Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Valomerkki: Seurakuntien väkimäärän lasku selittyy osin maahanmuutolla

 

Vantaalaisista luterilaiseen kirkkoon kuuluu 60,5 prosenttia, mutta suomenkielisistä yli 70,5 prosenttia.

Vantaan Laurin päätoimittaja Pauli Juusela selvitti tilastoja kirkon jäsenyyden taustalla. Valomerkissä julkaistussa artikkelissa hän toteaa, että seurakuntien väkimäärän lasku pääkaupunkiseudulla ei selity vain kirkosta eroamisella. Maahanmuutolla on merkittävä vaikutus, sillä suurin osa maahanmuuttajista ei ole luterilaisia. Maahanmuuton myötä pääkaupunkiseudulle muuttaa runsaasti toisten uskontojen tai kristillisten suuntauksien edustajia.

Vantaalla kirkkoonkuulumisprosentti on 60,5. Mutta jos huomioon otetaan vain suomenkieliset, päästään 70,5 prosenttiin. ”Suunta ei välttämättä viekään maallistumiseen, vaan uskontojen moninaisuuteen”, Juusela kirjoittaa.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Maahanmuutto ei myöskään tarkoita välttämättä islamilaistumista. ”Täällä on toki runsaasti muslimeja, mutta ehkä sitäkin enemmän kristittyjä. Alueella on pieniä afrikkalaistaustaisia seurakuntia. Virolaisissa ja venäläisissä on kristittyjä”, kertoo pastori Harri Nurminen Hakunilan seurakunnan maahanmuuttajatyöstä.