Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Maailman suurimman luterilaisen kirkon johtoon pastori Yonas Yigezu

 

Yonas Yigezu. Kuva: Joanna Lindén-Montes

Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon 20. yleiskokous (General Assembly) on valinnut pastori Yonas Yigezun presidentikseen seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Hän toimi aiemmin kirkkonsa evankelioimistyön johtajana yhdeksän vuotta.

Vastaehdokkaana ollut tohtori Birhanu Ofga’a jatkaa kirkon pääsihteerinä. Aiemmin presidentin tehtävää hoiti kaksi täyttä kautta tohtori Wakseyoum Idossa.

Yonas Yigezu on teologian maisteri, jonka tohtoriopinnot ovat loppusuoralla. Hän on opiskellut teologiaa Yhdysvalloissa ja johtamistaitoa Englannissa. Ennen siirtymistään Etiopian Mekane Yesus -kirkon evankelioimisosaston johtajaksi hän toimi vuosina 1997–2003 Illubabor Bethel Synodin* presidenttinä Länsi-Etiopiassa. Suomen Lähetysseura on tehnyt synodin kanssa yhteistyötä yli 25 vuotta.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Pastori Yonas Yigezu on kansainvälisesti verkostoitunut ja toiminut useissa luottamustehtävissä muun muassa raamatunkäännöstyössä (Wycliffe Global Alliance, SIL).

Kiitospuheessaan Yonas Yigezu kertoi, että Mekane Yesus -kirkko on ollut hänen elämänsä keskiössä aina lapsuudesta lähtien ja se on vahva osa hänen identiteettiään. Yigezu edustaa Mekane Yesus-kirkolle tyypillistä kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa huomioidaan sekä evankelioimistyö että diakonia ja kehitysyhteistyö. Kirkon sisä- ja ulkolähetys ovat hänelle tärkeitä ja hän kannattaa myös uskontojen ja kirkkojen välistä dialogia.

Suomessa Yonas Yigezu on vieraillut sekä Suomen Lähetysseuran että Kansanlähetyksen kutsumana, muun muassa Kuopion Kirkkopäivillä 2013. Lähetysseuran kanssa yhteistyöhön kuuluu muun muassa työ marginalisoitujen aseman parantamiseksi. Sitä on toteutettu yhdessä niin Etiopian syrjäkylillä kuin Kirkkojen Maailmanneuvoston yleiskokouksessa Busanissa.

Etiopian Mekane Yesus -kirkko on maailman suurin luterilainen kirkko. Vuoden 2016 tilaston mukaan kirkolla oli 8 564 seurakuntaa ja 8 310 129 jäsentä.

*Synodi vastaa hiippakuntaa. Synodia johtaa presidentti.