”Afrikan Bonhoeffer” Gudina Tumsa ei jättänyt laumaansa kuolemankaan edessä

 
Mustavalkokuvassa Gudina Tumsa istuu pöydän ääressä valkoisen miehen kanssa.

Gudina Tumsa (kuvassa vasemmalla) osallistui aktiivisesti kansainvälisiin kirkkojen välisiin kokouksiin. KUVA: LUTERILAINEN MAAILMANLIITTO

Gudina Tumsa oli Mekane Yesus -kirkon merkittävimpiä teologeja. Hänen rohkeutensa ja missionäärinen ajattelunsa puhuttelevat myös aikamme kristittyjä.

”Älä kiusaa minua, tämä on minun kirkkoni ja seurakuntani. Kuinka minä voisin jättää laumani tämän koettelemuksen hetkellä, koska olen vaatinut pastoreita myös jatkamaan? Minä en koskaan pakene.” 

Nämä sanat etiopialainen teologi Gudina Tumsa (1929–1979) sanoi saksalaiselle pastorille tarttuen tätä rinnuksiin. Tumsalle oli tarjottu maanpakolaisuutta Tansaniaan, sillä hän oli kuolemanvaarassa. Tumsalle pakolaisuus ei kuitenkaan ollut vaihtoehto. Hän oli valmis kärsimään ja jopa kuolemaan uskonsa tähden. 

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

Viimeiseksi jääneessä saarnassaan hän julisti: ”Kun joku on kutsuttu seuraamaan Kristusta, on hänet kutsuttu kuolemaan. Tämä merkitsee elämän tarkoituksen uudelleenohjausta, jossa suurin tyydytys löytyy, kun saamme palvella häntä, joka kuoli puolestamme ja nousi kuolleista.”  

Kohtalo paljastui 13 vuotta myöhemmin

Gudina Tumsa toimi Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon pääsihteerinä vuosina 1966–1979. Hänen pääsihteerikautensa aikana Etiopiassa vaihtui valta. Sosialistihallinto syrjäytti keisarin vuonna 1974. Kirkko astui vainojen aikakauteen. 

Hänet pidätettiin vuonna 1979. Pidätyksen jälkeen kukaan ei tiennyt, mitä hänelle tapahtui. Vasta sosialistihallituksen romahdettua vuonna 1992 hänen kohtalonsa selvisi.

*

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet

,