Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Bodnariun lasten huostaanotot puhuttavat

 

Bodnariun perheen puolesta on järjestetty mielenilmauksia eri maissa. Kuva: credo.tv

Romanialais-norjalaisen helluntaiperheen viisi lasta vietiin pahoinpitelyyn vedoten.

Lounais-Norjassa asuvat helluntailaiset Marius ja Ruth Bodnariu kokivat 16. marraskuuta 2015 järkytyksen, kun lasten hyvinvointipalveluista vastaava Barnevernet otti huostaan heidän kaikki viisi lastaan. Christian Today -lehden mukaan huostaanottojen syynä on ”kristillinen radikalismi ja sen iskostaminen” lapsiin. Virallisissa syytteissä ei kuitenkaan mainita uskonnollista näkökulmaa vaan pelkkä kuritusväkivalta. Lasten setä Daniel Bodnariu kertoo Christian Postille, että vanhemmat eivät koskaan kohdelleet väärin tai väkivalloin lapsiaan, ainoastaan antoivat pientä kipua tuottavia ”kevyitä rangaistuksia”, kun nämä käyttäytyivät huonosti.

Nyt lapset on sijoitettu kolmeen eri kasvattiperheeseen ja heidän adoptioprosessinsa on käynnissä. Vanhemmat saavat tavata lapsiaan rajoitetusti: molemmat vauvaa kaksi tuntia kahdesti viikossa, äiti poikia kerran viikossa ja tyttäriä ei kumpikaan.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Romanialaiset aktiivisia

Bodnariun perheen tapaus on lyhyessä ajassa saanut paljon kansainvälistä huomiota. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat vaatineet lasten palauttamista vanhemmilleen Romanian lisäksi muun muassa Norjassa, Tšekissä, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

Aktiivisimmin perheen yhdistämistä ajavat romanialaiset. Chicagossa asuvan romanialaisen helluntaipastorin laatimassa nettivetoomuksessa perheen puolesta oli viime viikolla yli 57 000 allekirjoitusta. Romanian
helluntailiikkeen johto on vedonnut maansa päämiehiin, että ne auttaisivat yhdistämään perheen.

Muun muassa Romanian helluntailaisten aktiivisuus tilanteen korjaamiseksi sai Euroopan Helluntaiyhteisö PEF:n antamaan aiheesta lausunnon viime viikolla.

– Muualta Euroopasta alkoi levitä painetta, että asiaan pitäisi ottaa jollakin tavalla kantaa, kertoo PEF:n hallituksen sihteeri Esko Matikainen.

Etusijalla lasten paras

PEF:n lausunnon julkaisua edelsivät keskustelut Norjan helluntailiikkeen johdon kanssa.

Lyhyessä kannanotossaan PEF toteaa, että viranomaiset ovat pitäneet päätöksen yksityiskohdat salaisina, joten tapaukseen liittyviä tosiasioita ei voida kunnolla tietää. Lisäksi siinä huomautetaan, että Norjan ulkopuolelta tulevat väärät toimet prosessin ollessa kesken voivat pahentaa perheen tilannetta. PEF kehottaa rukoilemaan perheen ja tilanteen puolesta ja lupaa seurata tilanteen kehittymistä. Lausunnon on allekirjoittanut PEF:n puheenjohtaja Arto Hämäläinen.

Esko Matikainen korostaa, että lausunnossa on pyritty etsimään ennen kaikkea lasten parasta. Helluntaiyhteisö ei ole joutunut aiemmin ottamaan kantaa vastaaviin tapauksiin.

Norjaa arvosteltu ennenkin

Monet pitävät Bodnariun perheen tapausta uskonvainona. Esko Matikaisen mukaan norjalaiset helluntaijohtajat näkevät sen ennen muuta paikallisena yksittäistapauksena.

– Norjan helluntailiikkeellä on hyvät suhteet viranomaisiin, ja helluntaijohtajien mukaan kristillisyys ei ole Norjassa lastensuojelukysymys.

Sen sijaan Norjan perusteettomista huostaanotoista on keskusteltu aiemminkin. Vuonna 2005 julkaistiin YK-raportti, jossa kritisoitiin Norjassa tapahtuvien pakkohuostaanottojen määrää. Siinä todettiin, että lapsia otetaan huostaan liian kevyin perustein. Ongelma kohdistuu etenkin maahanmuuttajaperheisiin, jotka ovat tulilinjalla kulttuurierojen ja ennakkoluulojen vuoksi.

Romanialais-norjalaisen Bodnariun perheen tapauksessakin ihmetystä on herättänyt se, että lapset otettiin huostaan ennen kuin naapurustolta ja ystäviltä oli tiedusteltu perheen elämästä. Lisäksi lasten rehtori oli pyytänyt viranomaisilta perheelle kasvatusneuvontaa, mutta sen sijaan he veivät lapset vanhemmiltaan kokonaan.

 

Aiheet