Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Eduskunta joutuu ottamaan kantaa eheytyshoitoihin – julkisuusmyrskyn silmään joutunut yhdistys arvioi omaa tilannettaan

 
nainen-katsoo-sälekaihtimien-välistä-ilme-on-vakava

Uusi eduskunta joutuu ottamaan kantaa niin kutsuttuihin eheytyshoitoihin, joiden keskiössä on ihmisen identiteetti ja ihmiskäsitys. Kuvituskuva: Istockphoto

Kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämiseksi etenee eduskuntaan. Aloite on ylittänyt vaadittavan 50.000 kannatusilmoituksen rajan. Julkisessa keskustelussa on nostettu esiin ”eheytyshoitoja” harjoittavia toimijoita – mitä he itse sanovat?

Rikkomaton-kansalaisaloitteen tarkoituksena on kieltää hoidot, jotka tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ”eheyttämiseen”.

Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava kansalaisjärjestö Seta on vaatinut eheytyshoidoille lakisääteitä täyskieltoa.

IK-opisto neliöb. vkot.38-39. MJa

Aiheesta tehty kansalaisaloite saavutti tällä viikolla 50.000 allekirjoittajan rajan, mikä tarkoittaa lakialoitteen etenevän uuden eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloite voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi, kun kannatusilmoitusten määrä on tarkistettu ja hyväksytty.

Elävät Vedet -niminen yhdistys on nostettu julkisessa keskustelussa varoittavaksi esimerkiksi toimimjasta, jonka on väitetty tarjoavan niin kutsuttuja eheytyshoitoja.

Seurakuntalainen.fi:n Vieraskynä-blogissa yhdistyksen puheenjohtaja Andrew Chambers vastaa esitettyyn kritiikkiin.

”Kaikki kursseillemme osallistujat ovat yli 18-vuotiaita ja tulevat sinne vapaaehtoisesti. Hakuprosessin kautta pyritään varmistamaan, että osallistujilla on henkisiä voimavaroja ja riittävä elämänhallinta osallistumiseen. Ketään ei pakoteta mihinkään”, Chambers kirjoittaa.

Lue: Andrew Chambersin kansalaisaloitetta käsittelevä blogikirjoitus