Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Israel: Messiaanisten juutalaisten määrä jyrkässä nousussa

 

Ortodoksijuutalaiset suhtautuvat messiaaniseen liikkeeseen kriittisesti. Kuva: Petri Vähäsarja.

Jerusalemin Caspari-keskuksen johtaja arvioi, että Jeesukseen uskovien juutalaisten määrä on lähes viisinkertaistunut alle kymmenessä vuodessa.

Caspari-keskus on Raamatun ja juutalaisuuden opintokeskus Jerusalemissa. Se tarjoaa materiaalia, koulutusta ja akateemisia opintoja. Keskus kokoaa messiaanisia eli Jeesukseen uskovia juutalaisia ja kristittyjä ”työskentelemään messiaanisen liikkeen tukemiseksi, kouluttamiseksi ja vahvistamiseksi”.

Messiaanisia juutalaisia seurakuntia on Israelin suurissa kaupungeissa, Jerusalemissa, Haifassa ja Tel Avivissa kussakin viitisentoista. Caspari-keskuksen johtaja, norjalainen Elisabeth Levy kertoo, että vuonna 1999 messiaanisia juutalaisia oli Israelissa yhteensä 3500.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Messiaaniseen liikkeeseen tulee jatkuvasti lisää nuorta väkeä. Oletan, että kokonaismäärä on nyt jo 15 000. Teemme juuri aiheesta tutkimusta, ja tulokset julkaistaan vuonna 2019. Silloin tiedämme tarkan luvun, Levy kertoo.

Muun muassa Evankeliumiyhdistys (Sley) tukee Caspari-keskuksen toimintaa. Sen ja muiden järjestöjen tuki on Caspari-keskuksen kannalta olennaista.

– Tuen avulla voimme jatkaa tätä työtä, jota olemme tehneet jo yli 30 vuotta. Olemme viime aikoina aloittaneet uusia projekteja, joista viimeisin on ALEF-kurssi, jonka kohderyhmä ovat juutalaiset, jotka ovat juuri löytäneet Jeesuksen Vapahtajanaan. Projekti koostuu ensimmäisen sukupolven messiaanisten juutalaisten haastatteluista, ja se valmistuu kuluvan vuoden aikana, Levy toteaa.

Ortodoksijuutalaiset eivät arvosta

Messiaaniset juutalaiset uskovat Jeesukseen, mutta tahtovat pitää kiinni omasta kulttuuritaustastaan, eivätkä kutsu itseään kristityiksi. Teologisesti messiaaninen liike on ”moniääninen”, eikä liikkeellä ole yhtenäistä tunnustuspohjaa.

Elisabeth Levy kertoo, että uskonnolliset juutalaiset eivät yleisesti ottaen ole innoissaan messiaanisen liikkeen kasvusta. Niin sanotut maallistuneetkaan juutalaiset eivät katso messiaanisten toimintaa hyvällä. Tooraa tiukimmin tulkitsevat ortodoksijuutalaiset ovat jopa perustaneet messiaanista liikettä vastustavan Yad Leachim –järjestön.

– Mutta jos verrataan 20-30 vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen, kehitystä parempaan suuntaan on tapahtunut. Israelilainen yhteiskunta on hitaasti alkanut tottua juutalaisjoukkoon, joita kutsutaan messiaanisiksi. Mutta hallitus ei edelleenkään pidä messiaanisia oikeina juutalaisina, eikä heidän katsota kuuluvan myöskään the Law of Return –säädöksen piiriin.

The Law of Return on vuonna 1950 perustettu laki, joka takaa ympäri maailmaa asuville juutalaisille oikeuden palata Israeliin ja saada Israelin kansalaisuus.

Kirjoitus on julkaistu Sanansaattaja-lehden numerossa 2/2018