Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

”Tragedia ei päättynytkään vuoden 2004 murhaan” – Tapaus Knutby pääsi kansien väliin Suomessakin

 

Ristin Voiton päätoimittaja Petri Mäkilä (oik.) tapasi Peter Gembäckin Helsingissä maaliskuun alussa. (Kaj Aalto) 

Olin täysin vauhtisokea. Luulin olevani jotain aivan erityistä, Peter Gembäck sanoo nyt.

Ruotsissa Uppsalan lähellä Knutbyn kylän helluntaiseurakunnan yhteydessä tehty lahkomurha ja murhayritys vuonna 2004 uutisoitiin myös Suomessa. Seurakunnan pastorin Helge Fossmon vaimo Alexandra ammuttiin kotonaan. Myös heidän naapuriaan Daniel Lindeä ammuttiin, mutta tämä jäi henkiin. 

Tutkinnassa selvisi, että ammuttujen puolisot olivat suhteessa keskenään. Ampujaksi paljastui Fossmon perheen lastenvahtina toiminut Sara Svensson, joka oli toiminut Helge Fossmon manipuloimana. 

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

 

Kummallinen oppi johti henkilökulttiin. 

 

Oikeus tuomitsi Fossmon elinkautiseen vankeuteen. Svensson määrättiin pakkohoitoon. Seurakunta erotettiin Ruotsin helluntailiikkeestä, ja moni ajatteli Knutbyn tarinan päättyneen siihen. 

Toisin kuitenkin kävi. Seurakunta pyrki elämään jonkin aikaa hiljaisuudessa, mutta vallan väärinkäyttö jatkui. Sairas lahkokulttuuri alkoi taas voimistua ja sai rehottaa vuosia pinnan alla. Noista vaiheista kertoo viisi vuotta Knutbyn helluntaiseurakunnan johtavana pastorina toiminut Peter Gembäck toimittaja Annika Sohlanderin kanssa kirjoittamassaan kirjassa. Teos ilmestyi 9. maaliskuuta suomeksi nimellä Knutbyn murha – Seurakunnasta kultiksi (Docendo). 

 

Helsingissä kirjan julkistuksen yhteydessä vieraillut Gembäck sanoo vallan juovuttaneen hänet. 

– Olin täysin vauhtisokea. Luulin olevani jotain aivan erityistä. 

Gembäckin mukaan seurakuntaan syntynyt kummallinen oppi Kristuksen morsiamesta, jonka uskottiin olevan Åsa Waldau, yksi seurakunnan pastoreista, johti henkilökulttiin, jonka pauloissa seurakunnan johtajat ja osa seurakuntaa olivat. 

Vuosien myötä tilanne seurakunnan johdossa kriisiytyi taas. Lopulta Gembäck irtisanoutui itse seurakunnan johdosta. Syyskuussa 2017 Gembäck otti yhteyttä poliisiin ja teki itsestään, Åsa Waldausta ja Urban Fältistä rikosilmoituksen. Uuden oikeusprosessin myötä kaikki kolme tuomittiin ehdollisiin rangaistuksiin. Fält ja Waldau tuomittiin myös yhdyskuntapalveluun. Gembäck sai päiväsakkoja. 

 

Nyt Gembäck haluaa varoittaa kirjansa kautta muun muassa vallan väärinkäytöstä seurakunnissa. 

– Olen huolissani erityisesti pastorivetoisista seurakunnista, joissa –– yhdelle pastorille annetaan liian paljon valtaa. 

Gembäck pelkää, että Knutbyn tapahtumat voivat toistua niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Siksi hän varoittaa manipulaation vaaroista kaikenlaisissa yhteisöissä. 

Knutbyn helluntaiseurakunta lopetti toimintansa toukokuussa 2018.