Ranskan parlamentin alahuone hyväksyi lakiesityksen eheytyshoitojen kieltämiseksi

 

Kuvituskuva (Pexels)

Ranskan parlamentin alahuone hyväksyi yksimielisesti ”eheytyshoidot” kieltävän lakiesityksen. Vastaavanlaisia lakeja on ollut vireillä ympäri maailmaa.

Ranskan parlamentin alahuone hyväksyi 5.10.2021 ”eheytyshoidot” kieltävän lakiesityksen yksimielisesti äänin 115–0. Laki menee seuraavaksi parlamentin ylähuoneen käsittelyyn.

Jotta laki voi tulla voimaan, senaatin täytyy hyväksyä se vuoden 2022 helmikuuhun mennessä. Jos laki päätetään säätää, Ranskassa kielletään sakkojen ja vankilan uhalla kaikki toiminta, jonka voidaan katsoa yrittävän muuttaa ihmisen seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Rangaistuksena lain rikkomisesta voi olla 30 000 euron sakot ja kaksi vuotta vankeutta. Jos eheytymistoimintaa yritetään tarjota lapsille tai muuten heikommassa asemassa oleville ihmisille, tuomio voi olla 45 000 euroa sakkoa ja kolme vuotta vankeutta.

Eheytyshoidot on kielletty kokonaan tai joiltakin osin ainakin Kanadassa, Meksikossa, Brasiliassa, Ecuadorissa ja Maltalla. Myös Yhdysvalloissa 20 osavaltiota on kieltänyt eheytyshoidot, mutta pääasiassa alaikäisiin kohdistuvat hoidot. Kiellot eivät myöskään koske USA:ssa uskonnollisten yhteisöjen toimintaa.

Suomessa kansalaisaloite Ehjänä syntynyt – ”loppu eheytyshoidoille” keräsi elokuussa 50 000 allekirjoitusta ja eduskunta käsittelee sitä lähitulevaisuudessa.

Lait ovat saaneet kritiikkiä muun muassa siitä, että eheytyshoidot-käsitteen sisään on usein liitetty pakottamisen, fyysisen ja henkisen väkivallan lisäksi myös esimerkiksi keskusteluja, joissa ihminen itse haluaa käsitellä seksuaaliseen suuntautumiseensa tai sukupuoli-identiteettiin liittyviä kipuja. Huolta on myös aiheuttanut se, että nuorille, jotka kärsivät vaikeudesta samaistua omaan sukupuoleensa, ei saisi tarjota enää tukea ja apua.

 

Lähteet:

https://www.irishtimes.com/opinion/bill-to-ban-conversion-therapy-poses-problems-for-therapists-1.4642164

https://www.reuters.com/world/americas/canadian-lawmakers-pass-bill-criminalizing-lgbt-conversion-therapy-2021-06-22/

https://www.bbc.com/news/explainers-56496423

https://www.euronews.com/2021/10/06/france-moves-closer-to-banning-so-called-gay-conversion-therapy

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/elavat-vedet-yhdistys-ehjana-syntynyt-kansalaisaloitteesta-ihmisilla-oikeus-vakaumuksensa-mukaiseen-tukeen/

https://www.rfi.fr/en/france/20211006-french-mps-vote-on-law-criminalising-gay-conversion-therapies-lgbt