Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Raamatullinen avioliitto-opetus ei ole sidottu maahan ja kulttuuriin”

 

– Raamatullinen avioliitto-opetus ei ole sidottu maahan ja kulttuuriin. Samat Jumalan säädökset koskevat meitä Etiopiassa ja teitä täällä Suomessa, muistuttaa pastori Geneti Waysa vierellään vaimo Abarash Tollosa. He vierailivat Suomessa toukokuussa. KUVA: Jenniina Nummela.

Etiopiassa koulutettu jo neljätuhatta vapaaehtoista perhetyöhön. Maassa ei juuri tunneta tasa-arvoisen keskustelun mallia aviopuolisoiden kesken ja perheitä haastavat myös HIV ja moniavioisuus.

Mekane Yesus -kirkko panostaa avioliitto- ja perhetyöhön Etiopiassa. Työlle on valtava tarve, sillä väestönkasvu on nopeaa eivätkä perinteiset elinkeinot enää riitä perheen elättämiseen. Monet perheenisät joutuvat lähtemään ansiotyön perässä kauas kodeistaan ja naiset kantavat lapsista huolehtiessaan kohtuutonta taakkaa.

Toisaalta perheväkivalta on yleistä eikä tasa-arvoisen keskustelun mallia juurikaan tunneta. Haasteita lisäävät HIV ja joillakin alueilla moniavioisuus.

Mekane Yesus -kirkon perhetyötä johtaa pastori Geneti Wayesa.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

– Avioliitto ja perhe ovat yhteiskunnan kivijalka, pastori Geneti toteaa.

Perhetyössä rohkaistaan kristittyjä perheitä olemaan esimerkkinä muille.

– Valmennamme aviopareja elämään onnellista ja tervettä avioelämää. Korostamme uskollisuuden merkitystä parisuhteessa jo siitäkin syystä, että AIDS on Etiopiassa edelleen läsnäoleva sairaus. Rohkaisemme vaimoja kertomaan miehelleen ajatuksiaan ja miehiä kuuntelemaan vaimojaan.

Perhetyö ulottuu laajalle

 Pastori Geneti ja hänen vaimonsa Abarash ovat Kansanlähetyksen ja Suomen Lähetysseuran Etiopian työntekijöiden avulla luoneet Mekane Yesus -kirkon perhetyöhön moninkertaistumisen mallin sekä kurssimateriaalia. Toisia kouluttamaan valmennettuja vapaaehtoisia on eri puolilla Etiopiaa jo neljätuhatta. He työskentelevät aviopareina, ja monille vaimoille kurssitilanne on ollut ensimmäinen kokemus julkisesta esiintymisestä.

– Suuntaamme avioliittokurssimme kristityille, mutta arjessa annamme opastusta ja terapiaa kaikille. Olemme pitäneet avioparikoulutusta myös Etiopian televisiossa ja radiossa. Tärkeä kohderyhmä ovat myös seurustelevat pariskunnat; kihlausaika Etiopiassa on perinteisesti pitkä, kun kerätään rahaa myötäjäisiä ja häitä varten, kertoo Abarash ja hymyilee muistellen omaa seitsemän vuoden kihlaustaan.

Ruohonjuuritason opetuksen lisäksi on tärkeää ulottaa kristillinen avioliittokäsitys oikeille yhteiskunnan tasoille. Pastori Gennetin kokemuksen mukaan heitä ovat opettajat, sosiaalityöntekijät sekä maakunta- ja kaupunkihallinnon päättäjät. Se, että kirkon ja hiippakuntien johtajat puolisoineen ymmärtävät työn tärkeyden ja lähtevät mukaan, on arvokasta.

Pastori Genneti katsoo tiukasti silmiin ja sanoo:

–  Jakakaa tietoa onnellisesta avioliitosta sellaisena, kuin Jumala on sen suunnitellut. Lähettäkää edelleen työntekijöitä meillekin. Suomalaiset lähetystyöntekijät ovat tuoneet meidät tähän asti ja ilolla otamme vastaan teidän panoksenne jatkossakin, hän summaa.

 
Kylvaja artikkelibanneri