Libyan sharia-lakipäätös huolestuttaa kristittyjä

 

Kristittyjen asema on vaikeutunut Libyassa Muammar Gaddafin vallastasyöksyn jälkeen. Kuva: Shutterstock

Diktaattori Gaddafin kaudella kristittyjen asema oli melko vakaa, vaikka uskonnonvapautta rajoitettiinkin.

Sharia-lain käyttöönotto Libyassa herättää huolta maan kristityn vähemmistön keskuudessa.

Länsimaiden avustuksella vuonna 2011 tapahtuneen vallankumouksen tuloksena syntynyt Libyan nykyhallinto päätti joulukuussa, että sharia-laista tulee Libyan lainsäädännön ja julkishallinnon perusta.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Vallankumousta edeltäneellä diktaattori Muammar Gaddafin hallintokaudella kristittyjen asema oli varsin vakaa, vaikka heidän uskonnonvapauttaan rajoitettiinkin monin tavoin. Vallankumouksen jälkeen kristittyjä on alettu sattumanvaraisesti pidättää ja murhata sekä pakkokäännyttää islamiin, raportoi Religion News Service -uutispalvelu.

Uutispalvelun haastattelema tripolilainen katolinen pastori Celso Larracas kommentoi tilannetta arvioiden, että hallituksen suunnitelmista huolimatta iso osa libyalaisista kannattaa rauhanomaista suhtautumista ei-muslimeihin eikä uusi lainsäädäntö välttämättä uhkaa kristittyjen kokoontumisvapautta.

– He [hallitus] ovat vakuuttaneet meille, että saamme edelleen pitää jumalanpalveluksia, myös uuden lain aikana, hän totesi.

Hänen mukaansa kaikenlainen evankeliointitoiminta on kuitenkin kiellettyä.

Ennen vuoden 2011 Libyan vallankumousta maassa oli noin 300 000 koptilaista ja 80 000 roomalaiskatolista kristittyä sekä tuntematon määrä evankelisia ja muita uskovia. Monet kristityistä ovat ulkomaalaisia, jotka työskentelevät muun muassa maan öljyteollisuuden palveluksessa.

Lue Religion News Servicen alkuperäinen englanninkielinen uutinen tästä.