Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Timo Laaninen: Suomi tarvitsee Vuorisaarnan ”on, on” -puheenvuoroja

 

Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mielestä Suomen henkinen ilmapiiri ruokkii voivottelua ja vastustusmielialaa. Laanisen mukaan suomalaiset tulkitsevat Jeesuksen Vuorisaarnaa yksipuolisesti ja ovat omaksuneet opetuksesta vain osuuden: ”Olkoon teidän puheenne: ’ei, ei’.”

Timo Laaninen otti perjantain radiokolumnissaan esiin Jeesuksen Vuorisaarnan. Siinä Jeesus varoitti vannomisesta ja antoi mallin selkeästä puheesta ja ajattelusta: ”Olkoon teidän puheenne: ’On, on’, tahi: ’ei, ei’. Mitä siihen lisätään, se on pahasta”, Jeesus neuvoi Matteuksen evankeliumin mukaan.

Laaninen arvioi Radio Dein Päivän blogissa vuorisaarnan ohjeen hukkuneen suomalaisesta keskustelusta.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Ohje on tullut mieleen, kun olen seurannut keskustelua yhteiskunnan henkisestä ilmapiiristä. Siitähän on oltu huolissaan aina pääministeriä myöten. Minusta tuntuu, että me suomalaiset olemme tässä asiassa hyvin noudattaneet Vuorisaarnan ohjetta, mutta valitettavasti vain toista puolta siitä. Nimittäin tuota jälkimmäistä osaa. Julkinen keskustelu on täynnä ”ei, ei” -puheenvuoroja, Laaninen totesi.

Esimerkeiksi keskustan puoluesihteeri nostaa energiakeskustelun, Helsingin Guggnheim-hankkeen, eläkeiän korotuksen, maahanmuuton ja Suomen Nato-jäsenyyden.

– Pahinta on, että tämä ei-puhe tuntuu valtaavan alaa laajemminkin ihmisten arjessa. Onko niin, että työpaikallakin pääsee helpoimmin fiksun maineeseen sanomalla että ei onnistu, tuota on yritetty ennenkin. Suomi tarvitsisi nyt enemmän vuorisaarnan ”on, on” -puheenvuoroja.

– Tulkitsen, että se tarkoittaa myönteisiä kannatuspuheenvuoroja hyville ideoille. Koska vain uutta luomalla me pääsemme eteenpäin tästä kohtalaisen hankalasta tilanteesta, jossa me kansakuntana nyt olemme.

Laanisen mukaan päättäjillä on ilmapiirin luomisessa suuri vastuu.

– Sen sijaan, että he valittelevat yhteiskunnan ilmapiirin kielteisyyttä, heidän pitää tehdä tekoja, jotka vahvistavat kansalaisten luottamusta tulevaisuuteen. Luovuus ja innostus ei lisäänny missään organisaatiossa pakolla. Se näyttää esimerkiksi nykyiseltä hallitukselta unohtuneen kuntauudistuksessa.

Laaninen myöntää, että Vuorisaarnan opetus on erityisen haastava oppositiolle.

– On suuri kiusaus vastustaa välillä sellaisiakin ehdotuksia, joita sisimmässään kannattaisi ja toteuttaisi hallituksessa. Siksi tulkitsen vuorisaarnan ohjetta niin, että vastustamisen rinnalla opposition pitää aina esittää myös oma, parempi vaihtoehto.

Timo Laanisen blogi

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)