Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Ukrainan ja Israelin hallitukset painostavat hasidijuutalaisia perumaan pyhiinvaelluksen koronapandemian vuoksi

 

Kuvituskuva: Sari Savela

Ukrainan ja Israelin hallitukset vetoavat hasidijuutalaisiin, jotta he peruisivat vuosittaisen Ukrainaan suuntautuvan pyhiinvaelluksen koronapandemian vuoksi. Vuosittain tapahtumaan osallistuu kymmeniä tuhansia hasidijuutalaisia.

Vuosittain kymmenet tuhannet hasidijuutalaiset vierailevat juutalaisten uutena vuonna rabbi Nachman Breslovin haudalla. Beslov oli hasidijuutalaisten johtaja ja hän kuoli vuonna 1810. Tänä vuonna juutalaisten uutta vuotta vietetään 18.-20. syyskuuta. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Ääriortodoksijuutalaisten keskuudessa koronavirus on levinnyt erityisen voimakkaasti. Keväällä jopa puolet sairaalassa hoidetuista koronapotilaista oli ortodoksijuutalaisia, kerrotaan Israel Today -verkkosivulla. Syynä tähän on heidän tiiviit asuinyhteisönsä ja suuret perheet. Hasidijuutalaiset lukeutuvat ääriortodokseihin.

IK-opisto neliöb. vkot.38-39. MJa

Koronapandemian alussa monet ääriortodoksijuutalaiset rabbit vastustivat voimakkaasti hallituksen asettamia koronarajoituksia. Rajoituksia on myös tietoisesti rikottu. Elokuun alkupuolella tuhannet hasidijuutalaiset osallistuivat Jerusalemissa hasidihäihin vastoin viranomaisten määräyksiä, uutisoi The Times of Israel.

Koronatartuntojen määrä Israelissa on tällä hetkellä korkea, ja kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa. Hallituksen asettamien rajoitusten mukaan sisätiloissa voi kokoontua maksimissaan kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa 20. Kasvosuojaimen käyttö julkisilla paikoilla on pakollista.