Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vapaamuurareissa jäseninä kymmeniä kirkon työntekijöitä

 

– Monet ovat mukana vapaamuurareissa vilpittömästi ja hyvää tarkoittaen. He luulevat olevansa hyvän asian kanssa tekemisisää

Suomen vapaamuurareissa toimii aktiivisesti kymmeniä kirkon työntekijöitä, joista valtaosa on pappeja ja kanttoreja. Määrä on kasvanut merkittävästi kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana.

Vapaamuurijärjestö on salaisia rituaaleja harjoittava seura, johon kuuluu 6700 suomalaismiestä. Vapaamuurarit kieltäytyvät paljastamasta salaisuuksiaan liikkeen ulkopuolisille.

Vapaamuurarien Suomen suurloosissa on kolme astetta: oppilasmuurariaste, veljesmuurariaste ja mestarimuurariaste. Asteet jakautuvat 33 eri tasoon. Tieto liikkeestä ja sen harjoittamista rituaaleista kasvaa muurariuden syvetessä.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

– Kukaan vapaamuurari ei tiedä seuraavan tason salaisuuksia ennen kuin hän on sinne edennyt. Saadessani kutsun vapaamuurarioppilaaksi sain hyvin vähän tietoa siitä, mitä vapaamuurarius on. Kysymyksiä oli koko ajan enemmän kuin vastauksia, kertoo vapaamuurareista pari vuotta sitten irrottautunut Juhani Julin.

Lähes kaksikymmentä vuotta vapaamuurareissa vaikuttanut Julin sanoo, että vapaamuurarius on uskonnollisen yhteisön tuntomerkit täyttävä liike, jolla ei ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa.

”Harjoitin tietämättäni jumalanpilkkaa”

Oululainen Julin kertoo kesäkuun Elämään-lehden laajassa haastattelussa, kuinka askelmillaan edenneelle vapaamuurarille paljastetaan vähä vähältä ”jumalan” todellinen nimi. Edistynyt vapaamuurari saa kuulla, että maailmankaikkeuden korkeimman arkkitehdin todellinen nimi on Jehovaa tarkoittava Jah yhdistettynä muinaisten kanaanilaisten Baalia tarkoittavaan nimeen Bul ja egyptiläistä mysteerijumalaa Osirista tarkoittavaan nimeen On.

Raamatussa Jumalan vihaamaan Baalin palvontaan yhdistyy viiltelyä, rituaalista prostituutiota ja lasten uhraamista.

– Kun tajuaa, että on tietämättään harjoittanut jumalanpilkkaa kaikki nämä vuodet, on tunne kauhistuttava – siitäkin huolimatta, että olen pyytänyt Jumalalta anteeksi, ja haluan uskoa Kristuksen kautta myös anteeksi saaneeni, Julin kuvailee.

Entinen mestarimuurari pitää käsittämättömänä, että yhä useampia kirkon työntekijöitä on mukana vapaamuuraritoiminnassa. Hän tietää henkilökohtaisesti, että tälläkin hetkellä Oulun vapaamuurariloosissa on jälleen vetämässä uuden pappismiehen oppilasmuurarihakemus.

– Miten sellaiset ihmiset, jotka ovat pappisvalan vannoneet, voivat viikolla mennä pilkkaamaan Jumalaa vapaamuurarien temppeliin ja viikonloppuna mennä messuvaatteet päällä Jumalan temppeliin? Yrityselämässä tämä olisi työsuhdekysymys. Ei liikemaailmassa kahta herraa yhtä aikaa palvella.

”Kirkko tekee vahinkoa olemalla hiljaa”

Suurehkon yrityksen hallintojohtajana merkittävän uran liike-elämässä tehnyt Julin perustaa väitteensä henkilökohtaiseen kokemukseensa vapaamuurariloosin viranhaltijana parinkymmenen vuoden ajalta. Julinin mukaan vapaamuurariudessa on kyse henkivallasta. Oululainen ei pidä mahdollisena, että kukaan voi todellisesti elää samanaikaisesti sekä kristittynä että vapaamuurarina.

– Jos kirkon ylin johto tietää vapaamuurarien suhteen uskontoon, miksi sitä ei tuoda julkisuuteen?

Juhani Julin sanoo odottavansa, että evankelis-luterilainen kirkko ottaisi Suomessa selvän kannan vapaamuurariuteen.

– Sanoisi sitten vaikka, että minun käsitykset ovat väärät, kunhan ei tyytyisi olemaan hiljaa. Vaikeneminen on kaikkein pahinta. Olemalla hiljaa kirkko tekee ison karhunpalveluksen niille kuudelle tuhannelle suomalaiselle miehelle, jotka kuuluvat vapaamuurareihin.

Julinin motiivina tulla julkisuuteen on antaa vapaamuurariudesta irtautumiselle kasvot. Oululainen sanoo olevansa milloin tahansa valmis keskustelemaan vertaisapua tarvitsevien vapaamuurarien kanssa hänen omasta ratkaisustaan ja sitä seuranneesta prosessista.

Lue lisää aiheesta Elämään-lehden verkkosivuilta.