Kansanedustaja Päivi Räsäsestä kaksi uutta rikostutkintapyyntöä – ”Tilanne on käsittämätön ja täysin absurdi”

 
Päivi Räsänen

Kuva: Jukka Salmi

Päivi Räsänen kertoo torstaina lähettämässään tiedotteessa, että hän on juuri saanut poliisilta tiedon, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt kaksi uutta esitutkintapyyntöä Räsäsen lausunnoista.

”Sain juuri poliisilta tiedon, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on tänään 5.3. määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi kommenteistani sekä Ruben Stillerin että Maria Veitolan ohjelmiin liittyen.  Kohdallani ovat siis käynnistymässä kolmas ja neljäs rikostutkinta. Olen jo kahdesti ollut Pasilan poliisitalolla kuultavana ja nyt edessä on siis vielä ainakin kaksi kuulustelua. Tilanne on mielestäni käsittämätön ja täysin absurdi”, Päivi Räsänen kirjoittaa tiedotteessaan.

Yökylässä Maria Veitola -ohjelma esitettiin MTV3-kanavalla 1.2.2018 ja TV-kanava AVA:lla 27.6.2018. Ohjelman lomassa Veitola ja Räsänen keskustelivat Raamatusta, Jeesuksen merkityksestä, synnistä ja armosta.  ”Tutkintapyynnössä on tartuttu varsin samantyyppisiin kommentteihin homoseksistä, joita esiintyy myös v. 2004 pamfletissani.”

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Toinen tutkintapyyntö koskee YlePuhe-ohjelmasarjan Ruben Stiller-jaksoa Mitä Jeesus ajattelisi homoista. Se lähetettiin 20.12.2019 klo 13.02. Radiokeskustelu löytyy Yle areenalta.  

Molempien ohjelmien osalta poliisi teki päätöksen, ettei ole aiheellista käynnistää esitutkintaa ja että rikosta ei ole tapahtunut.

”Poliisi teki viime syyskuussa vastaavan päätöksen syytöksistä koskien pamflettiani ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, Luthersäätiö v, 2004”, mutta valtakunnansyyttäjä siitä huolimattia määräsi esitutkinnan, minkä vuoksi olin viimeksi tällä viikolla poliisin kuultavana. Viime kesäkuussa julkaisemastani twiitistä esitutkinta on jo suoritettu ja se on siirtynyt syyteharkintaan.”

Päivi Räsänen toteaa tiedotteessaan, että tutkintapyynnöillä ja niiden pohjalta käynnistetyillä rikostutkinnoilla pyritään rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta sekä luomaan kristityille itsesensuurin ilmapiiriä.

”Samalla on vaarana, että media ja kirjoitusten julkaisijat alkavat rajaamaan joitakin keskustelunaiheita ja joitakin keskustelijoita pois. Pelon ja vaientamisen kierteeseen ei tule suostua.”