Timo Soini kysyy blogissaan: ”Miksi luterilainen kirkko on hiljaa?”

 

Timo Soinin kuva: Jani Laukkanen, Päivi Räsäsen kuva: Sari Savela

Poliisi on kutsunut kansanedustaja Päivi Räsäsen kuulusteluun 2. maaliskuuta. Asia koskee 16 vuoden takaista pamflettia. Entinen ulkoministeri Timo Soini ihmettelee blogissaan, kuinka Räsänen ei saa tilanteessaan kirkoltaan julkista tukea.

Poliisi on kutsunut Päivi Räsäsen 2.3. klo 9.30 Pasilan pääpoliisiasemalle kuultavaksi rikoksesta epäiltynä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Rikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Kuulustelun aiheena on valtakunnansyyttäjän määräämä esitutkinta, joka koskee Räsäsen vuonna 2004 kirjoittamaa pamflettia ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. Päivi Räsänen kirjoittaa Facebook-päivityksessään, kuinka uusi poliisikuulustelu herättää huolen sanan- ja uskonnonvapauden tilasta Suomessa.

Marraskuun 2019 alussa Päivi Räsänen oli jo kertaalleen poliisin kuultavana. Lähes neljä tuntia kestäneessä poliisikuulustelussa keskityttiin kristillisen uskon käsitteisiin. ”On hämmentävä, epätodellinen kokemus joutua poliisikuulusteluun Raamatun opetusten vuoksi maassa, jolla on pitkät juuret sanan- ja uskonnonvapaudessa.”

SRO-PK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

”Näitä uutisia olemme tottuneet näkemään aivan toisenlaisesta viiteryhmästä, esimerkiksi Pohjois-Koreasta tai entisen Neuvostoliiton oloista. Sanan- ja uskonnonvapaus ovat demokratian kulmakiviä”, Päivi Räsänen kirjoittaa. Räsänen kiistää ehdottomasti, että hänen kirjoituksensa olisi vihapuhetta tai vähemmistöjen solvaamista. ”Kristillinen ihmiskuva perustuu jokaisen ihmisyksilön synnynnäiseen ja yhdenvertaiseen arvoon. Raamatun avioliittoa ja seksuaalisuutta koskevat opetukset nousevat rakkaudesta, ei vihasta. Uskon ydinsanoma armosta ja sovituksesta pohjautuu kristilliseen ihmiskuvaan luomisesta ja toisaalta syntiinlankeemuksesta.”

Sisäministerinäkin toiminutta Päivi Räsästä vastaan on käynnissä kaksi erillistä poliisitutkintaa, joista kumpikin liittyy sanan- ja uskonnonvapauteen.

Myös entinen ulkoministeri Timo Soini on huolissaan uskonnonvapaudesta ja poliisitutkinnasta, joka koskee Päivi Räsästä. ”Koko prosessi on oikeusvaltion kannalta kamala. Poliisitutkinta lisää sensuurihenkeä kristinuskoa ja sen opetuksia kohtaan”, Soini toteaa blogissaan.

Hän kertoo blogissaan myös omasta kiirastulestaan ulkoministeriaikana, kun useat tahot vaativat silloin hänen eroaan, koska hän oli osallistunut abortin vastaiseen mielenosoitukseen ja siten puolustanut syntymätöntä elämää. Soini kertoo saaneensa vaikeana aikana tukea katoliselta kirkolta. Hän oudoksuukin blogissaan, miksi kukaan ei luterilaisen kirkon taholta julkisesti puolusta ja tue Päivi Räsästä. ”Mitä se kertoo maamme henkisestä saati hengellisestä tilasta, jos ja kun uskonnonvapautta julkisesti puolustamassa eivät ole kuin Päivi Räsänen ja minä?” Soini kirjoittaa ja päättää bloginsa: ”Miksi luterilainen kirkko on hiljaa? MIKSI?”