Piispa Seppo Häkkinen Päivi Räsäsestä: ”Tunnen suurta myötätuntoa häntä kohtaan” – Teemu Laajasalo eri linjoilla

 
Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen suorassa lähetyksessä Piispan kyselytunnilla tänään tiistaina. Kuva: Mikael Juntunen

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen on toiminut oppikeskustelujen luterilaisena puheenjohtajana vuodesta 2010. Kuva: Mikael Juntunen

Helsingin piispa Teemu Laajasalo arvioi perjantaina Päivi Räsäsen puheita vääriksi ja kovasydämisiksi. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on eri linjoilla:–Tunnen suurta myötätuntoa häntä kohtaan, kommentoi Häkkinen Räsästä tänään Radio Deissä.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo tulkitsi perjantaina Iltalehden haastattelussa Raamatusta tulkittavissa olevan homokielteisyyden viittaavan johonkin muuhun kuin nykypäivän homoseksuaalisiin suhteisiin.

Laajasalon mukaan Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen sekoittaa vanhentuneet lääketieteelliset ja psykologiset tulkinnat homoseksuaalisuudesta poliittiseen toimintaansa.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Homoseksuaalisuudesta vihjaileminen pedofilialle altistavana piirteenä, epäterveenä seksuaalisuuden ilmentymänä tai ihmisen kehityshäiriönä on paitsi tieteelliseen tietoon perustumatonta myös julmaa, kovasydämistä ja vahingollista, lausui Laajasalo lehdelle.

Räsänen pitää Iltalehdessä Laajasalon näkemyksiä huolestuttavina ja harhaanjohtavina.

Tänään tiistaina oman näkemyksensä aiheeseen esitti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.

– Jos ajattelen Päivi Räsästä, niin tunnen suurta myötä tuntoa häntä kohtaan. Hänen rinnallaan haluan olla ja antaa tukeni nimenomaan tässä asiassa, sanoi Häkkinen Radio Dein ja Kotimaan toteuttamassa Piispan kyselytunti -lähetyksessä tiistaiaamuna.

”Minusta tässä ei ole kyse vielä mistään sellaisesta, että nyt ne kristittyjen vainot ovat alkaneet ja Raamattuja ei saisi enää käyttää ja lukea kokonaisuudessaan.”

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt toimitettavaksi kaikkiaan neljä esitutkintaa Päivi Räsäsen puheista, jotka liittyvät homoseksuaalisuuteen. Kaksi tutkinnoista aloitettiin viime vuonna, kaksi uutta tutkintaa käynnistyi viime viikolla.

– Jos ajatellaan, mitä hänen kirjoituksissaan ja tviiteissään on, niin minun näkökulmastani siellä on aika paljon perinteistä kristillistä raamatuntulkintaa ja traditiota, mikä on hyvin pitkälti meidän kirkon vallitseva opetus, Mikkelin piispa arvioi Radio Deissä.

Häkkinen ei halunnut suoraan arvostella Laajasalon Twitter-ulostuloa. Laajasalo tviittasi Räsäsen ”olevan homopuheissaan väärässä ja kovasydäminen”.

– Helsingin piispa vastaa omista sanoistaan ja teoistaan. Itse ajattelen, että elämme Suomessa oikeusvaltiossa. Minusta viranomaisille täytyy antaa kaikki rauha tehdä työtään ja arvioida. Sinänsä tietysti mielenkiintoinen tilanne on, että poliisi on ainakin kahdessa tapauksessa todennut, että ei ole aihetta esitutkintaan. Valtakunnansyyttäjä on sitten arvioinut tätä tilannetta toisin. Minusta tämä on tärkeä muistaa, Häkkinen totesi.

Mikkelin hiippakunnan piispa halusi painottaa, ettei edes Suomessa uskonnonvapaus ole enää itsestäänselvyys.

– Kun kirkosta puhutaan, niin nimenomaan Raamattu on se perusfundamentti, johon koko meidän uskomme, tunnustuskirjamme, oppimme ja kaikki perustuvat. Raamattuun ja sen tulkintaan liittyy nyt uskonnonvapauteen ja sananvapauteen tai kansanryhmää vastaan kiihottamiseen liittyvää epäilyä. Se on toki sellainen asia, josta kannattaa ja on syytäkin olla huolissaan.

”Tekee mieli sanoa, että jäitä hattuun kaikille.”

Piispa Häkkinen sanoo vastaanottaneensa viime syksystä lähtien keskimäärin viidestä kymmeneen Päivi Räsäsen tapausta koskevaa sähköpostiviestiä tai muuta yhteydenottoa päivittäin.

– Kun olen niitä lukenut ja toisaalta seurannut sosiaalisen median keskustelua, mitä tämän asian tiimoilta on käyty, niin se on minusta erittäin kiihtynyttä ja kärjistynyttä. Tuntuu, että se on irtautunut siitä, mistä itse asiassa on kyse.

Keskustelun sävystä Häkkinen sanoo olevansa pahoillaan ja hän haluaisi piispana rauhoittaa kuumentuneita tunteita.

– Minusta tässä ei ole kyse vielä mistään sellaisesta, että nyt ne kristittyjen vainot ovat alkaneet ja Raamattuja ei saisi enää käyttää ja lukea kokonaisuudessaan.

–  Tekee mieli sanoa, että jäitä hattuun kaikille.

Piispan kyselytunnilla Radio Deissä olivat vierailemassa päätoimittajat Heidi Ekdahl Kymen Sanomista, Markus Pirttijoki Etelä-Suomen Sanomista ja Mari Teinilä Kotimaasta.

Kuuntele Piispan kyselytunti [Radio Dei 11.3.2020]:

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)