Venäjällä sovelletaan jo Jehovan todistajien toimintakieltoa

 

Jehovan todistajien toiminta ollaan saamassa siivottua pois näkyvistä Venäjällä. Kuvassa yhteisön venäjänkielistä materiaalia. (Wikimedia Commons)

Vähemmistökristityt pelkäävät kiellon laajenevan myös kristillisten yhteisöjen suuntaan. Venäjän uskonnonvapaustilannetta pidetään heikkona.

Venäjän korkein oikeus päätti 20. huhtikuuta kieltää Jehovan todistajien toiminnan maassa. Kieltoa on alettu jo toteuttaa käytännössä.

– Olemme alkaneet saada joistakin paikoista raportteja, että kokouksia on häiritty. Ihmisiltä kerätään henkilötietoja, kuten kopioita henkilötodistuksista. –– He [poliisit] haluavat tietää, kuka kokoontumisiin osallistuu, Venäjän Jehovan todistajien puheenjohtaja Yaroslav Sivulskiy kertoo Newsweekille.

Perheniemi neliöb. 21.11.-4.12. MJa

Jehovan todistajat määriteltiin helmikuussa ääriyhteisöksi, ja huhtikuussa sen toiminta kiellettiin kokonaan.

Kiellon myötä Venäjän valtio voi ottaa haltuun ja lakkauttaa Jehovan todistajien 395 paikallisyhteisöä sekä tyrehdyttää kokoukset ja ovelta ovelle –toiminnan. Kiellon rikkomisesta voi saada tuhansien eurojen sakot ja 6–10 vuotta vankeutta.

Jehovan todistajiin kuuluu Venäjällä 175 000 jäsentä. Ryhmä tunnetaan rauhanomaisena, joskin yhteiskunnan toiminnasta eristäytyvänä joukkona.

Yhteisön toimintakieltoa ovat arvostelleet maailmalla niin ihmisoikeusjärjestöt kuin jotkut evankeliset yhteisöt. Moni otaksuu, että Venäjällä kielto ulottuu myöhemmin myös muihin uskonnollisiin yhteisöihin.