Patmos Lähetyssäätiön hallitus vastaa Harhaanjohtajat-kirjan syytöksiin

 

Parmos Lähetyssäätiön hallitus julkaisi viime viikolla tiedotteen, jossa se kumoaa useita Harhaanjohtajat-kirjassa esiintyviä Leo Melleriin kohdistuvia syytöksiä ja väitteitä.

Helluntailiikkeestä irtautuneen Terho Miettisen ja rikostoimittaja Raija Pellin kirjoittama Harhaanjohtajat  vahvassa uskossa-kirja ilmestyi juuri ennen pääsiäistä. Kohukirjassa käsitellään uskon varjolla tapahtuvaa hengellistä väkivaltaa, kaksinaismoralismia, väärinkäytöksiä ja karismaattisuuden ylilyöntejä. Kirjan painopiste on helluntailaisuudessa ja muissa vapaiden suuntien seurakuntien toiminnassa. Erityisen voimakkaasti kirjassa kritisoidaan joitakin yksittäisiä hengellisiä toimijoita kuten Pirkko Jalovaaraa, Markku Koivistoa ja Patmos Lähetyssäätiön Leo Melleriä. Mellerin osuus on kirjassa heti Koivuniemen lahkoa käsittelevän osuuden jälkeen.

Helluntailiike on julkisuudessa kommentoinut kirjan väitteitä ja kumonnut monia niistä virheellisinä. Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen on myös todennut, ettei hengellinen väkivalta ole tabu helluntaiseurakunnissa, vaan että seurakunnat tekevät määrätietoisesti työtä torjuakseen epätervettä toimintaa. Kaikki toiminta on myös avointa eikä tapahdu suljettujen ovien takana kuten kirjassa vihjaillaan.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Viime viikolla myös Patmos Lähetyssäätiön hallitus antoi julkisuuteen tiedotteen, jossa se kommentoi kirjan esittämiä väitteitä. Patmoksen julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että kirjan syytöksissä Patmos Lähetyssäätiön mennyt ja nykyinen toiminta sekoitetaan tarkoitushakuisesti.

Syytökset liittyvät yli 30 vuotta sitten olleeseen itätyön oikeudenkäyntiin. Tiedotteessa Helsingin raastuvanoikeuden määräämänä selvitysmiehenä vuosina 1986-1988 toiminut asianajaja, varatuomari Tuomo Kunnas toteaa Patmos Lähetyssäätiön pyynnöstä näistä vaiheista:

”Kirjan kirjoittajat käyttävät Helsingin raastuvanoikeudessa ja Helsingin hovioikeudessa kolme vuosikymmentä sitten vireillä ollutta oikeudenkäyntiä loukkaamistarkoituksessa Leo Melleriä vastaan.”

Kunnas ihmettelee sitä, että kirjan kirjoittajat ovat lainanneet jutun syyttäjän Ilta-Sanomille antamaa lausuntoa ja syytteitä, sen sijaan että olisivat käyttäneet Helsingin raastuvanoikeuden ja Helsingin hovioikeuden päätöksiä.

Kunnaksen mukaan Leo Melleriä vastaan nostetut syytteet eivät koskeneet suoranaisesti Raamattujen vientiä itään.

”Meller on kertonut oikeudenkäynnissä, että yhdistyksessä ’oli jouduttu’ rikkomaan lakia, jotta Itä-Euroopan maihin suuntautuvaa avustustoimintaa voitiin noina aikoina ylipäätään harjoittaa.

Helsingin hovioikeus on todennut päätöksessään, että erehdyttäessään viranomaisen merkitsemään rekisteriin Patmos r.y:.n omistamien moottoriajoneuvojen omistajien väärät tiedot Mellerin tarkoitus oli edistää hengellisen kirjallisuuden ja muiden esineiden kuljettamista Neuvostoliittoon”.

Tiedotteessa todetaan myös perättömäksi väite, jonka mukaan Patmos Lähetyssäätiön nykyinen toiminnanjohtaja Pirkko Säilä ja Leo Meller olisivat vuosia sitten kavaltaneet Israel-tilaisuudessa kerätyn kolehdin. Helsingin raastuvanoikeus hylkäsi syytteet kokonaan, eikä syyttäjä hakenut muutosta päätöksiin. Kirjassa ei mainita syytteiden hylkäämistä, vaan kerrotaan totena kavalluksen tapahtuneen.

Kaikki syytöksiä tiedotteessa ei kuitenkaan kumota, vaan siinä todetaan, että Helsingin hovioikeus on langettanut Leo Mellerille 29 vuotta sitten ehdollisen vankeustuomion ja sakkorangaistuksen Patmos ry:n taloudenpitoon ja rekisterimerkintöihin liittyvistä rikkomuksista.

Tiedotteessa kerrotaan, että Patmos Lähetyssäätiöllä on ollut koko ajan Suomen viranomaisten myöntämä rahankeräyslupa. Nykyinen lupa on voimassa vuoteen 2021 asti. Patmos Lähetyssäätöin taloudenpito on myös läpinäkyvää ja tilintarkastuksesta vastaa kansainvälinen tilintarkastustoimisto PriceWaterhouseCoopers Oy.