Venäjän oikeusministeriö esittää Jehovan todistajien toiminnan kieltämistä

 

Jehovan todistajia laulamassa Rostov-on-Donissa Venäjällä. Kuva: JW.org Press

Jos esitys menee läpi korkeimmassa oikeudessa, hengelliset johtajat odottavat uskonnonvapauden rajoittamisen lisääntyvän Venäjällä.

Venäjän oikeusministeriö on pyytänyt Venäjän korkeinta oikeutta kieltämään Jehovan todistajat -järjestön, uutisoi BBC. Ministeriö esittää, että ”uskonnollinen järjestö Jehovan todistajat julistetaan ääriliikkeeksi, sen toiminta kielletään ja järjestö lakkautetaan”. Korkein oikeus päättää asiasta 5. huhtikuuta. Mikäli kielto astuu voimaan, se koskettaa 175 000 liikkeen jäsentä ja 2000:ta seurakuntaa.

Jehovan todistajat ei ole kristillinen kirkkokunta vaan kristillisperäinen uskonto. Venäjällä liikkeellä on ollut historian saatossa usein vaikeuksia, sillä sitä ei lueta perinteiseksi uskonnolliseksi ryhmäksi. Stalinin vainoissa monia Jehovan todistajia pakkosiirrettiin Siperiaan.
Maassa, jossa ortodoksinen kirkko muodostaa suuren enemmistön, pienet protestanttiset kirkkokunnat saatetaan helposti lukea samaan nippuun Jehovan todistajien kanssa.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

”Jehovan todistajien lakkauttaminen on vasta alkua, ja odotettavissa on lisää rajoittavia toimenpiteitä. Yhteiskunta tarvitsee sisäisen vihollisen, jota hallitus yhdessä Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa voi osoittaa sormella”, sanoo Michael Cherenkov, evankelikaalisen Mission Eurasia -järjestön johtaja Christianity Today -lehden haastattelussa. ”Jos protestantit vaikenevat, kun Jehovan todistajia vainotaan, seurauksena on vain lisää rajoitteita ja kieltoja.”

 
Tilaa uudistunut Uuden Tien verkkolehti