Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kesäfestareilla pulaan joutunut nuori saa apua saapasliiveiltä

 
Vapaaehtoistyöntekijä Saapas-liivi päällä. Kuvassa selin.

Saapaslaiset ovat seurakunnan nimeämiä koulutettuja avustustyöntekijöitä. Valtakunnallisesti Saappaan toimintaa koordinoi Lasten ja nuorten Keskus ry.

Koulutetut ja oranssinmustista saapasliiveistä tunnistettavat keskustelijat ja avun antajat päivystävät kesällä nuorison suosimilla festareilla.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nuorisotyön palvelumuoto Saapas päivystää kesän aikana kolmellatoista eri festarilla ja konsertissa, joihin kuuluvat YleXPop, Kainuun Musiikkijuhlat, Nightwishin ja Mouhouksen konsertit, Himos Juhannus, Provinssi, Suomipop Jyväskylä, Ilosaarirock, Mellakka Festival, Kuhakunkku, Weekend Festival, Itä-Lännen iltabileet (Sexmane) ja Solar Sound Festival.

Koulutetut ja liiveistään tunnistettavat saapaslaiset jalkautuvat juhlapaikoille tarkoituksenaan kohdata, kuunnella ja auttaa nuoria sekä rakentaa festarialueelle toimiva auttamisjärjestelmä yhteistyössä tapahtumajärjestäjän kanssa. Saapas nähdään usein festareilla ensiapuyksikön yhteistyökumppanina.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Saappaan toiminta alkoi, kun 1972 Keimolan moottoriradalla järjestettiin suuri pop-tapahtuma Keimola-Rock, jonne lähti joukko Helsingin ja Helsingin maalaiskunnan Vantaan seurakuntien työntekijöitä nuorten avuksi. 50 vuoden aikana Saapas-toiminta on laajentunut kohtaamaan nuoria niin netissä, nuorten kokoontumispaikoilla, kouluissa kuin kriisin keskellä.