Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Työryhmä kannattaa yhdistysseurakuntien kolehtien vapauttamista

 

Mietinnön mielenkiintoinen yksityiskohta on esitys kolehdin keräämisen rajaamiseksi sisätiloihin. ”Sisätilalla tarkoitettaisiin myös muun muassa telttoja ja telttarakennelmia”, mietinnössä todetaan. Arkistokuva 1980-luvulta.
(RV-Arkisto)

Helluntailaiset huokaisevat helpotuksesta, jos rahankeräyslakia muutetaan Sisäministeriön työryhmän hengessä.

Sisäministeriön asettama rahankeräyslain uudistamista valmistelema työryhmä esittää mietinnössään, että yhdistyspohjaiset seurakunnat, kuten monet helluntaiseurakunnista, voisivat lakimuutoksen myötä kerätä kolehtia vapaasti tilaisuuksissaan.
Sisäministeri Paula Risikko (kok) vastaanotti työryhmän mietinnön viime viikon keskiviikkona. Lakivalmistelu etenee ja laki päätynee eduskunnan puntaroitavaksi ensi kesään mennessä.

 

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Rahankeräyslupaa ei tarvittaisi?

Työryhmän mietinnössä ”rahankeräyslakia ei sovellettaisi

Suomessa rekisteröidyn yhdistyksen tai säätiön yleisölle avoimeen maksuttomaan tilaisuuteen osallistuvien keskuudessa järjestettävään rahalahjoitusten keräykseen”, millä viitataan esimerkiksi helluntaiseurakunnissa kerättäviin uhrilahjoihin eli kolehteihin. Poliisihallitus on edellyttänyt yhdistyksiltä rahankeräyslupaa, myös siis helluntaiseurakunnilta kolehtien osalta.

 

”Ääntämme on kuultu”

Lain valmistelussa on kuultu kaikkiaan 130 eri järjestöä ja tahoa, joukossa Suomen Helluntaikirkkoa helluntailaisten edustajana.

– On sellainen tunne, että äänemme on kuultu, Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen sanoo.

– Viestimme on ollut koko ajan se, että ongelma olisi ratkaistava.

Helluntaikirkon edustajat tulivat mietinnön kuulemistilaisuuksissa tutuiksi puolustaessaan yhdistysseurakuntia, joita löytyy myös muiden vapaakristillisten liikkeiden piiristä.

– Jos laki muutetaan mietinnön mukaisesti, sata vuotta jatkunut käytäntö saisi lainvoiman.

 

Laukkanen kiittelee mietintöä

Lakimuutosta on tällä eduskuntakaudella ollut hoputtamassa muun muassa kansanedustaja Antero Laukkanen (kd), joka iloitsi mietinnön hengestä.

– Ministeriö on kuunnellut huolellisesti eri tahoja. Olen vaikuttunut valmistelun huolellisuudesta. Jopa kokousteltat mainitaan sisätilana, mitä itsekin toivoin valmistelussa.

Laukkanen näkee mietinnössä myös puutteita. Lain tulisi sallia yhdistysten laittaa tilinumeronsa yhdistyksen sivuille ilman rahankeräyslupaa. Laukkanen toivoisi myös yleishyödyllisyys-käsitteen tarkastamista niin, että siihen selkeästi sisältyisivät seurakuntien palkka- ja tilakuluja.

 

Keskustelu yhdyskunnasta jatkuu

Rahankeräyskysymykset ovat olleet vauhdittamassa monien helluntaiseurakuntien hakeutumista Suomen Helluntaikirkon jäsenseurakunniksi. Ollaanko helluntaikirkon piirissä pettyneitä, jos mahdollinen lakimuutos liennyttää helluntaikirkko-innostusta?

– Emme ole pettyneitä. Nyt on tapahtumassa mahdollisesti jotain, mitä olemme edistäneet koko ajan, Esko Matikainen sanoo.

– Vaikka kolehtikysymys on laittanut monet seurakunnat liikkeelle helluntaikirkon suuntaan, se ei ole ainoa asia. Yhdistykset eivät ole jatkossakaan samassa asemassa uskonnollisten yhdyskuntien kanssa.

Myös muun muassa työntekijöihin liittyvät yhdenvertaisuuskysymykset säilyvät ennallaan. Uskonnollisilla yhteisöillä on niissä yhdistyksiä enemmän uskonnonvapauslain suomia vapauksia.