Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Tommy Hellstenin pian ilmestyvä kirja on raportti matkasta Jumalan rakkauden löytämiseen

 

Tommy Hellsten kertoo pian ilmestyvässä kirjassaan avoimesti uskostaan Jumalaan

Tommy Hellstenin tuleva kirja, ”Tähän olen tullut” kiteyttää hänen tärkeimmät ajatuksensa vuosien varrelta. Hellsten puhuu nyt avoimesti uskostaan Jumalaan.

Kirjailija Tommy Hellsten oli keskiviikkona Ariel Neulaniemen vieraana Radio Dein Jouluparaati-ohjelmassa. Tommy Hellsten kirjoittaa helmikuussa 2016 ilmestyvässä uutuusteoksessaan, ”Tähän olen tullut” uskostaan Jumalaan, omasta hengellisestä tiestään ja Jumalan etsinnästään. Hellstenin mukaan tuleva kirja on hänen tärkein kirjansa. Hän luonnehtii sitä hengellisestä näkökulmasta tehdyksi matkaraportiksi, jossa hän haluaa toimia sekä matkaoppaana että kanssamatkaajana.

Tommy Hellsten sanoo miettineensä pitkään kirjan tekemistä, mutta kokeneensa, että se on pakko tehdä, koska kaikki hänen elämässään on johtanut siihen suuntaan.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Kristus kuljetti minut kirjan läpi. Se on tehty voimakkaassa läsnäolossa ja rukouksessa. Minussa kirjoitettiin, Hellsten luonnehtii.

Tommy Hellsten on tehnyt pitkän uran kirjailijana, terapeuttina ja kouluttajana. Hänet teki tunnetuksi vuonna 1991 ilmestynyt kirja Virtahepo olohuoneessa: läheisriippuvuus ja sisäisen lapsen kohtaaminen. Tämän jälkeen Hellsten on kirjoittanut lukuisia suuren suosion saavuttaneita kirjoja. Tänä vuonna häneltä ovat ilmestuneet teokset Löydät, kun lakkaat etsimästä, jossa hän puhuu hetkessä elämisen taidosta ja läsnäolon voimasta sekä Luota, aavista. Sanoja hiljaisuuden polulta. Lisäksi tänä vuonna on julkaistu myös Tommi Sarlinin kirjoittama kirjailijan elämäkerta Tommy Hellsten – ihmisyyden matkamies.

Hellstenin lapsuus oli rikkonainen ja sitä sävytti isän alkoholismi. Hän kuvaili Apu-lehden haastattelussa (2013) joutuneensa syväjäädyttämään tunteensa ja tarpeensa, jolloin hänen identiteettinsä ei päässyt kehittymään terveellä tavalla. Samaisessa haastattelussa kirjailija kertoi, että hänen haavastaan tuli lopulta elämäntehtävä. Hellsten toteaa nyt Ariel Neulaniemen haastattelussa, että hänestä tuli ensin”perheterapeutti” omassa lapsuudenkodissaan. Hellstenin mielessä heräsi ajan mittaan kysymys siitä, kuka hän on, mikä johti siihen, että hän alkoi kirjoittaa kirjoja, joita kuvailee ”matkaraporteiksi ihmisen sisimpään”.

Tommy Hellsten sanoo olleensa aina kristitty, vaikka lähtikin aikanaan yliopistoon opiskelemaan teologiaa tavoitteenaan tehdä tyhjäksi kristinuskon opetukset. Kirjailija kertoo päätyneensä sellaisiin uskonnollisiin yhteisöihin, joissa ei tullut aidosti kohdatuksi eikä ymmärretyksi. Hänelle annettiin hengellisiä vastauksia ja sanoja, jotka johtivat kuitenkin vain hyviin aikomuksiin. Hellsten toteaa, että tämän vuoksi hänelle on kehittynyt vastenmielisyys pelkkiä sanoja kohtaan, jos niihin ei liity myös toisen ihmisen aito kohtaaminen. Hellsten painottaa, että ihmisen vahvin tarve on nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tarve:

– Me näemme itsessämme sitä, minkä joku meissä näkee.

Ihminen voi elää vain rakkaudessa

Hellsten tuo avoimesti esiin, että hän on joutunut vuosien varrella käymään läpi kovan elämänkoulun:

– Minua on särjetty ja murrettu. Olen joutunut kokemaan paljon vastoinkäymisiä. Minua on riisuttu ja tehty pienemmäksi. Samanaikaisesti jokin uusi kirkkaus on kuitenkin kasvanut sisälläni.

Yksi kysymys on noussut Tommy Hellstenillä yli muiden: Kuka minua kantaa, kun en itse pysty? Hellstenin mukaan rakkaus ja nähdyksi tuleminen ovat avaimia ihmisen kasvuun:

– Pelon kanssa pitää mennä rakkauden lähelle ja ryhtyä olemaan totta, vaikka se totuus olisikin sitä, että pelkää, ja pyytää turvaa, koska se löytyy vain rakkaudesta, Hellsten opastaa ja jatkaa: – Ei ole muuta paikkaa, missä ihminen voisi elää kuin rakkaus.

Hellstenin mukaan pelosta on tullut meille normaalitila, minkä vuoksi sitä myöskin on vaikea tunnistaa.

– Koko tämä kulttuuri elää pelossa, varustautuu ja kokee uhkaa. Ihmiset kokevat toisensa kilpailijoiksi ja uhkaksi. Sen vuoksi suojaudutaan ja varustaudutaan, ei uskalleta olla näkyviä ja pelätään ottaa haavoittumisen riski, koska koetaan niin suurta turvattomuutta.

Hellsten jatkaa pohdintaansa:

– Jos ihmistä on haavoitettu varhain, kun hän on ollut totta, niin haavoittuneisuuden ympärille on ruvennut syntymään varustus, jonka tarkoituksena on se, ettei häntä enää haavoiteta. Samalla se kuitenkin johtaa siihen, ettei häntä myöskään tavoita, vaan hän ajaa itsensä yksinäisyyteen. Silloin hänellä on turva, mutta ei ole yhteyttä, eikä rakkautta – siis hän on pelossa.

Tommy Hellstenin yritys, Ihminen tavattavissa tarjoaa muun muassa pitkäkestoista mentorkoulutusta, mentorointipalveluja, luentotilaisuuksia, retriittejä ja parisuhdekursseja. Hellsten kertoo, että koulutuksen avulla pyritään palauttamaan ihminen kulttuurinsa keskiöön sitä kautta, että hän tulee tietoisemmaksi itsestään ja kohtaa omia pelkojaan. Näin hänen identiteettinsä vahvistuu ja lopulta hänelle kehittyy kyky olla läsnä ja sitä kautta kohdata aidosti toisia ihmisiä.

Tommy Hellstenin haastattelun voit kuunnella Radio Dein arkistosta. Jouluparaati -ohjelma lähetetään joulukuussa arkiaamuisin Radio Deissä kello 7 – 11. Joka päivä studiossa on joku tunnettu jouluvieras kello 9 -10.