Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Yli kolme miljardia ihmistä – kuka vie lähetyskäskyn maaliin?

 

Eniten saavuttamattomia ihmisryhmiä on Aasiassa, erityisesti Intiassa ja Kiinassa, sekä muslimienemmistöisissä maissa. KUVA: Free Photos/Pixabay.

Mitä meidän tulee raivata rohkeutemme ja motivaatiomme tieltä, jotta tavoitamme vielä saavuttamattomat kansat evankeliumilla?

– Elämme historiallista käännekohtaa. Vastuu lähetystehtävän loppuunsaattamisesta on käsissämme, painottaa Lähetysyhdisys Kylväjän lähetysjohtaja Taneli Skyttä viitaten vielä saavuttamattomiin kansoihin.

Ja todentotta, työtä saavuttamattomien kansojen parissa riittää. Sen paljastaa katsaus ajantasaisiin tilastoihin Joshua Projectin kotisivuilla. Joshua Project määrittelee saavuttamattomiksi kansoiksi ne, joissa alle kaksi prosenttia väestöstä on evankelisia kristittyjä tai alle viisi prosenttia kristittyjä ylipäätään. Silloin heitä ei ole riittävästi oman kansansa tavoittamiseksi evankeliumilla.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Tällaisiin kansoihin kuuluu tällä hetkellä peräti 3,19 miljardia ihmistä. Siis lähes 42 prosenttia maailman väestöstä. Siitä huolimatta rukouksia ja lahjoituksia kohdennetaan pääosin sinne, missä on jo kristillisiä seurakuntia selvästi enemmän kuin saavuttamattomien kansojen parissa.

Entäpä lähetystyöntekijät? Heidän suhdelukunsa menee seuraavasti: kun kolmekymmentä työntekijää lähetetään sinne, missä jo on kristittyjä, vain yksi lähetystyöntekijä lähetetään kansojen pariin, joissa on alle 2 prosenttia evankelisia kristittyjä.

Onneksi poikkeuksiakin on, myös täällä Suomessa.

– Prioriteettimme on mennä sinne, missä ei vielä ole tai on vain vähän kristittyjä. Arvioimme koko ajan, vastaako työmme tätä toiminta-ajatusta, Kylväjän ulkomaantyön johtaja Pentti Marttila toteaa.

Esimerkiksi Mongoliassa Kylväjän tekemä työ oli alussa todellista tienraivausta. Sittemmin Kylväjän ja yhteistyökumppanien työn tuloksena Mongoliaan syntyi luterilainen kirkko vuonna 2017.

– Nyt Mongoliassa on jo yli kaksi prosenttia kristittyjä, ja tämän vuoksi mietimme, onko aikamme siirtyä eteenpäin. Koska Mongolian luterilainen kirkko on vielä nuori, olemme päättäneet jatkaa työtämme maassa ehkä kymmenisen vuotta, Marttila jatkaa.

Mutta sitten on aika suunnata muualle, kuten pioneerihenkiselle lähetysjärjestölle sopiikin.

Kutsu yhteiseen pöytään miettimään, kuinka saavuttamattomat saavutetaan

Tänä vuonna Kylväjä avaa neljä ajankohtaista ikkunaa lähetystyöhön Areopagos – lähetysnäyttämö -tapahtumissa. Sarjan toinen osa, Tienraivaajat  – lähetys loppuun asti, järjestetään huhtikuussa ja se pureutuu saavuttamattomiin kansoihin ja heidän parissaan tehtävään ja vielä tekemättömään työhön.

– Tapahtumassa kysymme, mitä meidän tulee raivata rohkeutemme ja motivaatiomme tieltä, jotta tavoitamme vielä saavuttamattomat kansat evankeliumilla, Taneli Skyttä haastaa.

Tapahtuman suunnittelun lankoja pitelevä kehittämispäällikkö Hanna Räsänen syttyy, kun yhteinen näky saa osallistujia liikkeelle erilaisista hengellisistä taustoista.

– Meidän on katsottava Jumalan valtakuntaa ja isompaa yhteistä näkyä uudella tavalla. Haluamme luoda uutta yhteistyökulttuuria, sillä kukaan ei pysty tähän yksin, hän painottaa.

Ensimmäisessä Areopagos – lähetysnäyttämö -sarjan tapahtumassa tammikuussa pureuduttiin pakolaistyöhön ja annettiin toimiviksi koettuja työkaluja osallistujien käyttöön. Useista lähetysjärjestöistä saapuneet toimijat kiittelivät tällaista yhteistyöhön konkreettisesti kannustavaa ilmapiiriä. Samaa Räsänen odottaa Jyväskylän Tienraivaajat lähetys loppuun asti -tapahtumalta.

Mutta miksi mennä todellisille epämukavuusalueille?

– Jokaisella ihmisellä on oikeus kuulla suloinen uutinen siitä, että hänen syntinsä on sovitettu ja tie lopulliseen pelastukseen avattu, muistuttaa Kylväjän lähetysteologi Jukka Norvanto.

Hän painottaa, että seurakunnan olemukseen kuuluu liikkeellä oleminen eli yhä uusien keinojen etsiminen ihmisten tavoittamiseksi.

– Jatkuvana kiusauksena kristityillä on kuitenkin ollut paikalleen jämähtäminen ja jo saavutettujen asemien puolustaminen. Kun seurakunta lankeaa siihen kiusaukseen, se alkaa myös menettää olemassaolon oikeutustaan, ja silloin suolakin käy mauttomaksi. Niinpä nyt on evankeliumin julistamisen aika.

Tienraivaajat – lähetys loppuun asti 17.–18. huhtikuuta Jyväskylän kristillisellä opistolla. Lisätiedot ja ilmoittautuminen Kylväjän sivuilta.

Kuuntele Pentti Marttilan ohjelma Saavuttamattomat Radio Patmoksessa maanantaisin kello 15 ja perjantaisin kello 13 heti uutisten jälkeen.

Syksyn Areopagos – lähetysnäyttämöt:
4.–5.9. Tampere  Missionaaliset yhteisöt lähetysinnon uudistajina
6.–7.11. Turku Kasvu Kristuksen kaltaisuuteen

 

 
Kylvaja artikkelibanneri