevani hyvin vastuullisessa asemassa.”

Kd:n kansanedustaja arvioi hänen tilanteensa olevan nyt ennakkotapaus koko Euroopan laajuisesti.

– Koen sen takia olevani hyvin vastuullisessa asemassa.

Tutkinnassa on Räsäsen mukaan kyse siitä, millä lailla Raamattua saa käyttää, ja saako julkisesti ilmaista sen, mitä Raamattu esimerkiksi seksuaalietiikasta opettaa. Siinä mielessä Räsäsen tapaukseen kohdistuvalla päätöksellä voidaan perustellusti sanoa olevan laajat vaikutukset muuallakin maailmassa.

Räsänen arvelee korkeiden viranomaisten toisistaan poikkeavien tulkintojen viittaavan siihen, että nyt haetaan uskonnon- ja sananvapauskysymysten tulkintaan liittyvää ennakkotapausta.

Räsänen ei itse koe olevansa syyllinen ”kiihottamiseen kansanryhmää vastaan” nimettyyn rikokseen, mistä häntä on homoseksuaalisuutta koskeviin lausuntoihin liittyen syytetty.

– Käräjäsali ei ole oikea paikka setviä, millä tavalla Raamattuun saa uskoa. Mielestäni se ei kuulu demokratiaan. Toivon sitä, että tässä nyt vielä tulisi se viisaus, että tässä ei syytettä nostettaisi, Räsänen toteaa.

”Käräjäsali ei ole oikea paikka setviä, millä tavalla Raamattuun saa uskoa.”

Myös Helsingin piispa Teemu Laajasalo on ottanut kantaa Räsäsen asiaan. Laajasalo on leimannut kohun nostaneet Räsäsen puheet ja kirjoitukset lähimmäisenrakkauden vastaisiksi ja kovasydämisiksi, minkä Räsänen on kokenut masentavana. Päivi Räsänen sanoo olevansa huolissaan ihmisten harhaanjohtamisesta ja siitä, kuinka luottamusta Raamattuun vaurioitetaan. Hän toivoo tilanteensa tulevan ”jollain tavalla herätykseksi kristityille alkaa käyttämään sananvapauttaan”.

Räsänen kertoo saaneensa esirukouksen muodossa rohkaisua eri tahoilta, jopa Alaskasta asti. Kd-kansanedustaja sanoo olevansa ”kiitollinen siitä etuoikeudesta, että on saanut hyvällä omallatunnolla puolustaa itseään ja uskoaan”.

Räsänen uskoo tutkintaan liittyvien koettelemustensa olevan Jumalan hänelle antama tehtävä. Siitä hän nyt ”pyrkii kunnialla selviytymään”. Riippumatta lopputuloksesta Räsänen sanoo aikovansa pitää Jumalan Sanasta kiinni ja edelleen puhua sen, mitä itse siitä ymmärtää.

­– Minä itse ajattelen, että tässä on nyt voimakkaasti puolustettava tätä uskonvapautta, ja oikeutta myös opettaa niin kuin ymmärtää Raamatun opettavan ja pitää evankeliumin sanomaa esillä, Räsänen rohkaisee.

Päivi Räsänen on tyytyväinen Suomen toimiin koronaviruksen torjunnassa

Ennen kansanedustajanuraansa lääkärinä työskennellyt Päivi Räsänen sai Radio Dein Herätys-aamulähetyksessä esittää näkemyksensä myös kansakunnan tämän hetken ykköspuheenaiheeseen, koronaepidemiaan.

– Luulen, että juuri tällaisena aikana ihmiset tarvitsevat tiedon siitä, että on jotain, joka pysyy. Että vaikka tilanteet vaihtuvat, niin tiedetään, että Jumala on sama. Jumalan Sana ei muutu, Räsänen sanoo.

Lääkärinkoulutuksen saanut Räsänen on kansanedustajan roolissaan joutunut keskustelemaan vakavasti koronaviruksesta. Hän on ollut mukana tärkeissä päätöksissä Suomen taistelussa COVID-19:ää vastaan.

Poikkeuslaki on hänen mielestään oikea päätös, ja hän on tyytyväinen tehtyyn toimenpidelistaan.

– Poikkeusolojen valmiuslakia ei ole käytetty sotien jälkeen, mikä kertoo hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta.

”Koronavirusepidemia on iso muistutus siitä, että arjessamme itsestäänselvyyksinä pitämämme asiat voidaan ottaa meiltä pois.”

Räsänen muistuttaa, että vaikka tiede on edistynyt, olemme silti samankaltaisten haasteiden edessä, kuin esimerkiksi keskiaikainen ihminen. Sen takia Räsäsen mielestä on nyt aika tehdä jämäköitä toimenpiteitä.

– Koronavirusepidemia on iso muistutus siitä, että arjessamme itsestäänselvyyksinä pitämämme asiat voidaan ottaa meiltä pois.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja entinen puolueen puheenjohtaja sanoo toivovansa, että Suomen ja maailman kohtaama tilanne voisi olla avaamassa ihmisten sydämiä Jumalan puheelle. Samalla Räsänen vetoaa ihmisiä rukoilemaan suomalaisten puolesta.

Kuuntele – Päivi Räsänen Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä 17.3.2020:

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)