Eduskunta joutuu ottamaan kantaa eheytyshoitoihin – julkisuusmyrskyn silmään joutunut yhdistys arvioi omaa tilannettaan

 
nainen-katsoo-sälekaihtimien-välistä-ilme-on-vakava

Kuvituskuva: Istockphoto

Kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämiseksi etenee eduskuntaan. Aloite on ylittänyt vaadittavan 50.000 kannatusilmoituksen rajan. Julkisessa keskustelussa on nostettu esiin ”eheytyshoitoja” harjoittavia toimijoita – mitä he itse sanovat?

Rikkomaton-kansalaisaloitteen tarkoituksena on kieltää hoidot, jotka tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ”eheyttämiseen”.

Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava kansalaisjärjestö Seta on vaatinut eheytyshoidoille lakisääteitä täyskieltoa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Aiheesta tehty kansalaisaloite saavutti tällä viikolla 50.000 allekirjoittajan rajan, mikä tarkoittaa lakialoitteen etenevän uuden eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloite voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi, kun kannatusilmoitusten määrä on tarkistettu ja hyväksytty.

Elävät Vedet -niminen yhdistys on nostettu julkisessa keskustelussa varoittavaksi esimerkiksi toimimjasta, jonka on väitetty tarjoavan niin kutsuttuja eheytyshoitoja.

Seurakuntalainen.fi:n Vieraskynä-blogissa yhdistyksen puheenjohtaja Andrew Chambers vastaa esitettyyn kritiikkiin.

”Kaikki kursseillemme osallistujat ovat yli 18-vuotiaita ja tulevat sinne vapaaehtoisesti. Hakuprosessin kautta pyritään varmistamaan, että osallistujilla on henkisiä voimavaroja ja riittävä elämänhallinta osallistumiseen. Ketään ei pakoteta mihinkään”, Chambers kirjoittaa.

Lue: Andrew Chambersin kansalaisaloitetta käsittelevä blogikirjoitus