Valtakunnansyyttäjä epäilee Päivi Räsäsen syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan

 

Valtakunnansyyttäjä epäilee Päivi Räsäsen syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Epäilyksen syynä on KD-kansanedustaja Räsäsen kirjoittama pieni pamfletti ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan on syytä epäillä, että Päivi Räsäsen Suomen Luther-säätiölle kirjoittama pamfletti ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” sisältää tekstiä, joka täyttää kiihottaminen kansanryhmää vastaan -nimetyn rikoksen tunnusmerkit. Pamfletti julkaistiin Luther-säätiön toimesta vuonna 2004.

Toiviaisen mukaan epäilty rikos ei ole vanhentunut, vaikka alkuperäisen julkaisun ilmestymisestä on jo 15 vuotta. Valtakunnansyyttäjä tulkitsee, että rikoksen tekoaika käsittää yhtä pitkän ajan kuin julkaisu on yleisön saatavilla ja levitettävissä. Räsäsen pamfletti on edelleen ladattavissa Luther-säätiön verkkosivuilta.

Jalohaukat leiri vko 2

Räsänen kirjoittaa pamfletissa muun muassa, että ”tieteellinen todistusaineisto osoittaa vastaansanomattomasti, että homoseksuaalisuus on psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Ne, jotka väittävät homouden olevan luonnollinen, “terve” seksuaalisuuden variaatio, mitätöivät perhetaustatutkimusten todistusarvon poliittisista syistä. Homoaktivistien painostuksen ansiosta poliittiset tavoitteet ovat syrjäyttäneet tieteelliset faktat.

Poliisille oli tehty pamfletista tutkintapyyntö jo aiemmin, mutta poliisi jätti tutkinnan tekemättä, koska katsoi, ettei asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta. Nyt valtakunnansyyttäjä on päättänyt arvioida asiaa uudelleen.

Päivi Räsänen kirjoittaa Facebook-sivullaan saaneen tiedon asiasta valtakunnansyyttäjältä tunti sitten.

”Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla. Sen vuoksi asiassa on toimitettava esitutkinta”, kirjoittaa Räsänen.

Esitutkinnan toimittaa Helsingin poliisilaitos, jolla on pöydällään toinenkin Päivi Räsästä koskeva esitutkinta. Se koskee Räsäsen kesällä julkaisemaa Twitter-viestiä, jossa hän kritisoi kirkkoa osallistumisesta Helsinki Pride -tapahtumaan. Rikosepäilyn nimikkeenä on molemmissa tapauksissa kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Päivi Räsänen kommentoi tapausta Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkoaamuna. Missä kulkevat sananvapauden, uskonnonvapauden ja syrjimättömyyttä koskevien perusoikeuksien rajat, kysyy Viikon debatti keskiviikkona 6.11. klo 9.03. Debattipariksi lähetykseen saapuu vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. Uusinta kello 13 ja lauantaina 9.11. kello 13.35.

 
Radio Dei RADIOT_FI 2

Aiheet