Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ukrainan ja Israelin hallitukset painostavat hasidijuutalaisia perumaan pyhiinvaelluksen koronapandemian vuoksi

 

Ortodoksijuutalaiset eli haredit ovat juutalaisuuden sisällä kasvava vähemmistö. Kuvituskuva: Sari Savela

Ukrainan ja Israelin hallitukset vetoavat hasidijuutalaisiin, jotta he peruisivat vuosittaisen Ukrainaan suuntautuvan pyhiinvaelluksen koronapandemian vuoksi. Vuosittain tapahtumaan osallistuu kymmeniä tuhansia hasidijuutalaisia.

Vuosittain kymmenet tuhannet hasidijuutalaiset vierailevat juutalaisten uutena vuonna rabbi Nachman Breslovin haudalla. Beslov oli hasidijuutalaisten johtaja ja hän kuoli vuonna 1810. Tänä vuonna juutalaisten uutta vuotta vietetään 18.-20. syyskuuta. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Ääriortodoksijuutalaisten keskuudessa koronavirus on levinnyt erityisen voimakkaasti. Keväällä jopa puolet sairaalassa hoidetuista koronapotilaista oli ortodoksijuutalaisia, kerrotaan Israel Today -verkkosivulla. Syynä tähän on heidän tiiviit asuinyhteisönsä ja suuret perheet. Hasidijuutalaiset lukeutuvat ääriortodokseihin.

Parikanniemisäätiö Neliöb. 24.-30.6 (ilm.1/2)

Koronapandemian alussa monet ääriortodoksijuutalaiset rabbit vastustivat voimakkaasti hallituksen asettamia koronarajoituksia. Rajoituksia on myös tietoisesti rikottu. Elokuun alkupuolella tuhannet hasidijuutalaiset osallistuivat Jerusalemissa hasidihäihin vastoin viranomaisten määräyksiä, uutisoi The Times of Israel.

Koronatartuntojen määrä Israelissa on tällä hetkellä korkea, ja kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa. Hallituksen asettamien rajoitusten mukaan sisätiloissa voi kokoontua maksimissaan kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa 20. Kasvosuojaimen käyttö julkisilla paikoilla on pakollista.